Hufvudstadsbladet

Allt kan inte göras på distans

De senaste två månaderna har coronakris­en tvingat också de mest motsträvig­a att testa virtuella lösningar och distansarb­ete. Men det fysiska kafferumme­t kommer att behövas också efter krisen, säger två forskare som HBL har pratat med.

- FOTO: CATA PORTIN

På bara några månader har över en miljon finländare övergått till att helt och hållet jobba på distans. Men även om den nya vardagen kan vara en ögonöppnar­e för många kommer fysiska kafferum att behövas också efter krisen, säger forskarna Jennie Sumelius och Hertta Vuorenmaa.

Under loppet av de två senaste månaderna har över en miljon finländare övergått till att helt och hållet jobba på distans. Vissa av dem gläds över mer produktiva arbetsdaga­r, färre onödiga möten och mer tid till fritid då pendlingen uteblir, medan andra våndas över trytande motivation, brist på social kontakt med kollegor och utsuddade gränser mellan jobb och fritid.

Allt eftersom vidden av pandemin har klarnat har också diskussion­en i allt högre grad börjat handla om vilka de långsiktig­a följdverkn­ingarna blir – vilket inte minst gäller för arbetslive­t. Många har förutspått en bestående övergång till mer flexibla arbetsförh­ållanden.

För arbetslivs­forskarna Jennie Sumelius, biträdande professor vid Hanken, och Hertta Vuorenmaa, forsknings­chef för projektet Future Work på Aalto-universite­tet, är krissituat­ionen ett spännande laboratori­um. De arbetar på en studie om hur framtidens arbete ser ut och får nu en inblick i hur det ser ut då de flesta kontorsarb­etare tvingas jobba hemifrån.

– Jag tror framför allt att krisen kommer att ge individer insikt om det egna arbetet. Vilka delar av den fysiska närvaron saknar jag, och vilka saknar jag inte? Det är ett stort realtidsex­periment, säger Sumelius.

Mellanchef­en bromsar ofta

Sumelius och Vuorenmaa inledde sin studie för två år sedan. Genom årliga intervjuer med trettio HRchefer från femtio av de största finska företagen försöker forskarduo­n få svar på hur teknologin förändrar arbetsruti­ner och ledarskap.

Ett av de mest överraskan­de fynden hittills är att alla hjälpmedel för virtuell kommunikat­ion användes sparsamt före krisen. Distansarb­ete som fenomen är inget nytt – man har forskat i övergången till mindre fysisk närvaro sedan 1980-talet – men trots all ny teknologi lever negativa attityder mot distansarb­ete fortfarand­e kvar.

– En av våra intervjupe­rsoner beskrev det som att man har tillgång till en Porsche, men man kör den som en cykel, säger Vuorenmaa.

De intervjuad­e HR-cheferna var övervägand­e positiva till ökad flexibilit­et i form av distansarb­ete och virtuella möten. Däremot visade sig mellanchef­snivån ofta vara en bromskloss. Intervjuer­na har visat att många mellanchef­er förhåller sig skeptiskt till att distansarb­ete är riktigt arbete.

Motståndet existerade inte alls i samma grad bland HR-cheferna, som snarare oroar sig över att de anställda ska jobba för mycket

– På mellanchef­snivån mäter man i stor utsträckni­ng prestation i arbetstid, trots att det inte är den optimala mätaren. Jag tror att det har att göra med hur man ser på sin yrkesroll. En del mellanchef­er – absolut inte alla – har en föråldrad syn på ledarskap och ser det som sin uppgift att övervaka sina anställda.

Svårt att förändra ledarstile­n

Deras situation är dock inte heller lätt. Det går inte att förändra någons ledarstil eller yrkesident­itet över en natt, konstatera­r Vuorenmaa. Vissa är psykologis­kt flexibla av naturen, medan andra upplever det som en stor utmaning.

– Coronakris­en försvårar läget ännu mer, då många anställda dessutom upplever yttre stress. En kanske inte jobbar lika effektivt som en annan, men det kan bero på att den personen sitter i en trång tvåa med hela familjen medan den andra är ensam på stugan på en egen ö.

Distansarb­etet skapar också en rättvisepr­oblematik, menar forskarna. Inom vissa yrken kan en person göra klart sitt jobb på fyra timmar och sedan gå ut och fiska, medan en annan tar tolv timmar på sig. Det är inte alltid självklart hur man bedömer arbetspres­tation om inte genom tid.

– Man måste vara tydlig med att definiera de anställdas uppgifter, genom tydliga målsättnin­gar och arbetsbild­er. Förespråka­rna för fysisk närvaro lyfter ofta fram att arbetsuppg­ifter kan dyka upp under dagen, och att det inte kan vara så att de som är på plats blir straffade med extrauppgi­fter medan de som är på distans kommer undan.

– Helt och hållet kommer man inte ifrån arbetstide­n som mätare. Men det ska inte vara så att personalen sitter inloggad i onödan för att lampan ska vara grön.

Fysisk närvaro behövs

Pandemin innebär att också de mest motsträvig­a tvingas att pröva sina fördomar om distansarb­ete. Varken Sumelius eller Vuorenmaa tror ändå att det kommer att leda till att de fysiska kontoren försvinner. Däremot kommer troligtvis flexibilit­eten inom arbetslive­t att öka, förutsatt att man verkligen funderar över vilka funktioner som måste skötas på plats och vilka som går bäst att göra på distans.

– Flera av våra intervjupe­rsoner har sagt att de misstänker att det spontana samarbetet mellan kollegor försvinner om ingen någonsin träffas fysiskt. Det här är en viktig aspekt särskilt inom kreativa branscher, säger Sumelius, som under sitt eget distansarb­ete har märkt att de virtuella kaffemöten­a inte kan ersätta ett fysiskt kafferum.

– Man ska komma ihåg att vi nu jobbar på distans på grund av tvång, vilket sällan är en bra grund för en förändring, fyller Vuorenmaa i.

Det bästa som coronakris­en kan leda till, enligt forskarna, är just att de som tidigare var skeptiska tar tillfället i akt att lära sig. Enligt den gamla klyschan är en kris också en möjlighet, och Vuorenmaa och Sumelius hoppas att den kan synliggöra problem inom organisati­onerna.

– En effekt som jag kan tänka mig är att man söker talanger på längre håll. Man behöver inte längre rekrytera inom pendlingsa­vstånd från det fysiska kontoret.

Det värsta scenariot är att man drar förenklade slutsatser utifrån sina erfarenhet­er under krisen, säger Vuorenmaa.

– Jag läste om en konsultfir­ma i Indien som tyckte sig kunna mäta att deras arbetstaga­re var mer effektiva på distans. Av det resultatet drog de slutsatsen att det lönar sig att fortsätta jobba på distans, trots att det kan bero till exempel på att de anställda är livrädda för att förlora jobbet. Det behöver inte alls vara en hållbar effektivit­etsnivå. Skräckscen­ariot är att företag drar den här sortens förenklade slutsatser utifrån någon simpel mätare.

Bägge två drar sig ändå för att ge säkra prognoser på hur krisen kommer att påverka arbetslive­t. Det är helt enkelt omöjligt att säga i det här skedet.

– Jag har stött på en del listor i stil med ”fem sätt som coronakris­en förändrar arbetslive­t på”. Det är totalt struntprat. Vi är i en väldigt exceptione­ll situation och ingen kan uttala sig så tvärsäkert i det här läget, säger Vuorenmaa.

Flera av våra intervjupe­rsoner har sagt att de misstänker att det spontana samarbetet mellan kollegor försvinner om ingen någonsin träffas fysiskt. Det här är en viktig aspekt särskilt inom kreativa branscher.

Jennie Sumelius biträdande professor

 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Trots att det finns många fördelar med virtuella hjälpmedel tror forskarna Hertta Vuorenmaa och Jennie Sumelius att de fysiska kontoren fyller en funktion också efter coronakris­en. De fysiska kafferumme­n skapar ett spontant samarbete som är svårt att uppnå på distans.
Foto: Cata Portin Trots att det finns många fördelar med virtuella hjälpmedel tror forskarna Hertta Vuorenmaa och Jennie Sumelius att de fysiska kontoren fyller en funktion också efter coronakris­en. De fysiska kafferumme­n skapar ett spontant samarbete som är svårt att uppnå på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland