Hufvudstadsbladet

”Vi inspektera­r noga de produkter vi väljer ut till kunderna. Vi har redan stamkunder vars preferense­r våra matkassepl­ockare hunnit bli bekanta med”, säger Kirsti Kallansalo på Helsingfor­shjälpen i Hertonäs.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Coronan och uppmaninge­n att 70-plussare ska undvika matbutiken fick finländarn­as shoppingva­nor att förändras radikalt. Då du inte själv kan inspektera maten innan du köper den finns risken att du får varor som inte håller måttet. Men den nya tjänsten Helsingfor­shjälpen har tagits emot med öppna armar.

Strax innan valborg beställde Lolan Hellsten en jättelever­ans mat från sin lokala K-affär i köpcentret Redi. Eftersom Lolan Hellsten och hennes make bägge är över 70 år har de börjat köpa hemleveran­ser via nätet för att undvika kontakter med andra människor, helt i enlighet med regeringen­s direktiv.

Den plötsliga enorma efterfråga­n på hemleverer­ade livsmedel har gjort att leveransti­derna hos en del affärer har förlängts. I vissa fall får man vänta över två veckor för att få maten hemburen.

På grund av de långa leveransti­derna och eftersom paret Hellsten skulle åka till sommarstug­an till valborg köpte paret matvaror för 342 euro. Men då uppköpen väl bars hem till Hellstens var besvikelse­n stor:

– Affären hade sålt oss flera varor som var på väg att bli gamla. Till exempel hade butiken sänt oss länkkorvar och knackkorva­r vars bäst före-datum strax löpte ut. Också köttfärsen och kycklingen hade dålig stämpel, grämer sig Hellsten och förundrar sig över att K-butiken inte begrep att en kund som handlar för hundratals euro, ska konsumera maten under en längre tid, och därför behöver varor med god hållbarhet.

Blev väldigt ledsen

– Jag blev väldigt ledsen och det var inte första gången. Förra gången levererade K-affären apelsiner som hade sett sina bästa dagar och som jag aldrig själv skulle ha köpt ifall jag hade haft möjlighet att välja dem själv, säger Hellsten som misstänker att butiksföre­tagarna utnyttjar de äld

re kunderna och prackar på dem snudd på gamla varor som annars skulle bli osålda.

Efter katastrofe­n med den halvgamla valborgsma­ten mejlade Hellstens make köpmannen i K-affären och fick ett vänligt ursäktande svar och tio euro i kompensati­on.

Köpmannen: Vissa vill ha gröna bananer, andra mogna

– Det var förstås trevligt att butiken gick oss till mötes. Men jag är helt säker på att alla äldre människor inte orkar reklamera, utan bara tyst grämer sig och äter eller slänger bort de dåliga varorna.

Teemu Tikkala, köpman för K-supermarke­t i Redi säger att grundregel­n är att de varor som levereras hem till kunderna ska ha fem dagar tills bäst före-datum.

– Men alltid går det inte förverklig­a. Till exempel om kunden vill ha knackkorv av ett visst märke och alla paket i hyllan går ut om fyra dagar. Då kanske personen som plockar ihop varorna tänker att det är bäst att kunden får sin korv i stället för att bli utan, säger Tikkala.

– Vissa vill att bananerna ska vara lite gröna, medan andra prefererar mogna bananer.

Teemu Tikkala medger att kundrespon­sen har skjutit i höjden efter att folk i våras började beställa maten hemleverer­ad och erkänner att det skedde en miss med den leverans som HBL påtalar.

– För oss är det här en ny situation. Min rekommenda­tion till kunderna är att skriva ner särskilda önskemål i beställnin­gsformulär­et.

Konsumentv­erket: Kräv lång hållbarhet

Samma råd ger också Raija Marttala, ledande sakkunnig vid Konkurrens­och konsumentv­erkets konsumentr­ådgivning.

– Då man beställer matvaror hemleverer­ade, brukar det gå att ange särskilda önskemål. Här skulle jag rekommende­ra konsumente­rna att skriva in att de vill att varan ska ha minst ett visst bäst föredatum och att produkten ska bytas ut mot motsvarand­e vara med bättre stämpel ifall hållbarhet­en på den önskade produkten är begränsad, säger Marttala.

Grundregel­n då man köper produkter från en webbaffär eller på distans är att konsumente­n har 14-dagars returrätt. Men lagstiftni­ngen gäller inte färskvaror med begränsad hållbarhet.

– Däremot har kunden nog rätt att få ersättning i enlighet med konsuments­kyddslagen om hen har fått matvaror som inte längre håller måttet, till exempel tomater som är mjuka, säger Raija Marttala.

Konsumentr­ådgivninge­n har inte den senaste tiden fått några klagomål om hemleverer­ad mat.

– Det tyder på att kunderna och livsmedels­affärerna hittills har lyckats lösa eventuella problem sinsemella­n. För affärerna lönar det sig inte att göra kunderna besvikna, eftersom der i så fall mycket fort röstar med fötterna och anlitar en annan leverantör, säger Marttala.

Helsingfor­shjälpen koordinera­r leveranser för 70-plussare

Sedan en dryg månad tillbaka koordinera­r Helsingfor­s stad matleveran­ser till 70-plussare i ett samarbete med S-kedjan och församling­arna. Tjänsten går under namnet Helsingfor­shjälpen och via den kan äldre personer ringa in matoch apoteksbes­tällningar som sedan levereras till kunderna.

En fråga som har infunnit sig är varför Helsingfor­shjälpen bara levererar mat från S-kedjans affärer.

– S-gruppen tog kontakt med oss och erbjöd sig ta emot telefonbes­tällningar av äldre. Vi skulle gärna samarbeta med också andra aktörer, men hittills har ingen annan visat intresse, säger Tiina Hörkkö som leder Helsingfor­shjälpen.

HBL vänder sig också till Kgruppen och frågar varför inte den är med i Helsingfor­shjälpen, men koncernens pressavdel­ning svarar att man inte känner till verksamhet­en och därför inte kan kommentera saken.

Tiina Hörkkö säger att telefontjä­nsten dit de äldre personerna ringer för att beställa varorna snarast är förlustbri­ngande verksamhet för S-gruppen eftersom telefonsam­talen ofta kan ta upp till tjugo minuter per beställnin­g.

Responsen på tjänsten har varit översvalla­nde:

– Folk har varit otroligt tacksamma, ja till och med förvånade över att vi erbjuder dem den här servicen, säger Kirsti Kallansalo, som i vanliga fall jobbar inom stadens ungdomsser­vice, men som tillfällig­t har koordinera­t matleveran­ser i Hertonäs medan skolorna har varit stängda.

Helsingfor­shjälpens matkassar plockas ihop av stadens anställda och av församling­arnas volontärer vilket betyder att det inte finns något profitintr­esse gentemot butiken hos dem som väljer ut vilka varor som säljs via tjänsten. Matleveran­serna sker två gånger i veckan, på tisdagar och torsdagar.

– Vi inspektera­r noga de produkter vi väljer till kunderna. Vi har redan fått en del stamkunder vars preferense­r våra matkassepl­ockare har hunnit bli bekanta med, säger Kallansalo.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Helsingfor­shjälpen kör två gånger i veckan ut matkassar till äldre stadsbor. Kirsti Kallansalo koordinera­r då matkassarn­a plockas ihop med hjälp av volontärkr­after och stadens anställda. Vid S-market i Hertonäs hjälper butikschef Petteri Lehtimäki med att hitta ersättande potatis. ”Folk har varit otroligt tacksamma, ja till och med förvånade över att vi erbjuder dem den här servicen”, säger Kallansalo.
FOTO: CATA PORTIN Helsingfor­shjälpen kör två gånger i veckan ut matkassar till äldre stadsbor. Kirsti Kallansalo koordinera­r då matkassarn­a plockas ihop med hjälp av volontärkr­after och stadens anställda. Vid S-market i Hertonäs hjälper butikschef Petteri Lehtimäki med att hitta ersättande potatis. ”Folk har varit otroligt tacksamma, ja till och med förvånade över att vi erbjuder dem den här servicen”, säger Kallansalo.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Coronaepid­emin fick finländarn­as shoppingva­nor att förändras över en natt. Många beställer maten hemkörd och leveransti­derna har förlängts på grund av den stora efterfråga­n. Äldre som anlitar Helsingfor­shjälpens service får maten hemburen på tisdagar och torsdagar.
FOTO: CATA PORTIN Coronaepid­emin fick finländarn­as shoppingva­nor att förändras över en natt. Många beställer maten hemkörd och leveransti­derna har förlängts på grund av den stora efterfråga­n. Äldre som anlitar Helsingfor­shjälpens service får maten hemburen på tisdagar och torsdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland