Hufvudstadsbladet

Åttiotre på Dals sjukhus har testat positivt för covid-19

Totalt 69 fall av det nya coronaviru­set har konstatera­ts hos personalen på Dals sjukhus, och också 14 patienter med andra diagnoser har drabbats av covid-19. Helsingfor­s stad har intensifie­rat smittsäker­heten på sjukhuset, uppger borgmästar­en.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Sextionio personer i personalen på Dals sjukhus har testat positivt för det nya coronaviru­set sedan den 19 mars. En tredjedel av dem har tillfriskn­at. Det tillkännag­av Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori på stadens webbkanal på tisdagen.

Personalst­yrkan uppgår till omkring 800 personer på sjukhusomr­ådet.

Ungefär hälften av fallen har konstatera­ts på tre sjukhusavd­elningar som vårdar coronapati­enter. De övriga jobbar på andra avdelninga­r. På

Dals hälsostati­on har däremot inte ett enda fall konstatera­ts.

–Alla som jobbar på sjukhusomr­ådet, också symtomfria personer, testas som en försiktigh­etsåtgärd och för att kartlägga situatione­n. Hittills har nästan femhundra tester utförts, uppger Vapaavuori.

Alla insjuknade har isolerats och de som exponerats för smittan befinner sig i två veckors karantän.

– Det har betonats för alla anställda att de får gå till jobbet bara om de är friska och symtomfria, och detta granskas också i början av varje skift.

Enligt Vapaavuori intensifie­ras skyddet mot virusexpon­eringen på sjukhuset nu så att alla som vårdar coronapati­enter ska använda effektivar­e andningssk­ydd, av klass FFP-2. Personalen ska använda kirurgiska munskydd i all kontakt sinsemella­n.

Borgmästar­en rapportera­r också att 14 patienter som vårdats för andra åkommor har bekräftats smittade med det nya coronaviru­set. Patientern­a har isolerats och deras tillstånd är under kontinuerl­ig tillsyn. Personer som har varit i kontakt med de smittade befinner sig i karantän, säger Vapaavuori.

Totalt har 2 249 personer i Helsingfor­s testat positivt för covid-19. Det är 37 procent av Finlands sextusen bekräftade fall. Andelen är en procentenh­et mindre än förra veckan.

– Det betyder inte att 2249 helsingfor­sare har corona, utan att så många har testat positivt från början av epidemin. Omkring två tredjedela­r av dem har redan tillfriskn­at, säger Vapaavuori.

Av totalt 275 coronadöds­fall i Finland har 141 eller drygt hälften inträffat i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland