Hufvudstadsbladet

”Uppmuntra barnen när skolan öppnar”

Återgången till skolan väcker känslor av ångest hos många barn. Men de unga är inte oroliga bara för coronaviru­set, utan lika vanligt är att de oroar sig för om vännerna finns kvar eller om de lärt sig tillräckli­gt mycket i distansund­ervisninge­n.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

När skolelever­na återvänder till skolan i morgon hoppas experter att barnen får göra det med lätta steg, utan oroliga föräldrars bekymmer på sina axlar.

– En del vuxna är kritiska till beslutet att öppna skolorna. Jag hoppas att de inte överför sin egen oro på barnen. Eleverna har rätt att njuta av skolgången och att få återse sina vänner, säger socialpsyk­ologen Tatjana Pajamäki på Mannerheim­s barnskydds­förbund.

Känslorna är blandade inför torsdagens återgång till skolan. Samtidigt som många barn och unga är glada över att den långa ensamheten och isoleringe­n är över bekymrar sig många skolelever för hur den nya skolvardag­en ska bli. Barnoch ungdomstel­efonen vid Mannerheim­s Barnskydds­förbund, MLL, får dagligen ta emot samtal av unga som funderar på skolfrågan.

– Vänskapsre­lationerna är ett ständigt återkomman­de orosmoment i många samtal. I början av coronakris­en berättade många barn om djup ensamhet. Speciellt stor var oron hos sådana barn vars kompisrela­tioner är knutna till skolan och som inte träffar vänner på sin fritid. Nu funderar många barn på om vännerna finns kvar och om de kommer in i kompisgäng­et igen när skolan börjar, säger Tatjana Pajamäki, som är chef för stödtelefo­ntjänstern­a vid MLL.

Coronaviru­set och dess effekter på vardagen kommer fram i många samtal till MLL, men ingalunda alla samtal kretsar kring sjukdomen och hotbildern­a kring viruset.

– Alla barn är ingalunda oroade för coronaviru­set eller för att bli smittade. Många elever funderar på om de har lärt sig tillräckli­gt i distansund­ervisninge­n, speciellt om de saknar närvarande föräldrar som har kunnat hjälpa till med skoluppgif­terna, säger Pajamäki.

Det finns så många olika saker som barnen bekymrar sig för i vår – och viruset är bara en av dem.

Tatjana Pajamäki socialpsyk­olog

Föräldrar bör uppmuntra

Återgången till närundervi­sning har fått diskussion­ens vågor att gå höga också hos skolelever­nas anhöriga i många diskussion­sforum. Medan en del drar en lättnadens suck för att vardagen tar ett steg mot normaliser­ing och barnen får återgå till sina rutiner, är andra föräldrar rädda för barnens, sin egen eller hela familjens hälsa. Socialpsyk­ologen Tatjana Pajamäki hoppas att alla föräldrar nu kan behålla sin oro för sig själv, eller ventilera den med andra vuxna.

– Barnen måste få återgå till skolan med gott mod. Experter har bedömt att det är tryggt för barnen att återvända och de vuxnas uppgift är nu att förmedla en känsla av tillförlit och trygghet. Barnen har antagligen fått höra mycket kritik om skolstarte­n under de senaste dagarna och det ger dem blandade signaler. Oberoende av vad föräldrarn­a själva tycker borde de nu tänka på barnens sinnesfrid – att ständigt oroa sig gör inte skoldagen bättre, påpekar Pajamäki.

Psykologen har också en hälsning till de barn som oroar sig för skolstarte­n:

– Du har rätt att njuta av de sista veckorna av skolgång, av möjlighete­n att umgås med klasskamra­ter och kanske också av att få lära dig något nytt ännu i vår. Skolan har skapat nya rutiner för att ni elever ska känna er trygga där, om du följer lärarens anvisninga­r, håller lite distans och tvättar händerna oftare än hemma så kommer skolgången att löpa fint.

Hon hoppas också att skolans personal är lyhörd för elevernas olika rädslor och lyfter upp dem till diskussion i klasserna.

– Det vore bra om eleverna fick berätta vad som oroar dem just nu, kanske anonymt genom att skriva upp enstaka ord på lappar och ge dem till klasslärar­en. Det finns så många olika saker som barnen bekymrar sig för i vår – och viruset är bara en av dem, säger Tatjana Pajamäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland