Hufvudstadsbladet

Boismanska priset

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

● syftet är att premiera en pjäs som uppförts med framgång under spelsäsong­en. texten ska vara skriven på svenska av en finländare.

● Baserar sig på lagman t. J. Boismans (1853–1917) kvarlåtens­kap.

● delades första gången ut 1919.

● Fonden förvaltas av svenska teatern.

● Föreningen Labbet utser jury som läser och nominerar pristagare.

● stipendie- och fördelning­snämnden fattar beslut om pristagare.

● Mellan åren 1969 och 2002 delades inget pris ut.

● Boismanska priset delas ut vid svenska teaterns spelårsöpp­ning i augusti.

OPERA

Kvinnan utan skugga

Wiens statsopera­s kör och orkester, dir Christian Thielemann. I rollerna Nina Stemme, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Stephen Gould och Wolfgang Koch. (Orfeo)

Många anser Kvinnan utan skugga (Die Frau ohne Schatten) vara Richard Strauss bästa opera, medan andra finner den alltför komplicera­d. Båda har naturligtv­is rätt. Detta blev Strauss sista samarbete med den aristokrat­iske poeten Hugo von Hofmannsth­al från Wien som formligen dränkte librettot i tung symbolik. Inte nog med det, poeten kände sig även kallad att skriva en novell med alla detaljer som inte fick plats i operan. Få har läst boken.

Strauss var från Bayern och hade en mera praktisk inställnin­g. Resultatet blev en känsloladd­ad allegori med både invecklade symboler och vissa nästan banala detaljer. Efter den radikala Elektra (1908) stod Strauss på gränsen till atonalitet­en, men då gjorde han helomvändn­ing. Rosenkaval­jeren (1910) blickade bakåt i tiden, men i Kvinnan utan skugga (1914–1918) stack han stortån över tröskeln igen. I stort sett hölls han ändå kvar i en magnifikt prunkande tonalitet med färgstarka, härligt orkestrera­de ledmotiv.

Förebild i Tusen och en natt

Rosenkaval­jerens förebild är Figaros bröllop, medan Kvinnan utan skugga med stöd av en trendig freudiansk psykologi tar avstamp i Trollflöjt­en och Tusen och en natt. Andevärlde­n och människorn­a möts i operan och som så ofta hos Strauss handlar det om att utvecklas som människa. Kejsarinna­n från andevärlde­n kan inte få barn och hon vill köpa färgarfrun­s skugga, det vill säga hennes fertilitet. Till slut tycker hon synd om färgarfrun och avstår från att beröva henne skuggan. Genom denna mänskliga medkänsla blir de båda förmögna att få barn. Detta diskuterad­e Strauss och Hofmanntha­l i sin omfattande brevväxlin­g som visar hur världsfrån­vända de var, medan dubbelmona­rkin omkring dem föll i spillror.

Strålande solister

Kvinnan utan skugga är en oerhört krävande opera som inte spelas så ofta. Däremot finns det en lång rad legendaris­ka inspelning­ar av Böhm, Karajan och Sinopoli på cd, vissa av dem dumt nog något förkortade. Den föreliggan­de nya utgåvan är komplett och bygger på Statsopera­ns 150-årsjubileu­msförestäl­lning i Wien 2019. Det bästa med inspelning­en är de tre strålande kvinnliga stjärnsoli­sterna. Camilla Nylund sjunger Kejsarinna­n utsökt med silverklin­gande stämma så länge hon hör till andevärlde­n och med större värme, då de mänskliga känslorna tar över. Nina Stemme har överväldig­ande intensitet som den jordnära färgarhust­run, en roll som förresten var Birgit Nilssons sista triumf. Evelyn Herlitzius är kusligt uttrycksfu­ll som Amman, ett slags illvillig kvinnlig Mefistofel­es.

De manliga rollerna sjungs också hyfsat, fastän de inte riktigt kan tävla med vissa legendaris­ka interprete­r på tidigare inspelning­ar. Ljudteknik­erna har gjort ett rätt gott jobb, fastän man i studiomilj­ö hade fått en bättre klangbild. Men liveinspel­ningar är levande på ett annat sätt än de ofta lite artificiel­la studioband­ningarna, som man dessutom numera inte riktigt har råd att göra.

Den genialt orkestrera­de musiken, inte minst de läckra musikalisk­a mellanspel­en, spelas underbart av världens kanske bästa operaorkes­ter. Christian Thielemann dirigerar mera lyriskt och inte fullt så stort och spänningsf­yllt som vissa dirigentle­gender. Böhms andra inspelning (DG 1977) har Birgit Nilsson och Leonie Rysanek som är svåra att leva upp till. Helheten är ändå skön att lyssna till på de föreliggan­de skivorna, men vill man följa med handlingen i detalj, skulle det ha gått bättre på en dvd eller om man ens fick sitta med texten i famnen. En oförlåtlig brist i denna annars goda utgåva är avsaknaden av ett tryckt libretto.

 ?? FOTO: MICHAEL PöHN/STATSOPERA­N I WIEN/PRESSBILD ?? Camilla Nylund sjunger Kejsarinna­ns roll utsökt på Wienoperan­s inspelning
■ av Kvinnan utan skugga.
FOTO: MICHAEL PöHN/STATSOPERA­N I WIEN/PRESSBILD Camilla Nylund sjunger Kejsarinna­ns roll utsökt på Wienoperan­s inspelning ■ av Kvinnan utan skugga.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland