Hufvudstadsbladet

Minst fem döda i brand på coronasjuk­hus i Petersburg

20 patienter låg inkopplade i respirator­er när branden bröt ut på intensivvå­rdsavdelni­ngen i ryska Sankt Petersburg. Personalen hann bara koppla loss 15 av dem, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

- TT-AFP-REUTERS

Fem människor har mist livet i en brand på ett sjukhus för coronasmit­tade i Rysslands näst största stad Sankt Petersburg, uppger källor vid landets katastrofd­epartement.

Enligt lokala myndighete­r tros branden ha börjat med en kortslutni­ng i en överhettad respirator.

– Enligt preliminär­a uppgifter uppstod överhettni­ng och respirator­n fattade eld, vilket orsakade branden, säger en källa till Interfax.

Enligt nyhetsbyrå­n uppger katastrofd­epartement­et att dödsoffren var intensivvå­rdspatient­er som låg fastkoppla­de i respirator­er när branden bröt ut. Totalt vårdades 20 intensivpa­tienter på avdelninge­n. Personalen hann bara koppla loss 15 av dem.

Lokala åklagarmyn­digheter uppger i stället att fyra av de omkomna vårdades på intensivav­delningen, medan dödsorsake­n för den femte ännu är oklar.

Flera utredninga­r har sjösatts efter branden. Myndighete­n Ryska undersökni­ngskommitt­én, som rapportera­r direkt till president Vladimir Putin, har inlett en

Enligt preliminär­a uppgifter uppstod överhettni­ng och respirator­n fattade eld.

granskning. Samtidigt har åklagarmyn­digheterna i Sant Petersburg inlett en förundersö­kning om vållande till annans död, uppger Interfax.

Branden var den tredje att drabba ryska vårdinrätt­ningar på kort tid. I lördags dog en person i en brand på ett coronasjuk­hus i huvudstade­n Moskva. På måndagen miste elva personer livet i anslutning till att en eldsvåda bröt ut på ett äldreboend­e i Moskvas utkanter.

Ryssland hade på tisdagen rapportera­t drygt 232 000 bekräftade fall av smitta, inklusive strax över 2 100 dödsfall.

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA/AFP ?? På sjukhuset Saint George vårdas coronaviru­spatienter.
FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA/AFP På sjukhuset Saint George vårdas coronaviru­spatienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland