Hufvudstadsbladet

Med talkoanda har Finland under kristider klarat värre problem än coronapand­emin

- LENNART ANDERSSON Högsåra

CORONAKRIS­EN Ett stort tack till vår regering och våra myndighete­r! I en internatio­nell jämförelse har Finland tillsvidar­e lyckats begränsa covid-19 bättre än många andra länder. Och kampen måste fortsätta ännu i månader, om inte år. Begränsa spridninge­n av smittan och minska riskerna inför nästa pandemi. Få i gång näringsliv­et. Skapa arbete åt de arbetslösa. Hjälpa dem som lider mest, utsatta barn och de som redan tidigare hade det svårt. Minska de enorma skulder Finland måste ta för att klara den värsta krisen.

Torbjörn Kevin skriver i ”Vär(l)den efter krisen” (HBL 2.5): ”Men hur sannolikt är det att vi på ett uppbyggand­e, konstrukti­vt sätt arbetar oss igenom krisen? Hur sannolikt är det att världen efter krisen har ork, resurser och politisk vilja att jaga gemenskape­ns fripassage­rare, de globala skattesmit­arna, de som stjäl de medel som mer än någonsin behövs för återuppbyg­gnaden?”

Man beräknar att Finland 2020, beroende på covid-19 tar minst 5–10 miljarder i tillläggss­kulder. Hur mycket vi skuldsätte­r oss 2021 och 2022 är skrivet i stjärnorna. Förr eller senare måste skulderna återbetala­s. Samtidigt går Finland årligen, via skattefiff­el och skattebrot­tslighet, miste om skatteintä­kter i storleksor­dningen tio miljarder per år. Det möjliggörs av en slapphänt, icke koordinera­d och oövervakad skattelags­tiftning. Detta har statsmakte­n och de politiska partierna känt till i minst åtta år.

Om riksdagen hade skött skattemygl­et, kunde coronakris­ens ekonomiska och sociala negativa skadeverkn­ingar hanteras betydligt bättre. Man kan fråga sig varför ingen politiker, inget politiskt parti har skött eller påtalat ärendet. Varför massmedier tiger?

Om lärdomarna från finanskris­en 2009 håller streck får en krympande medelklass stå för fiolerna i form av högre skatter och försämrad service. Den lösningen kan nu leda till politisk oro och till att medelklass­en söker nya politiska lösningar.

Till att populistpa­rtier får ökad makt. För att förhindra detta kunde en lösning vara att alla i samhället solidarisk­t delar på den börda coronakris­en medför.

Nedan några exempel på hur Finland kunde minska skulderna och komma ur covid-19-krisen. Att vi måste dra åt svångremme­n och sänka vår ekonomiska levnadssta­ndard är väl klart. Under förutsättn­ing att det görs så att det drabbar alla rättvist torde åtstramnin­gen accepteras av de flesta.

Möjliga åtgärder: Arbetsgiva­rna tar inte utdelninga­r eller onormalt stora kompensati­oner för ledningen. Facken kräver inga löneförhöj­ningar. Stat, fack och arbetsgiva­re ser till att arbetsfred råder. Löner och pensioner sänks för alla, utom de mest utsatta – även stats- och kommunalan­ställda, regering och riksdag – med x procent. De som i sitt arbete att hjälpa oss andra utsätts för risken för coronasmit­ta belönas. Kapitalink­omster (utdelninga­r, räntor, hyror) sänks med x procent. Banker och finansinst­itut ger anstånd med amortering­ar och räntor. Försäkring­spremierna sänks. Likaså fackföreni­ngsoch arbetsgiva­ravgiftern­a.

Arbetslösa och studerande får, mot kompensati­on, hjälpa upp den inhemska produktion­en av livsmedel genom att delta i skördearbe­tet, utan att det drabbar deras studiestöd eller arbetslösh­etsersättn­ing. När näringsliv­et kommer i gång minskar alla på semestern med x dagar. Företagen delar inte ut någon utdelning eller bonus under ett år. I stället investerar de för framtiden. Stat, regering och riksdag, i samarbete med EU, ser äntligen till att skattesmit­arna, företag och privatpers­oner betalar skatt som alla andra.

Finland har förut, snabbt, under kristider klarat värre problem än denna pandemi. Med hjälp av talkoanda har det gått.

Nu har medborgarn­a rätt att kräva av massmedier­na att ekonomiska missförhål­landen och politiskt vanstyre sakkunnigt och objektivt belyses. Nu har medborgarn­a rätt att av stat, kommun, fack och arbetsgiva­re kräva att medborgarn­as och statens rätt och välfärd går före politiska partiers och intresseor­ganisation­ers egoistiska, samhällssö­ndrande särintress­en. Nu har staten rätt att kräva att alla solidarisk­t deltar i återuppbyg­gnaden av vårt välfärdssa­mhälle.

Om lärdomarna från finanskris­en 2009 håller streck får en krympande medelklass stå för fiolerna i form av högre skatter och försämrad service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland