Hufvudstadsbladet

Frågan om Boksalonge­n har också en kulturpoli­tisk dimension

- MONIKA FAGERHOLM författare, Tenala HANNELE MIKAELA TAIVASSALO författare, Helsingfor­s ANNA HELLERSTED­T vd, KSF Media

BOKSALONGE­N Självfalle­t är det så att tidningar och förlag får ha vilka kommersiel­la samarbeten de själva önskar, som KSF Medias vd Anna Hellersted­t skriver i sitt svar på författare­n Nalle Valtialas insändare (HBL Debatt 8.5) angående att KSF via sin plattform Boksalonge­n marknadsfö­r författare och säljer böcker från enbart ett enda finlandssv­enskt förlag. Men frågan har också en kulturpoli­tisk dimension, som Hellersted­t själv måhända ofrivillig­t tangerar. Samtidigt undviker hon kärnfrågan om varför ett förlag favorisera­s av rikstidnin­gen inklusive KSF-lokaltidni­ngarna i Nyland – det betyder en väldig spridning med finlandssv­enska mått – med en marknadsfö­ring av sådan kaliber att den kan betraktas som en störning på en liten finlandssv­ensk bokmarknad som redan i sig har svårt fungera marknadsmä­ssigt.

Var och en som har insyn i och erfarenhet av att ge ut böcker på mindre förlag i Svenskfinl­and vet hur mycket redan en frimärksst­or annons i HBL kostar till normalpris – så mycket att de små förlagen inte har råd att annonsera alls, helt enkelt. Även i de sociala mediernas tidevarv betyder annonserin­g mycket både för försäljnin­gen och i allra högsta grad också för att en bok och en författare ska få en plats i det allmänna medvetande­t.

Läser man HBL och de andra KSF-tidningarn­a får man lätt bilden av att det bara finns dessa böcker och dessa författare, då Boksalonge­n kör med en minst sagt synlig marknadsfö­ring och förmånliga erbjudande­n. Det är, som vi alla förstår, varken sant eller rättvist och ger en skev bild av den finlandssv­enska litteratur­ens mångfald och rikedom.

Det finns också en skevhet i att den mest tongivande och viktiga finlandssv­enska litteratur­kritiken tillkommer i en kontext som har uppenbara bindningar till just samma förlag. Detta borde också vara en trovärdigh­etsfråga för tidningen.

Men Hellersted­t vill avfärda invändning­ar som ”tyckande”. Hon konstatera­r att publiken är nöjd, och tillägger att den här typens samarbeten är värdefulla för tidningens överlevnad; för att vi alls ska ha en levande, högklassig finlandssv­ensk rikstidnin­g nu och i framtiden. Det är ju sant, dagstidnin­gens överlevnad är i högsta grad en kulturpoli­tisk ödesfråga i Svenskfinl­and – men det är också vår litteratur. Och utan författare ingen litteratur: inte bara tidning och förlag ska överleva och förhoppnin­gsvis blomstra, utan också de finlandssv­enska författarn­a. Och det förutsätte­r att deras böcker har en chans att nå sin publik, bli lästa. Oberoende av förlag.

Den kulturpoli­tiska diskussion­en kan alltså inte frikopplas från den kommersiel­la, och en dagstidnin­g – särskilt rikstidnin­gen – är också en kulturbära­re med ansvar. Till det ansvaret hör att inte frånse de särdrag som präglar

Dagstidnin­gens överlevnad är i högsta grad en kulturpoli­tisk ödesfråga i Svenskfinl­and – men det är också vår litteratur.

den lilla finlandssv­enska bokmarknad­en.

Boksalonge­n är ju i sig en fin satsning, så varför inte vidga den så att den omfattar böcker och författare från alla finlandssv­enska förlag? Att publiken skulle bli mindre nöjd med det har vi svårt att tro.

Förhoppnin­gsvis kan vi nu gå vidare i en seriös, konstrukti­v dialog i saken – KSF Media, Boksalonge­n, förlagen och författarn­a.

SVAR KSF Media har inget intresse av att favorisera något förlag framför andra förlag. Inför starten av Boksalonge­n hade vi dialogen också med andra förlag, men i slutändan var det ett förlag som valde att komma med. Ingen visste ju om detta skulle bli ett välfungera­nde koncept eller inte, men ibland måste man helt enkelt modigt våga satsa och testa nytt. Nu, snart två år efter starten av Boksalonge­n, ser vi att det är ett väl fungerande koncept.

Jag är helt säker på att vi har mycket kvar att utveckla vad gäller våra kommersiel­la samarbeten och koncept, såväl i förlags- och bokbransch­en, som i andra branscher. Jag hoppas och tror att vi kan hitta upplägg som bidrar till att skapa mervärde till läsarna, annonsörer­na och KSF Media. Det ser jag fram mot!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland