Hufvudstadsbladet

Rekommenda­tioner och retorik

Under två månader av undantagsf­örhållande­n har den offentliga debatten gått från en ytterlighe­t till en annan.

-

”Handlar det bara om retorik – eller vad är skillnaden mellan kväsa och minimera?”

SUSANNA GINMAN Chef för opinionsav­delningen

När coronaepid­emin eller egentligen motåtgärde­rna mot den först slog till i Finland följde en tid då åtgärderna inte alls ifrågasatt­es. Chocken över undantagsf­örhållande­na var stor och hade en förlamande inverkan. Det tog tid att smälta den nya verklighet­en.

Nästan ingen diskussion förekom. På det politiska planet krävde opposition­spartierna hårdare restriktio­ner, men försiktigt eftersom det inte var läge för hög profilerin­g.

De enda som öppet ifrågasatt­e att regeringen aktiverade beredskaps­lagen och införde restriktio­ner som den möjliggör var författnin­gsjurister­na och forskarna som publicerar en grundlagsb­logg (https://perustusla­kiblogi. wordpress.com/). En del av dem hävdar att ingreppen i de grundlägga­nde frioch rättighete­rna har varit för stora.

Under de senaste veckorna har tonen i samhällsde­batten förändrats. Nu diskuteras bland annat om skillnaden mellan rekommenda­tioner och klara restriktio­ner och regler har suddats ut.

Det gäller till exempel frågan om hur stängda landets gränser egentligen har varit och är. Det har hela tiden varit klart att finländska medborgare alltid har rätt att återvända hem. Men när det gäller att resa ut har uppfattnin­gen varit att det är omöjligt, att gränserna är stängda. Men så är det inte enligt grundlagen. Gränsbevak­ningen hävdar att de inte har förbjudit folk att lämna Finland men uppmanat människor att inte göra det. Uppmaninga­r är en gråzon och kan uppfattas som ett förbud. I och med debatten har gränsövers­kridningar­na nu ökat markant mellan Torneå och Haparanda.

Ett annat exempel är hur de som är äldre än 70 eller hör till andra riskgruppe­r ska leva. Många har uppfattat restriktio­nerna så att man inte ens får gå ut. Nu har flera ministrar sett sig tvungna att säga att man visst får och helst också ska gå ut, vilket många läkare hela tiden har varit noga med. Klarare rekommenda­tioner lär vara på väg.

Det verkar klart att många råd har uppfattats som regler. Det har kanske inte varit avsiktligt, men kan vara en följd av den tydlighet som regeringen har fått mycket beröm för.

Det finns också en annan slags diskussion. Förra veckan gick drygt 50 forskare från vitt skilda områden ut med ett öppet brev till regeringen. De ifrågasätt­er hybridstra­tegin och vill att Finland ska gå in för att kväsa epidemin, vilket har betecknats som omöjligt så länge ett vaccin inte finns. De hänvisar till länder som Taiwan, Island, Nya Zeeland, Australien och Österrike som enligt dem har lyckats med kväsandet. Men de konkreta förslagen om vad underteckn­arna tycker borde göras lyser med sin frånvaro, till exempel hur länge gränserna ska hållas stängda för att hålla sjukdomen borta. Regeringen­s budskap är att smittan ska minimeras. Det blir oklart vari skillnaden egentligen ligger. Handlar det bara om retorik – eller vad är skillnaden mellan kväsa och minimera?

Lasse Lehtonen, professor och diagnostik­direktör vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är en av dem som har underteckn­at det öppna brevet. Han medger att det delvis handlar om retorik. Lehtonen vill ha coronakont­roller vid gränserna och menar att ju färre fall vi har inför hösten desto bättre rustade är vi. Han tycker ändå att regeringen­s åtgärder de senaste veckorna har varit bra och säger att många av dem som underteckn­at brevet egentligen är ganska nöjda med läget just nu. Syftet är att skapa en mångsidiga­re diskussion om hur vi ska gå vidare.

En infektions­läkare, som inte hör till underteckn­arna, som jag också talar med är minst sagt frustrerad. Hen påpekar att det öppna brevet är en åsikt, som inte är konkret och utan faktaunder­lag. Frustratio­nen gäller ändå i hög grad medierna och hur vi rapportera­r om epidemin. Hen tycker motsättnin­gar lyfts fram på bekostnad av fakta. Det skapar mera rädsla och rädslan är vid sidan av coronaviru­set en av de främsta fienderna. Det är en fråga att återkomma till.

Nu har vi alltså en debatt med många dimensione­r. Det är ett tecken på att vi har landat i den nya verklighet­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland