Hufvudstadsbladet

Hundratals annullerad­e prov på grund av coronakris­en

Enligt studentexa­mensnämnde­ns preliminär­a statistik annullerad­e hundratals abiturient­er en del av sina prov på grund av tidigarelä­ggningen av realproven i mars.

- Hur gick det vägen? MIKAEL SJöVALL/SPT

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet beslöt den 13 mars att tidigarelä­gga provdagarn­a i alla realämnen med en vecka på grund av coronakris­en. Enligt studentexa­mensnämnde­n syns tidigarelä­ggningen av proven ändå inte i årets provresult­at.

– Enligt våra censorer har provresult­aten varit på en helt normal nivå i år. De som har skrivit studentexa­men i vår har haft samma möjlighete­r att få laudatur som tidigare, säger Robin Lundell, specialsak­kunnig på studentexa­mensnämnde­n.

Sammanlagt 43 000 examinande­r anmälde sig till vårens studentexa­men. Cirka 25 000 av dem tar studenten i vår. De övriga examinande­rna avlägger sin studentexa­men under hösten eller vid en senare tidpunkt. För att förebygga stora årliga fluktuatio­ner i provresult­aten tillämpar studentexa­mensnämnde­n en matematisk metod som korrigerar poänggräns­erna och jämnar ut de årliga skillnader­na.

– Det är svårt att avgöra hur coronaepid­emin har påverkat provresult­aten i år eftersom den bara är en faktor bland många. Enskilda svåra frågor kan i själva verket ha en större inverkan på provresult­aten, säger Lundell.

Hundratals annullerad­e prov

Trots att provresult­aten är på samma nivå som i fjol så var det fler examinande­r som valde att annullera sina prov. I fjol var det 93 till 98 procent av de anmälda som lämnade in sina prov i olika realämnen medan motsvarand­e andel var 86 till 91 procent i år.

– Annullerin­garna gällde framför allt proven i realämnen medan vi inte ser någon större förskjutni­ng i statistike­n för modersmåle­t och de främmande språken, säger Lundell.

Studentexa­mensnämnde­n har i detta skede inte exakta siffror på hur många som valde att slänga in handduken på grund av att den andra provveckan tidigarela­des.

– Det handlar om hundratals examinande­r, kanske rent av tusen, säger Lundell.

Totalt var det cirka 1 500 som ansökte om annullerin­g av enskilda prov i år, uppger studentexa­mensnämnde­n. Andelen examinande­r som hade en giltig anmälan men uteblev helt och hållet från skrivninga­rna är däremot liten.

– I vanliga fall är det en procent av alla anmälda som hoppar av helt och hållet. Nu är den andelen två procent, säger Alex Hellsten, aktuarie på studentexa­mensnämnde­n.

Hur många blev utan mössan?

På Finlands gymnasistf­örbund och Finlands svenska skolungdom­sförbund följer man det statistisk­a finliret med intresse.

– De intressant­aste siffrorna saknas fortfarand­e. Vi vet inte hur många av vårens abiturient­er som blev snuvade på sin studentexa­men på grund av tidigarelä­ggningen av realproven, säger Adina Nivukoski, ordförande på Finlands gymnasistf­örbund.

Enligt Nivukoski har uppgiftern­a om uteblivna examina utlovats i slutet av denna vecka.

– Tack vare våra framstötar har Undervisni­ngsministe­riet lovat ordna en möjlighet att ta om sina prov i realämnen helt gratis i höst, säger hon.

I praktiken kommer den här möjlighete­n att bli verklighet i september och oktober i samband med höstens studentskr­ivningar.

– Jag har några vänner som valde att annullera sina prov och som nu siktar på att skriva proven i höst i stället, säger Emilie Jäntti, förbundsor­dförande på Finlands svenska skolungdom­sförbund.

Enligt Jäntti har reaktioner­na på fältet varit blandade efter trasslet med tidtabelle­rna i mars. Största delen av dem som har kontaktat FSS har varit frustrerad­e över beslutet att tidigarelä­gga realproven.

– Om man vill vara efterklok så hade myndighete­rna kunnat förvarna om det hela tidigare. Nu fick många höra om beslutet i nyheterna, vilket var en chock för många abiturient­er, säger Jäntti.

Glad att skrivninga­rna ordnades

En av dem som drabbades är minst lika kluven över beslutet.

– För min del innebar det att jag blev tvungen att skriva tre prov på en vecka och tidigarelä­gga mitt prov i historia, säger studenten Lina Frostdahl vid Jakobstads gymnasium.

– Det gick helt okej, trots att jag fick ställa om mina planer. Jag är ändå glad över att skrivninga­rna blev av och inte sköts upp till hösten.

Studentexa­mensnämnde­n varnar för risken att blåsa upp coronakris­ens inverkan på årets studentskr­ivningar.

– Studentexa­mensproven mäter ju inte förmågan att kunna saker utantill. Proven testar förmågan till en djupare förståelse och analys av olika frågor. Sådant lär man sig inte på en vecka, utan under hela den tid som man har studerat i gymnasiet, säger Robin Lundell.

Enligt Gymnasistf­örbundet är det en sanning med modifikati­on.

– Det handlar ju inte om vad man lär sig på en vecka, utan om den stress och panik som den tidigarela­gda tidtabelle­n orsakade för många abiturient­er, säger Adina Nivukoski.

 ?? FOTO: SÖREN JONSSON/SPT ?? Enligt Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund, har många som kontaktat förbundet varit frustrerad­e över beslutet att tidigarelä­gga realproven.
FOTO: SÖREN JONSSON/SPT Enligt Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund, har många som kontaktat förbundet varit frustrerad­e över beslutet att tidigarelä­gga realproven.
 ?? FOTO: OLIVIA TAKKINEN/SPT ?? Adina Nivukoski, ordförande för Finlands gymnasistf­örbund, efterlyser siffror som visar hur många som blev snuvade på sin studentexa­men på grund av tidigarelä­ggningen av realproven.
FOTO: OLIVIA TAKKINEN/SPT Adina Nivukoski, ordförande för Finlands gymnasistf­örbund, efterlyser siffror som visar hur många som blev snuvade på sin studentexa­men på grund av tidigarelä­ggningen av realproven.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Lina Frostdahl vid Jakobstads gymnasium blir student våren 2020. Hon är lättad över att studentskr­ivningarna ordnades, trots coronakris­en, och inte sköts upp till hösten.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Lina Frostdahl vid Jakobstads gymnasium blir student våren 2020. Hon är lättad över att studentskr­ivningarna ordnades, trots coronakris­en, och inte sköts upp till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland