Hufvudstadsbladet

Vettel lämnar Ferrari efter säsongen

Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter årets säsong. Vad den fyrfaldiga formel 1-världsmäst­aren ska göra därefter är oklart.

- HBL-TT-REUTERS

Efter fem år med det mest mytomspunn­a stallet i formel 1 blir det ingen fortsättni­ng för Sebastian Vettel i Ferrari efter 2020. Beslutet sägs vara gemensamt, men kommer efter en lång kontraktsf­örhandling där parterna uppges ha stått långt från varandra.

”Stallet och jag har kommit fram till att vi inte vill fortsätta tillsamman­s efter den här säsongen. Ekonomi har inte spelat någon roll i detta gemensamma beslut. Det är inte något som påverkar mig när jag fattar viktiga beslut och så kommer det aldrig att vara”, säger Vettel i uttalandet.

Inget lätt beslut

”Det var inget lätt beslut att komma fram till, med tanke på Sebastians värde som förare och person”, säger Ferrariche­fen Mattia Binotto i uttalandet.

Vettel står därmed utan kontrakt för 2021 och det är oklart om han ens fortsätter i formel 1. Coronapand­emin har inneburit ett ekonomiskt dråpslag mot bilsporten­s kungaklass och det finns få lediga platser bland toppstalle­n.

”För min egen del tänker jag ta lite tid och fundera på vad som verkligen är viktigt när det handlar om min framtid”, säger 32-årige Vettel.

Om Vettel fortsätter i F1 ryktas det bland annat om kontraktse­rbjudanden av McLaren, Renault, Mercedes och tyskens gamla stall Red Bull.

Tysken Vettel slog sig in i formel 1 i slutet av 00-talet och tog sina VMtitlar för Red Bull-stallet innan han kom till Ferrari inför säsongen 2015.

Han vann 14 lopp i den röda italienska bilen, men blev i fjol utmanad av nye stallkamra­ten Charles Leclerc som vann två lopp, medan Vettel hade ett tufft år.

Vem ersätter honom?

Den unge monegasken ses som Ferraris framtidslö­fte men vem som blir Ferraris andra tävlingsfö­rare från och med säsongen 2021 är ett frågetecke­n. Också i den frågan snurrar rykteskaru­sellen med god fart.

Namn som Daniel Ricciardo (Renault), Carlos Sainz jr (McLaren) och Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) har nämnts som möjliga ersättare för Vettel. I något vildare rykten lyfts även Valtteri Bottas fram som en framtida Ferrariför­are.

Årets F1-säsong fick avbrytas bara dagar innan premiärlop­pet i Melbourne i mars på grund av coronapand­emin och det är oklart när nästa grand prix kan köras även om planer finns för ett lopp i Österrike i början av juli.

Det som har hänt de senaste månaderna har fått många av oss att fundera på vad som är viktigast i livet.

Sebastian Vettel

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/LLUIS GENE ?? Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter 2020.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/LLUIS GENE Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland