Hufvudstadsbladet

Stödet till restaurang­erna kan skrivas om i riksdagen

Juhana Vartiainen (Saml), ordförande för riksdagens finansutsk­ott, anser att regeringen överlät ansvaret till riksdagen för att korrigera problemen med förslaget om kompensati­on till restaurang­erna.

- ERIK SANDSTRöM/SPT nyheter@hbl.fi

Regeringen har kommit med ett förslag om stöd till restaurang­erna på sammanlagt kring 123 miljoner euro. Det räcker inte, anser Samlingspa­rtiet och får medhåll från bland annat Kristdemok­raterna.

– Stödet är otillräckl­igt, onödigt komplicera­t och långsamt. Enligt våra uppgifter skulle regeringen­s förslag inte förhindra en stor mängd konkurser, säger Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Timo Heinonen.

Samlingspa­rtiet vill höja stödet till 300 miljoner, vilket ligger mer i linje med Turism- och Restaurang­förbundet Maras krav på 350 miljoner euro. Partiet vill inte heller att stödet ska begränsas för företag med större omsättning.

Regeringen­s förslag att stödet ska bygga på restaurang­ernas omsättning i januari och februari får också kritik, eftersom det då är lågsäsong för många företag.

– Jämförelse­perioden måste vara någon annan än årets lugnaste månader. Vi föreslår tre olika andra alternativ: den senaste redovisnin­gsperioden, sex månader innan coronakris­en eller april och maj i fjol, sade Timo Heinonen när riksdagen debatterad­e frågan på tisdagen.

– Då till och med Centern här i salen kraftigt har dömt restaurang­stödet så undrar vi varför regeringen inte har sett över det innan förslaget hämtats hit.

Kristdemok­raterna föreslår att stödsumman till restaurang­erna höjs till 250 miljoner euro. Från samlingspa­rtistiskt håll anses det att ännu mer pengar behövs.

Juhana Vartiainen (Saml) är ordförande för finansutsk­ottet som nu arbetar med stödförsla­get. Enligt Vartiainen verkar regeringen inte anse att förslaget är perfekt, utan överlåter nu till riksdagen att korrigera problemen.

– Det är underligt att regeringen överlämnar jobbet åt oss, då ministerie­rna har betydligt mer tjänsteman­naresurser, sade Vartiainen på en presskonfe­rens.

Då restaurang­erna stängdes krävde riksdagen att restaurang­erna ska erbjudas skälig kompensati­on. Att definiera vad som är skäligt är ändå inte enkelt.

– Det är frågan om en stor kris och det är inte realistisk­t att tänka att man inte alls ska drabbas av den. Men restaurang­branschen har drabbats speciellt hårt, samtidigt som begränsnin­garna har tvingat dem att stänga.

Förbättrin­gsförslag från flera håll

Restaurang­stödet får inte bara kritik av opposition­en. Också Centerns riksdagsle­damot Joonas Könttä skriver i ett pressmedde­lande att stödet borde utgå från omsättning under motsvarand­e period förra året och inte i januari och februari.

”Regeringen­s förslag utgår från den lugna tiden i början på året, vilket inte beskriver restaurang­ernas omsättning på bästa sätt”.

Centralhan­delskammar­en anser också att stödet är för litet. Johanna Sipola, chef för intressebe­vakning, tycker inte att utveckling­sstöd av till exempel Business Finland borde minska stödet.

”Utveckling­sfinansier­ing är inte kompenseri­ng, och det är inte möjligt att använda stödet för fasta kostnader”, säger Sipola i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland