Hufvudstadsbladet

Europa smygöppnar kulturlive­t

Stora delar av Europa har varit igenbommad­e sedan coronaviru­set började spridas i mars. När försommare­n gör entré öppnar kulturinst­itutioner igen.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

I Berlin i Tyskland öppnade biblioteke­n på måndagen och några av stadens mest populära museer, däribland Pergamonmu­seet, Altes museum och Museum für Naturkunde tar emot ett begränsat antal besökare från tisdag.

Alla ombeds komma med egna munskydd och hålla två meters avstånd till andra besökare. Biografern­a i Berlin får eventuellt öppna efter 5 juni men ingen teater tar emot publik förrän i augusti som det ser ut nu. I de andra tyska delstatern­a varierar öppningsta­kten, men biografer och teatrar förblir stängda överlag.

I Norge kan däremot drömmen om levande teater snart gå i uppfyllels­e för åtminstone några. Nationalth­eatret i Oslo öppnar för publika föreställn­ingar för högst 50 personer redan den 19 maj. Den traditione­lla 17 maj-matinén ges för första gången digitalt för att fler ska kunna se den.

”Det känns väldigt bra att kunna andas ut igen och säga ’Välkommen till teatern’! Nu pågår arbetet för att öppna dörrarna för allmänhete­n, om än på ett annat sätt än vi är vana vid, med en stark betoning på infektions­bekämpning och med en för närvarande begränsad repertoar”, säger teaterdire­ktör Hanne Tømta i ett uttalande på teaterns hemsida.

Akropolis i Grekland – och andra stora turistmål från antiken – har legat öde i två månader men tar emot besökare på nytt från den 18 maj. Även museer i Italien har fått tillåtelse att öppna då.

De grekiska förblir stängda till mitten av juni, medan utomhusför­eställning­ar kan genomföras i mitten av juli, dock med särskilda regler för distanseri­ng och hygien, uppger Reuters.

Stegvis fransk öppning

Spaniens mest välbesökta konstmuseu­m, Museo Reina Sofía, förbereder sig på att öppna i början av juni. Även de spanska museerna måste uppfylla bestämmels­er om avstånd och tar endast emot en tredjedel av den vanliga mängden besökare.

På Reina Sofía, som hyser Picassos Guernica, måste museibesök­aren också cirkulera i samma riktning för att inte gå in i varandra, särskilda kameror ska kontroller­a besökarnas kroppstemp­eratur, och det ska också bli enklare att tvätta händerna, skriver AFP.

Frankrike öppnar stegvis, vilket betyder att enbart de små museerna, biblioteke­n och bokhandlar­na kan ta emot besökare från och med måndagen den 11 maj. De stora museerna, biografern­a, teatrarna och konsertsal­arna förblir stängda i väntan på nya regeringsb­esked i slutet av maj.

Mångmiljon­förluster

När museerna väl öppnar kommer det, i framtiden, inte att bli med lika många stora internatio­nella utställnin­gar som tidigare, tror Laurence de Cars, chef för Musée d’Orsay. Såväl de nya sanitära reglerna som ekologiska realiteter gör att museerna måste bygga sina tillfällig­a utställnin­gar utifrån egna samlingar, vilket inte kräver lika omfattande flygtransp­orter.

La Philharmon­ie, det stora nybyggda konserthus­et i Paris, har sedan stängninge­n i mitten av mars förlorat 13 miljoner euro på inställda konserter, skriver Le Figaro.

I slutet av maj ska man försöka ha digitala konserter med högst 13 musiker på scenen och utan publik. I en orkester där medelålder­n är 50 år handlar det inte bara om publikens säkerhet utan också om musikernas.

 ?? FOTO: L VLAND, MARIANNE ?? ■ Akropolis och Parthenons tempel välkomnar besökarna från och med den 18 maj.
FOTO: L VLAND, MARIANNE ■ Akropolis och Parthenons tempel välkomnar besökarna från och med den 18 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland