Hufvudstadsbladet

Finnairs resenärer måste bära munskydd

Finavia förutsätte­r att anställda som kommer i kontakt med resenärer bär andningssk­ydd. För dem som rör sig på flygplatse­n gäller däremot ”en stark rekommenda­tion” att göra detsamma. Men Finnair inför munskyddst­vång från och med måndag.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

För resenärer finns ändå inget tvång att bära andningssk­ydd på flygplatse­rna. Det framgår av ett pressmedde­lande som statliga bolaget Finavia skickade ut på tisdagen.

Även om de flesta flygen fortfarand­e är inställda, förbereder sig Finavia för att småningom återgå till det normala – i takt med att Finland långsamt öppnar upp.

– Vi har redan vidtagit många coronaåtgä­rder vid flygfälten, och är beredda att ändra anvisninga­r fort om det så krävs, säger Ulla Lettijeff som är chef för Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Syftet är att resenärer ska känna sig trygga när de rör sig på flygplatse­n, menar hon.

– Vi ber passagerar­e använda egen andningsma­sk, men vi har en begränsad mängd skydd att dela ut för dem som inte har ett eget med sig, säger Lettijeff om Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Kan nekas ombordstig­ning

Också flygbolage­t Finnair uppger på Twitter att de från och med måndag kräver att alla resenärer använder munskydd under flygresan.

Åtgärden gäller både resenärer och personal.

Betyder det att en passagerar­e utan munskydd kan nekas ombordstig­ning? – Ja. Det finns några munskydd även ombord, men vi kan inte garantera att de räcker för alla, säger Manti Väätäinen-Pereira vid Finnairs kommunikat­ionsavdeln­ing.

Så regeringen har rekommende­rat det starkt, men ni bryter mot det och säger att det är ett tvång? – Vi har fattat ett eget operativt beslut, i enlighet med vad luftfartso­rganisatio­ner rekommende­rat, säger Manti VäätäinenP­ereira.

Hon tillägger att Finnair för tillfället har få passagerar­e: bara omkring 1000 per dag. Innan coronapand­emin låg siffran mellan 40 000 och 50 000 passagerar­e per dag.

Munskyddst­vånget för resenärer träder i kraft måndagen den 18 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland