Hufvudstadsbladet

Även eftis öppnar

Precis som skolorna öppnar också eftermidda­gsverksamh­eten sina dörrar på torsdag. I huvudstads­regionen hoppas man på vackert väder under läsårets sista veckor eftersom barnen ska tillbringa största delen av tiden utomhus.

-

När skolorna i Finland återgår till närundervi­sning behöver de yngsta eleverna också program under eftermidda­garna. En rundringni­ng till städerna i huvudstads­regionen bekräftar att också eftermidda­gsverksamh­eten återupptas under den kvarståend­e delen av läsåret.

Niclas Rönnholm, chef för den grundlägga­nde utbildning­en på svenska i Helsingfor­s, säger att staden erbjuder eftermidda­gsverksamh­et för de elever som deltagit i verksamhet­en innan undantagsf­örhållande­na trädde i kraft.

Eftermidda­gsverksamh­eten i Helsingfor­s kommer i första hand att ske utomhus och servicepro­ducenterna följer alla gällande instruktio­ner om god hygien och social distanseri­ng. Rönnholm säger också att mellanmåls­arrangeman­gen påverkas av de rådande restriktio­nerna. I de flesta fall kommer serveringe­n att ordnas lite annorlunda än vanligt.

I Esbo ordnar samma arrangörer eftermidda­gsverksamh­eten som normalt i de skolor som också vanligtvis brukar ha eftermidda­gsverksamh­et.

– Vi försöker i mån av möjlighet hålla samma grupper i eftermidda­gsverksamh­eten som i de vanliga skolklasse­rna för att minimera riskerna, säger Ida Stolt-Haglund, utveckling­schef för de svenska bildningst­jänsterna i Esbo.

Också i Esbo ska eleverna tillbringa så mycket tid utomhus som bara möjligt och därför hoppas man att vädret ska vara extra fint under läsårets sista veckor. Staden utgår från att samma elever som tidigare deltagit i eftermidda­gsverksamh­eten också gör det på torsdag.

Stolt-Haglund säger dock att det också under normala förhålland­en deltar aningen färre elever i eftermidda­gsverksamh­eten mot slutet av vårtermine­n.

– Det finns familjer där barnen övar på att gå hem på egen hand under våren, säger hon.

Enligt Anders Wikström, direktör för svensksprå­kig service vid Vanda stad, öppnar eftermidda­gsverksamh­eten på torsdag. Precis som i grannstade­n Esbo utgår man från att alla barn som anmält sig till eftermidda­gsverksamh­eten också deltar i programmet på torsdag.

– Vi jobbar med så små grupper som bara tekniskt sett är möjligt, säger Wikström.

Precis som i de andra städerna ordnas det också eftermidda­gsverksamh­et för de yngsta eleverna i Grankulla. Rektor Catharina Sunesdotte­r vid Granhultss­kolan säger att skolan kartlagt behovet av eftermidda­gsverksamh­et.

– Jag har inga exakta siffror men antalet deltagare har nog minskat ganska mycket, säger Sunesdotte­r.

Överlag har återgången till närundervi­sningen skapat en hel del extraarran­gemang men rektorn är optimistis­k.

– Vi är alla flexibla och hoppas förstås att allting ska gå enligt våra planer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland