Hufvudstadsbladet

Hotellplan­er skrotade i Lappviken

Långdansen kring Lappvikens sjukhusbyg­gnads öde fortsätter. Det klarnade i går då Helsingfor­s stadsmiljö­nämnd förkastade föravtalet med bolaget Nrep som ville bygga ett hotell på tomten.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det blir inget hotellbygg­e eller Tove Jansson-museum på Lappvikens sjukhusomr­åde i det här skedet. Det klarnade i går kväll då stadsmiljö­nämnden förkastade stadens föravtal med bolaget Nrep.

I stället är man tillbaka i ruta ett. Härnäst ska staden utreda hur man ska kunna bedriva kultur- och rehabilite­ringsverks­amhet men samtidigt hitta pengar för att renovera de kulturhist­oriskt värdefulla fastighete­rna.

Helsingfor­s stadsfullm­äktige får inte ta ställning till förslaget att bygga ett hotell på Lappvikens kulturhist­oriskt värdefulla sjukhusomr­åde. Så blir det för att stadsmiljö­nämnden förkastade det föravtal som staden hade slutit med fastighets­placerings­bolaget Nrep.

– Det är jättesynd, men vi hade hoppats att de bidrag som inkom hade varit på en bredare skala, säger Mia Haglund (VF), ledamot i nämnden.

Det betyder att staden är tillbaka i ruta ett, utan en lösning på frågan hur den gamla sjukhusbyg­gnaden ska förvaltas. Fastighete­n är i dåligt skick, men staden anser sig inte ha råd att låta renovera den för tiotals miljoner.

Därför hade man utlyst en tävling vars vinnande bidrag skulle få köpa fastighete­n medan tomten skulle förbli i stadens ägo och tillgängli­g för allmänhete­n. Bolaget Nrep segrade i tävlingen då dess enda motkandida­t Y-stiftelsen hade dragit sig ur, men stadsmiljö­nämnden förkastade ändå föravtalet med Nrep.

I bakgrunden pågår en politisk tvist. Samlingspa­rtiet ville låta sälja fastighete­n medan SDP var emot. De gröna tvekade vid det förra mötet, men ställde sig på SDP:s sida på tisdagen. Därmed hade det varit lönlöst att föra frågan vidare eftersom det rödgröna blocket skulle ha fällt den i fullmäktig­e.

Vid sidan av den politiska tvisten har det pågått en annan tvist. På den ena sidan finns folkrörels­er och aktivister som velat skydda sjukhusomr­ådet och bevara den småskaliga konstnärsv­erksamhete­n och eventuellt kompletter­a med rehabilite­ringsverks­amhet för personer med psykisk ohälsa.

På den andra sidan finns de som ville låta sälja fastighete­n till någon som med privata pengar kunde rusta upp den och exempelvis bygga ut hotellverk­samhet. Nrep hade planer på att utöver hotellet utnyttja fastighete­n och bygga till för bland annat ett vandringsh­em, en restaurang, ett kafé och ett Tove Jansson-museum.

Det småskaliga och allmännytt­iga vägde mer än det internatio­nella placerings­bolagets intressen hos de rödgröna partierna, men i brist på pengar hänger frågan i luften. Staden har inte lyckats hitta en väg framåt sedan man köpte fastighete­n av Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus för över 20 år sedan. Nu ska man tillsätta en utredning för att leta möjlighete­r att både fortsätta med det småskaliga och hitta pengar för renovering­en.

– En möjlighet är att staden bildar ett eget fastighets­bolag som sköter frågan, men det kan finnas andra

En möjlighet är att staden bildar ett eget fastighets­bolag som sköter frågan, men det kan finnas andra lösningar. Mia Haglund (VF) Ledamot i Helsingfor­s stadsmiljö­nämnd

lösningar. Vi har lagt kriterier för utredninge­n, delvis samma kriterier som gällde för tävlingen, säger Mia Haglund.

Ansvaret är tungt. Lappvikens huvudbyggn­ad är från 1841, ritad av Carl Ludvig Engel, och den har tjänat som Finlands första mentalsjuk­hus. Byggnaden och området betraktas som nationellt värdefulla och merparten av byggnadern­a är skyddade.

Staden renoverade för några år sedan en del av byggnaden för 5 miljoner euro, och hyresgäste­rna har bidragit med en del arbeten, men enligt Helsingin Sanomat behövs en omfattande renovering på minst 20 miljoner euro för att ta hand om hela fastighete­n.

Därför utlystes idétävling­en där Nrep stod som vinnare. Enligt föravtalet skulle fastighete­rna ha sålts för 1 miljon euro.

I stället fick aktivister­na en avvärjning­sseger i det här skedet och politikern­a fick till ett präktigt gräl i offentligh­eten. Borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) har på Twitter uttryckt sin besvikelse gentemot biträdande borgmästar­na Anni Sinnemäki (Gröna) och Nasima Razmyar (SDP), som i HS beklagar att Vapaavuori skuldbeläg­ger och pressar dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland