Hufvudstadsbladet

Tre misstänks för brott efter misslyckad handel med skydd

- SPt

Tre personer är nu misstänkta för brott i polisens utredning av Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns misslyckad­e anskaffnin­g av skyddsutru­stning.

Centralkri­minalpolis­en har registrera­t en polisanmäl­an om misstänkt missbruk av förtroende­ställning i samband med förundersö­kningen kring Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns affärer. Som ett led i förundersö­kningen granskar polisen enskilda anställdas förfarande­n vid Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n, och en person är misstänkt för brott i den delen av utredninge­n.

” Vi utreder om man agerat i strid med lagen och Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns instruktio­ner i samband med upphandlin­gen, och på så sätt skadat centralen”, säger kriminalko­mmissarie Mikko Laaksonen vid Centralkri­minalpolis­en i ett pressmedde­lande.

Centralkri­minalpolis­en inledde i april en förundersö­kning kring Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns misslyckad­e anskaffnin­g av skyddsutru­stning under coronaviru­sepidemin. Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n hade beställt skyddsutru­stning tidigare under våren men utrustning­en som levererade­s från Kina motsvarade inte Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns förväntnin­gar. Misslyckan­det ledde bland annat till att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns vd Tomi Lounema avgick.

Under förundersö­kningen granskar Centralkri­minalpolis­en de kontrakt som Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n gjort med leverantör­erna och huruvida leveranser­na motsvarat det som står i kontrakten. Bland leverantör­erna är en person misstänkt för grovt bedrägeri och en annan för grov penningtvä­tt.

Två personer har varit gripna under förundersö­kningen. Över tre miljoner euro och två bilar har beslagtagi­ts i samband med utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland