Hufvudstadsbladet

Rabarber passar till mycket

De är friska, syrliga och tåliga som få andra växter i grönsaksla­ndet. Men visste du att rabarber är en gammal medicinalv­äxt från Kina, som förr användes för att bota magåkommor?

- KARIN CEDRONIUS/TT

Som små rosaröda juveler sticker de upp sina knoppar i början av våren med ett löfte om en sommar fylld av godsaker. För det här är en frukt med många strängar på sin lyra. Dess rosa stjälkar gör sig lika bra i söta bakverk som heta chutneyrör­or eller friska drinkar. Fantasten Ingar Nilsson, som har skrivit boken Rabarber, är en av dem som sjunger dess lov.

– Jag fick upp ögonen för den när jag bodde i Skottland under några år kring millennies­kiftet och var på en rabarberfe­stival i Wakefield. Från att inte ha haft någon särskild relation till rabarbern blev jag väldigt förtjust, eftersom den är så mångsidig, tålig och framför allt jättegod.

Laxerande medel

Rabarbern har en spännande historia. Den så kallade medicinalr­abarbern kommer ursprungli­gen från Kina, där den odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Roten används som medicin mot diverse magåkommor – både för att bota diarré och som laxerande medel.

– Fram till 1960-talet fanns rabarberro­t på apoteken. Den har varit lite av ett universalm­edel i medicinen, eftersom den både kan driva på och få stopp på flöden beroende på vilken mängd man tar, säger Ingar Nilsson.

När det gäller matrabarbe­r finns det över hundra olika sorter, en av de vanligaste är Victoria. Men får Ingar Nilsson välja blir det andra varianter.

– Jag tycker att Victoria har en stickig smak och är inte så förtjust i det gröna fruktkötte­t. Då väljer jag hellre Spangsbjer­g, Rosenhagen och Elmsfeuer. De har alla ett vackert rött fruktkött som passar fint i sylt och marmelad.

De nyare, svenska sorterna Berit och Barbro, som båda har förädlats fram på Sveriges lantbruksu­niversitet­s anläggning i Balsgård utanför Kristianst­ad under ett par decennier, är riktigt fina rabarber för såväl nybörjare som vana odlare.

– De har tagits fram för både sin smak och sitt utseende och är dessutom lätta att sköta.

Sätt blomman i vas

Trots att rabarber inte är en krävande växt och den många gånger lever ett försynt liv i trädgårdsl­andet, finns det några saker att tänka på. Det första är att ge plantan gott om plats.

– Plantera den med minst en halvmeter till närmaste växt och plocka bort ogräs. Ge rabarbern gödning och vattna den om det blir torrt. Tänk också på att sätta din planta i ett dränerat läge, för den vill inte ha vatten runt roten, säger Ingar Nilsson.

Det är inte ovanligt att rabarberpl­antan börjar blomma. Det är inte bra för skörden, eftersom blommorna tar kraft från plantan. Så plocka blommorna och sätt dem i en vas i stället.

Man kan skörda rabarbern från tidig försommar ända in på hösten, om den fortfarand­e växer. Gör ett skördeavbr­ott mitt i sommaren. Tillför lite extra gödning och vatten så att plantan kan samla kraft och ge nya stjälkar för skörd i slutet av säsongen.

– Tänk på att skörda max en fjärdedel åt gången.

När du plockar bladskafte­n är det viktigt att få med hela stjälkfäst­et. Om stjälken bryts kan den börja ruttna och skada roten. Likaså är det viktigt att inte plocka plantan helt ren inför vintern.

– Behåll stjälkarna som är kvar sedan du har slutat skörda och låt dem vissna ned. Det ger roten kraft när den går i vintervila.

Frys in

Tycker du att det är svårt att hinna ta tillvara all rabarber i landet? Ingen fara, det är bara att skörda, skölja, skära i ett par centimeter stora bitar och frysa in.

– Du behöver inte ens förvälla den innan. Stoppa den bara i plastpåsar och lägg i frysen.

Frusna rabarber håller minst ett år i frysen. Ta fram efter hand och använd i matlagning­en.

Förutom de klassiska pajerna, marmelader­na och krämerna finns det massor av spännande rätter där rabarber passar perfekt. Vad sägs om chutney, glaze på grillkötte­t eller varför inte rabarberfy­lld lax? Det finns till och med de som tillverkar både vin och öl på just rabarber.

 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? ■ Rabarber är ett uppskattat inslag i köket, inte bara i pajer utan också på grillkött och som marmelad.
Foto: Janerik Henriksson/tt ■ Rabarber är ett uppskattat inslag i köket, inte bara i pajer utan också på grillkött och som marmelad.
 ?? Foto: Hasse HolMBerG/tt ?? ■ Rabarberpl­antan sköter sig själv ganska bra, men den behöver gott om plats. Plantera inte andra växter i närheten.
Foto: Hasse HolMBerG/tt ■ Rabarberpl­antan sköter sig själv ganska bra, men den behöver gott om plats. Plantera inte andra växter i närheten.
 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? ■ Rabarbersh­ake.
Foto: Janerik Henriksson/tt ■ Rabarbersh­ake.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland