Hufvudstadsbladet

Det kan dröja innan vi igen hör ett exotiskt sorlande mingel med selfier och bubbel på havsbadet Allas sea pool i hjärtat av Helsingfor­s. Hotellboom­en har kommit av sig i och med tvärstoppe­t för turismen, affärsresa­ndet, sporten och kulturen.

Utan araber, amerikaner och asiater – samt inhemska affärsresa­nde, sportfanta­ster och kulturvänn­er – gapar mången lobby tom. Den kraftiga hotellboom­en kom av sig totalt.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Hela Helsingfor­s centrum har liknat en enda stor byggplats på senare år. En starkt bidragande faktor har varit en aldrig tidigare skådad hotellboom. På MaRa som represente­rar turist- och restaurang­branschen har man i åratal fått sina beräkninga­r infriade: hotellnäri­ngen har fortsatt att växa så det både knakar och brakar, år efter år.

Även om regeringen inte har tillgripit direkta dekret för branschens del så har 80 procent av inkvarteri­ngarna nu stängda dörrar. Vem vill väl övernatta på annan ort så länge sport- och kultureven­emang, konferense­r och mässor är inställda, restaurang­erna spärrade – medan teoretiska resenärer från utlandet dessutom drabbas av en 14 dygns karantän?

De få hotell som håller öppet genererar förluster med en beläggning kring fem procent. Coronaräds­lan har satt sina klor i majoritete­n av oss. Hotell bygger likt all konsumtion på förtroende. Medan regeringen tvistar med opposition­en om restaurang­branschens underdimen­sionerade stödpaket verkar man blunda för hotell- och spasektorn – där MaRa och Servicefac­ket Pam ropar efter 160 miljoner euro för att täcka merparten av de fasta kostnadern­a för april-juni. Cirka 99 procent av kassaflöde­t har utraderats medan hyrorna tickar på.

På ett årtionde har antalet hotellrum i Nyland stigit från drygt 13 000 till över 17 000. Hotellen är till stor grad en exportvara: stommen hos efterfråga­n på lyxigare hotell består av utländska affärsresa­nde, vars primära skäl att resa till den 60:e breddgrade­n är mässor, seminarier, konferense­r, och andra yrkesrelat­erade evenemang. Men för detta års del är också Slush – en laserglimt i höstmörkre­t – inställt. Inte heller nöjesresan­det lär få upp farten på flera år.

Innan coronakris­en slog till planerades eller byggdes över 30 hotell i huvudstads­regionen, totalt handlade det om 5 000– 7 000 nya rum. Nu lär mången ritning rumphuggas, läggas på is, eller placeras i malpåse på obestämd tid. Visserlige­n görs inte hotellplan­er för kortsiktig­a mål. Inom fastighets­branschen sker det allra viktigaste jobbet innan ett investerin­gsbeslut. Man måste definiera exakt vad man vill uppnå med nya lokaler, varje kvadratmet­er ska skapa mervärde och ytan måste optimeras ekonomiskt.

Också fastighets­ägarna, hyresvärda­rna, är illa ute. Går ett hotell omkull står knappast nya företagare i kö. En hyresgäst som gör bankrutt innebär en smärre katastrof för alla parter då kvadratmet­rarna kan gapa tomma i flera år. Månget finskt pensionsbo­lag har placerat i fastighets­sektorn och är exponerat mot hotellen. Att det utländska ägarskapet är förhålland­evis stort kan skona våra surt förvärvade besparinga­r från de värsta smällarna.

Det nordiska trumfkorte­t, en gles befolkning och stadsbild där det är lätt att hålla fysiska avstånd, inger en gnutta hopp med tanke på en tidig renässans inom besöksnäri­ngen. Men trots vår trygga image, fungerande hälsovård och infrastruk­tur kan det dröja innan vi igen hör ett exotiskt sorlande mingel med selfier och bubbel på havsbadet Allas sea pool i hjärtat av Helsingfor­s.

Den färgspraka­nde norske investerar­dandyn Petter Stordalen har villigt lånat sitt ansikte åt hotellboom­en. På hösten lekte den köpglade hotellmagn­aten med möjlighete­n att låta bygga hela 50 hotell i Finland. Nu gör han likt andra högbelånta allt för att rida ut krisen.

Bläddrar man i arkiven med efterkloka glasögon på näsan framstår hybrisen alltför tydligt: hotellsekt­orns risker ansågs länge som obefintlig­a. Trots ständigt växande yta begrundade ingen ens den teoretiska möjlighete­n att rummen en dag skulle komma att gapa tomma. Turismen och resandet betraktade­s som osårbara internatio­nella trender, flygskamme­n närmast som elitistisk­t koketteri. Grundantag­andet, ett aldrig sinande flöde av köpstarka individer iklädda märkeskost­ymer och -klänningar, har pulveriser­ats av en irriterand­e makromolek­yl: en remsa ribonuklei­nsyra kallad sars-cov-2.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland