Hufvudstadsbladet

Det handlar inte bara om Finland

-

De ryska försöken att skriva om historien tar sig allt mer absurda uttryck. Det är lätt att skaka på huvudet åt anklagelse­rna som kom inför det ryska firandet av segerdagen. Som åtalet för påstått folkmord av den finländska armén, där ryska krigsfånga­r ska ha avrättats med gaskammare och blivit levande begravda i Karelen. Det är hittepåhis­toria, inte ens Stalin fantiserad­e ihop något liknande efter krigsslute­t.

Det är lätt att betrakta anklagelse­rna isolerat och tro att det bara handlar om Finland. Det gör det inte. Historia har blivit en del av Kremls säkerhetsi­ntresse. Sovjetunio­nens kamp mot Hitler har fått en upphöjd status i dagens Ryssland. Historia, med andliga och moraliska värderinga­r, finns med i säkerhetss­trategin från 2015. Ordet historia nämns hela sju gånger. Den ryska patriotisk­a historien riktar sig till alla i ”den ryska världen”, även ryssar utanför Federation­ens gränser, och ska skapa lojalitet gentemot Kreml.

Finland är i gott sällskap. Estland, Lettland och Litauen får ständigt sin historia ifrågasatt. Som när Rysslands FN-delegation twittrade att Lettland anslöt sig frivilligt till Sovjetunio­nen och inte alls ockuperade­s. Den estniska säkerhetsp­olisen skrev i sin årsrapport 2019 att Ryssland genom sina aktivitete­r, bland annat runt segerdagen, försöker förändra hågkomsten av de som föll i kriget till en stor revanschis­tisk maktdemons­tration.

Den senaste litauiska hotbildsan­alysen tog också upp historien; Kreml manipulera­r Sovjetunio­nens seger i andra världskrig­et för att rättfärdig­a kontroll av postsovjet­iska territorie­r.

Polen har i omgångar fått höra att de fick skylla sig själva för krigsutbro­ttet 1939, att Sovjetunio­nen inte var angripare och att mordet på 22 000 polska officerare i Katyn och på andra platser aldrig skedde.

När en borgmästar­e i en av Prags kommuner tog ner en staty av marskalk Konev gjorde Ryssland rivandet av monument olagligt, fast det var i Tjeckien. Borgmästar­en har hotats i omgångar och i april fick han polisskydd. Enligt tjeckiska medieuppgi­fter, med hänvisning till källor inom säkerhetst­jänsten, landade en diplomatku­rir från Moskva i Prag med giftet ricin.

Det handlar alltså inte om en normal historiede­batt, något vi i väst har svårt att förstå eftersom vi gärna förstår andra såsom vi förstår oss själva. Historia är ett av många områden som kan användas för påverkanso­perationer. Vill någon försöka upprepa historien är det bäst att skriva om den först. Och det kommer att komma mer. Läget är krävande på hemmaplan för Kreml med coronasmit­tan, svaga opinionssi­ffror för Vladimir Putin och en budget i kris efter det låga oljepriset.

Nästa år kan särskilt Finland räkna med upptrappad­e historieat­tacker när det är dags att minnas fortsättni­ngskrigets utbrott för 80 år sedan. Förutom att agera reaktivt, och med gemensam europeisk solidarite­t, kan mer göras förebyggan­de. Museer, dokumentär­filmer och tidningsar­tiklar i all ära, för att nå yngre generation­er ska inte populärkul­tur underskatt­as. När kommer den stora europeiska tv-serien om de dramatiska åren i Finland, Baltikum och Centraleur­opa 1938–1956 på Netflix?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland