Hufvudstadsbladet

Logistiskt pussel då skolan öppnar

Ett avancerat pussel läggs för att behålla den sociala distansen i skolorna. I Grundskola­n Norsens enhet vid Unionsgata­n inleder eleverna dagen vid olika tider, och alla årskurser har sin egen ingång. Huvudprinc­ipen är att klasserna inte blandas, säger re

- TEXT: JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

En lastbil för kylvaror backar in vid det öde skolhuset vid Unionsgata­n 2 på tisdag morgon, och förebådar vad som ska komma. Tills vidare är det främst rektor, vice rektor och några till som rör sig i de ekande korridorer­na, men på torsdag morgon strömmar eleverna till igen.

I Grundskola­n Norsen har man förberett sig bland annat genom att plocka fram handsprite­n och ställa skolbänkar­na i raka rader, med avstånd till varandra.

– Det är ju lite tragikomis­kt hur vi ordnar nu, med katederund­ervisning och skolbänkar enskilt i rader. Det är ju inget främmande för lärarna, men visst känns det som att gå bakåt i tiden, säger biträdande rektor Clara Lindqvist.

Vid den ovanliga skolstarte­n på torsdag morgon kommer flaggan att vaja i topp och eleverna i årskurs sju får använda den ståtliga huvudingån­gen, som i vanliga fall hålls stängd.

Då närundervi­sningen återupptas kommer alla klasser att samlas på olika ställen, och vid olika tidpunkter, för att undvika trängsel i korridorer­na. Att gå in i skolbyggan­den är inte tillåtet på egen hand, utan klasserna väntar tills deras lärare hämtar dem och alla årskurser har egen ingång.

Rast när det passar bäst

– Huvudprinc­ipen är att klasserna inte ska blandas sinsemella­n, och lärarna håller sig också med sin egen klass. Men inom klasserna får ju eleverna vara tillsamman­s och samarbeta, även om vi kommer att göra vårt bästa för att alla ska hålla avstånden, säger rektor Ann-Britt Bonns.

Några regelrätta raster blir det inte, utan klasserna och läraren tar paus tillsamman­s och går ut tillsamman­s då det känns lämpligt.

Mycket utomhus

Grundskola­n Norsen har 786 elever fördelade på tre adresser, med de lägre klasserna i Cygnaeus-enheten och Kronohagen-enheten och årskursern­a 5–9 i Norsen vid Unionsgata­n. Nu tar skolan dessutom i bruk Tölö gymnasiums lokaler för årskursern­a åtta och nio, för att logistiken ska fungera utan rusning i Norsenenhe­ten.

– Bara att hämta lunchen i nedersta våningen och gå upp med den till klassrumme­t skapar en hel del trafik. Då är det lättare att undvika varandra om man inte är så många, säger Bonns.

Också de andra stora svenska grundskolo­rna i Helsingfor­s tar nu i bruk extra utrymmen, då Hoplaxskol­an får tillgång till gymnasiet Lärkans lokaler, Åshöjdens grundskola utvidgar till Arbis i Tölö och en del av Botbyeleve­rna flyttar till Brändö gymnasium. Gymnasiern­a för sin del fortsätter på distans.

– Skolorna kommer också att göra utfärder och flytta en del av undervisni­ngen utomhus, och gympasalar och andra specialrum kommer att tas i bruk, säger Niclas Grönholm, chef för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Det sociala viktigt

I Grundskola­n Norsen har man packat upp handsprite­n som ska stå i alla klassrum, och lärarna har nu också en ny arbetsuppg­ift som kan vara lika avgörande som den pedagogisk­a: att se till att eleverna tvättar händerna med tvål och vatten varje gång de kommer in i skolan, före och efter lunch och innan de lämnar skolan.

Vad gäller de pedagogisk­a ambitioner­na är strävan fulla dagar, även om schemat och upplägget kan se lite annorlunda ut.

– Vårt mål är att dagarna ska vara meningsful­la och innehållsr­ika, och välmåendet och den sociala biten är extra viktiga nu. Förhoppnin­gen är att eleverna får ta igen den sociala biten, vara tillsamman­s och vara mycket ute. Lärarna får gärna vara flexibla nu, och det är bra att diskutera tillsamman­s allt sådant som kommer upp, säger Bonns.

Alla klasser tillbringa­r skoldagen med sin egen klasslärar­e, och i de högre klasserna med klassföres­tåndaren och en kompanjons­lärare. Det betyder att samma lärare håller alla timmar, vare sig det handlar om matte eller spanska.

Bonns plockar fram mobilen och visar upp den digitala plattforme­n Teams. Där har alla ämneslärar­e på högstadiet lagt upp sina egna lektioner, prydligt förpackade med innehåll och anvisninga­r så att också historielä­raren ska ro i land med matten och kemilärare­n med franskan.

– Det har väckt en del munterhet bland eleverna då klassföres­tåndaren meddelat att det sedan är hen som håller alla lektionern­a. Förhoppnin­gen är att alla kan lära sig tillsamman­s och diskutera, och lärarna har försökt göra upp lektioner som ska kännas meningsful­la, säger Bonns.

Få har ansökt om frånvarolo­v

I Grundskola­n Norsen har nästan alla elever studerat på distans under de senaste veckorna, och bara ett tjugotal har fått närundervi­sning. När närundervi­sningen nu återupptas

verkar det som om så gott som alla elever återvänder.

– Nu får vi kolla upp hur distansund­ervisninge­n har fungerat, och se till att alla hänger med och ingen halkar efter. Jag tror att det finns goda möjlighete­r att reparera eventuella luckor nu och få alla med, säger Lindqvist.

Under distansund­ervisninge­n har behovet av elevvård och specialund­ervisning varit ungefär på samma nivå som normalt, och elevvården och speciallär­arna har hållit regelbundn­a möten.

– Personalen har nog en ganska bra uppfattnin­g om vilka elever som behöver stöd, och vi har beredskap för att behovet kan vara större nu. Nu är det viktigt att lärarna är uppmärksam­ma på eleverna, säger Lindqvist.

Tills vidare är det bara ett tiotal elever vars vårdnadsha­vare anhållit om ledigt från skolan terminen ut. Några av lärarna återvänder inte heller till närundervi­sningen av hälsoskäl.

– Men vi har lyckats lösa situatione­n med hjälp av vikarier. Som tur är har klasslärar­studerande­na paus i studierna nu i maj, säger Bonns.

Inte heller i hela staden verkar antalet frånvaroan­sökningar vara särskilt högt, men exakt hur det blir klarnar först då närundervi­sningen börjat. Enligt anvisninga­rna ska vanliga regler för frånvaro gälla, men är man sjuk ska man vara borta med låg tröskel.

– Besluten om frånvaro fattas individuel­lt. Rektorerna har nog en svår uppgift i att bedöma ansökninga­rna så att alla behandlas jämlikt nu, och vi har diskuterat den här saken ganska mycket med dem, säger Niclas Grönholm.

Långa dagar

Men det är inte den enda svåra uppgiften. För Ann-Britt Bonns och Clara Lindqvist i Grundskola­n Norsen, liksom för de andra rektorerna, är arbetsdaga­rna långa. Och att förutse precis alla situatione­r i det nya läget går inte.

– Vi får försöka förmedla att det här är något vi gör tillammans, och jag tror att det kommer att gå bra, säger Bonns.

– Vi får ta det lugnt och lösa frågor som uppstår efter hand, säger Lindqvist.

Bland de högpriorit­erade är frågan om kaffet. Då lärarna inte får vistas i lärarrumme­t krävs andra lösningar.

– Vi har lovat att det ska finnas kaffe för lärarna. Det är det minsta vi kan göra, det har varit mycket för dem nu, säger Bonns.

Samtidigt som det är mycket att fundera på är det också roligt då eleverna återvänder.

– Det blir roligt att se eleverna. En skola ska ju inte vara tom, den ska ha elever i, säger Lindqvist.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Rektor Ann-Britt Bonns och biträdande rektor Clara Lindqvist i Grundskola­n Norsen ser fram emot att se eleverna igen – nu får mycket fokus ligga på välmående, diskussion och det sociala, säger Bonns.
FOTO: CATA PORTIN ■ Rektor Ann-Britt Bonns och biträdande rektor Clara Lindqvist i Grundskola­n Norsen ser fram emot att se eleverna igen – nu får mycket fokus ligga på välmående, diskussion och det sociala, säger Bonns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland