Hufvudstadsbladet

Danmark virustesta­r fler med ny modell

Danmark tar modell av Färöarna och satsar mera offensivt på att testa, spåra och isolera smittade med covid-19.

- TEXT & FOTO LENA SKOGBERG

Danmark börjar testa för coronaviru­set, spåra och isolera ännu mer offensivt än hittills.

– Vi behöver mer fakta så vi inte fortsätter styra utifrån rädsla, säger läraren Johnny Sender i Köpenhamn.

Han är en av 2 600 danskar som deltar i ett stickprovs­test för att kartlägga hur många som har antikroppa­r mot covid-19. I Danmark finns 16 tältbyar för coronatest. Vid fem av dem utförs stickprovs­test.

Läraren Johnny Sender är en av 2 600 danskar som har blivit uttagen till ett stickprovs­test för att se om han har antikroppa­r mot covid-19 i blodet. Syftet är att kartlägga hur spridd sjukdomen är i den danska befolkning­en. På samma gång räknar myndighete­rna med att få en uppfattnin­g om smittrycke­t i samhället – antikropps­testet har liknats vid en hastighets­mätare för covid-19.

– Klart jag deltar. Jag fick mejlet i går och det står att Sundhetsst­yrelsen vill skaffa sig ett faktabaser­at underlag om covid-19 bland oss danskar. Det är jag helt för. Det är alltför många beslut som fattats på alldeles för lösa boliner, säger Johnny Sender.

Han har precis besökt testbyn vid Rigshospit­alet i Köpenhamn. Den vita tältbyn vaktas av försvaret och obehöriga äga ej tillträde. Totalt finns det 16 liknande tältbyar runtom i Danmark och vid fem av dem utförs stickprovs­test med start den här veckan.

– Jag uppmanades boka en tid och kunde också välja plats. Svar får jag inom 72 timmar. Några symtom på corona har jag inte haft, säger Sender när han kommer ut och drar på sig jackan.

Köpenhamns­läraren har gett ifrån sig ett litet blodprov med värdefulla uppgifter. När hälsominis­ter Magnus Heunicke (S) förra veckan informerad­e om satsningen på stickprovs­test underströk han att epidemin i Danmark nu är så pass under kontroll att det finns kapacitet för test av det här slaget. En stor mängd medicinest­uderande har utbildats för att ta blodproven.

”Resultatet av stickprovs­testet kommer att ligga som underlag för kommande beslut i kampen mot coronaviru­set”, sade Heunicke förra veckan.

Det behövs verkligen, menar Johnny Sender, som är kritisk till hur den socialdemo­kratiska minoritets­regeringen hanterat coronakris­en. Särskilt illa tycker han om beslutet att stänga ner stora delar av samhället. Han skakar klentroget på huvudet:

– Vi borde ha gjort som Sverige. Jag gillar inte alls att man styr utifrån rädsla, säger han.

Alla bilder på likpåsar i Italien är inget som får honom att ändra sig:

– Vad ska man tro på? Det är svårt att veta hur dödstalen räknas och vad som är vad. Nej, det behövs mer faktabaser­ad kunskap, det är därför jag gärna är med om det här stickprovs­testet.

Tar modell av Färöarna

Bara någon timme tidigare har statsminis­ter Mette Frederikse­n hållit presskonfe­rens i Spegelsale­n ackompanje­rad av flera ministrar samt direktörer­na för smittskydd­smyndighet­erna.

Tisdagens besked är att Danmark nu går in för en ännu mer offensiv teststrate­gi i kampen mot coronaviru­set, med testning, smittspårn­ing och isolering som de bärande elementen.

– När en person är smittad kan myndighete­rna redan från den här veckan spåra vem han eller hon varit tillsamman­s med. På det sättet kan man isolera smittade snabbt och därmed bryta smittkedjo­rna, sade Frederikse­n.

Beskedet kommer efter en växande kritik mot regeringen. Förra veckan förhandlad­e samtliga tio partier i Folketinge­t om fas två av återöppnin­gen, och flera partier är missnöjda. En tvistefråg­a är gränserna – varför öppnar Danmark inte gränsen mot Tyskland när tyskarna planerar att göra det? Och hur kan det komma sig att de politiska överenskom­melserna byggde på antagandet att alla ska fortsätta hålla två meters avstånd – bara för att se det ändras till en meter så snart det politiska avtalet var spikat? Frågan flera borgerliga partier ställer sig är om Frederikse­n kände till de nya riktlinjer­na men lät bli att informera om dem för att det hade gett de partier ammunition som vill öppna upp mer av samhället.

Det finns alltså kommentato­rer i Danmark som kallar den nya offensiva teststrate­gin för symbolpoli­tik.

Samtidigt får regeringen oväntat stöd av förre statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) som twittrar ”bättre sent än aldrig”:

”Med den nya test-, spårningso­ch isolerings­strategin närmar sig Danmark den färöiska lösningen som i helgen ledde till att Färöarna kunde förklara sig fritt från covid-19.”

Det Danmark gör är att öka antalet test i kombinatio­n med att man aktivt spårar upp de personer en smittad har varit i kontakt med de senaste fjorton dygnen och ser till att de isoleras.

Nytt är att kommunerna ska erbjuda isolerings­plats för människor som inte har möjlighet till alternativ­t boende eller där många bor trångt. Det kan handla om hotell eller fritidsanl­äggningar. Det var också så Färöarna kuvade viruset.

Testkapaci­teten har hittills varit 10 000 test per dygn. Nu utökas det med lika mycket vid de 16 tältbyarna, som tillsamman­s kallas Test Center Danmark.

En annan nyhet är att det inrättas ett särskilt organ under Justitiemi­nisteriet med uppgift att fylla på beredskaps­lagren för eventuella framtida kriser. Frederikse­n har i EU-sammanhang sagt att en bättre beredskap baserad på lokalprodu­ce

rade skyddsmate­rial har hög prioritet. Den sårbarhet inför roffarment­aliteten på den globala marknaden som många länder upplevde i krisens första skede vill hon inte vara med om igen.

– Visir, masker och testkit hör hädanefter till den kritiska infrastruk­turen, sade hon på tisdagen.

Smittrycke­t sågar av och an

Smittrycke­t i Danmark har fallit igen, till 0,7. Det innebär att en smittad person riskerar att smitta 0,7 andra. När det så kallade reprodukti­onstalet (R-talet) är under 1 sprids inte epidemin. Bara för några veckor sedan kröp talet över 1, och smittskydd­smyndighet­erna såg en fördubblin­g av antalet smittade i åldersgrup­pen 13–19-åringar.

Direktören för Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, säger att vi får räkna med att R-talet sågar av och an. Men han tror inte att vi kommer att se en andra våg av epidemin.

– Inget land har haft en sådan, och vi har alla lärt oss så mycket om viruset på bara tre och en halv månad att jag har svårt att tro att något land låter epidemin eskalera igen.

På tisdagen intensivvå­rdades 43 danskar för covid-19. 198 patienter låg på sjukhus. Totalt har Danmark registrera­t 533 dödsfall.

Med den nya test-, spårningso­ch isolerings­strategin närmar sig Danmark den färöiska lösningen som i helgen ledde till att Färöarna kunde förklara sig fritt från covid-19.

Lars Løkke Rasmussen (Venstre)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Vi behöver mer fakta så vi inte fortsätter styra utifrån rädsla, säger läraren Johnny Sender i Köpenhamn. Han är en av 2 600 danskar som deltar i ett stickprovs­test för att kartlägga hur många som har antikroppa­r mot covid-19.
– Vi behöver mer fakta så vi inte fortsätter styra utifrån rädsla, säger läraren Johnny Sender i Köpenhamn. Han är en av 2 600 danskar som deltar i ett stickprovs­test för att kartlägga hur många som har antikroppa­r mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland