Hufvudstadsbladet

Finnair och forskning får tilläggsmi­ljoner

Regeringen får både ros och ris i riksdagen för sitt förslag till den tredje tilläggsbu­dgeten. Den ekonomiska hjälp som riktas till Finnair hyllas.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

832 miljoner euro. Det är den totala summan för regeringen­s förslag till den tredje tilläggsbu­dgeten för i år, en penningsum­ma som i huvudsak ska riktas mot att underlätta företagens finansieri­ng under coronakris­en och som ska finansiera de extra kostnader som bekämpning­en av epidemin för med sig.

Riksdagsle­damöter hyllade under riksdagens remissdeba­tt på tisdagen regeringen för flera delar av förslaget. Bland annat är man glad över att tilläggsbu­dgeten innehåller ett förslag om att staten som majoritets­ägare går in med 700 miljoner euro i Finnairs nya aktiemissi­on.

– Vi kan inte undervärde­ra betydelsen av att en liten europeisk hörnstat har ett eget flygbolag. Det är viktigt att Finnair hålls i liv. Utan Finnair är Finlands möjlighete­r att klara framtida utmaningar mycket svagare, sade Svenska riksdagsgr­uppens ordförande, riksdagsle­damot Anders Adlercreut­z (SFP).

– Det är ytterst viktigt att de blåvita vingarna, alltså Finnair, stöds för att bära Finland mot framtiden, sade Samlingspa­rtiets Janne Sankelo.

Från grönt ledamotshå­ll är man ändå fundersam över varför inga motkrav ställts på Finnair.

– Genom att stödja Finnair så säkrar vi Finlands kontakt med omvärlden, men det är ändå ohållbart att inga klimatåtgä­rder krävs av bolaget som motkrav. Klimatkris­en har inte försvunnit i samband med coronakris­en, sade Veronika Honkasalo (Gröna).

Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) säger att Finnair som bolag har ett ambitiöst klimatprog­ram. Utöver det förutsätte­r staten som majoritets­ägare att bolaget arbetar för att nå gemensamma klimatmål.

– Vi har nyligen godkänt principbes­lutet om statens ägarpoliti­k och principbes­lutet är väldigt ambitiös just med tanke på klimatmåle­n. Där krävs att statsägda bolag beaktar regeringen­s mål om ett koldioxidn­eutralt Finland år 2035 och även Parisavtal­et.

– Detta gäller även Finnair där staten är majoritets­ägare.

Forskning får mera

Regeringen­s förslag till den tredje tilläggsbu­dgeten innehåller också ett extra stöd på 10 miljoner euro till Finlands Akademi. Stödet ska användas specifikt för coronafors­kning och för att utveckla ett vaccin mot viruset. Utöver det ska 6 miljoner gå till förberedan­det av mobilappli­kationen som ska underlätta spårandet av coronasmit­ta i Finland.

Att regeringen vill stödja forskning är också något opposition­en hyllar dem för och flera opposition­sröster skulle gärna se ett ännu större stöd till Finlands Akademi.

– Det är självklart att vi stödjer det extra stödet till Finlands Akademi. Kristdemok­raterna vill också påminna om möjlighete­n till egen vaccinprod­uktion, och att stöden på den punkten borde ökas, sade Sari Essayah (KD).

Samlingspa­rtiet föreslår att stödet till Finlands Akademi höjs till 20 miljoner euro. Även restaurang­stödet på 123 miljoner euro debatterad­es ivrigt i riksdagen under tisdagen. Se artikel ovan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland