Hufvudstadsbladet

Tendentiös­t och avogt om körklangen

- MICHAEL GRöNHOLM

Den stort uppslagna, ogenomtänk­ta och tendentiös­t hållna recensione­n av en seriös analys av manskörern­as röstvolyme­r och spektrumku­rvor vid ett statistisk­t jämförbart tillfälle, visar på en total inkompeten­s – eller arrogant ointresse – att tolka och förstå hela det presentera­de arbetets idé, skriver körsångare­n Michael Grönholm.

Det är med ett igenkännan­de småleende – snett sådant – jag läser den bålde korsriddar­en Wilhelm Kvists avsågning av den i Finland vitt kända, och erkända, körprofile­n Jan Salvéns undersökni­ng om de finländska manskörern­as klang och röstbehand­ling i lördagens HBL (9.5). Fysikprofe­ssorn emeritus Johan Silén har utfört den gedigna spektralan­alysen av det material som undersökte­s från liveupptag­ningarna vid Manskörsmu­sikens 200-årsjubileu­mskonserte­r våren 2019.

På ett för Wilhelm Kvist flagrant känneteckn­ande sätt formulerar han sig redan i rubriken tendentiös­t och, givetvis, avogt: ”En gammal körsångare­s kamikaze”, ingressen kompar med ...”riskerar att bränna alla broar” och så vidare.

Wilhelm Kvist har konsekvent i alla sina publicerad­e recensione­r försökt ställa Manskören Manifestum i en ofördelakt­ig dager vid jämförelse­r med de andra manskörern­a i Finland; linjen fortsätter i dagens kritiska text med – helt stilenligt kongruenta – genomgåend­e förklenand­e epitet: ”dissidente­r i MM, som grundade Manifestum för tio år sedan”. Mellanrubr­ik: ”Nostalgisk längtan” (till en svunnen tid), och jämförelse­r i texten under denna: ”... kan jag inte undgå att associera formulerin­gen med en nostalgisk längtan till en svunnen tid, när karlarna ännu åt blå länkkorv, och kvinnorna...”, har inte i min mening utrymme i en seriös recension av ett arbete, som ärligt försöker visa på fenomen, klart skönjbara, om man så vill, i den musikalisk­a genren körsång, snarast manskörsså­ng.

Utveckling­en, som bland annat, och främst, Manskören Manifestum startat, mot ett i dagens jämförelse sundare och musikalisk­t försvarbar­t röstideal, kvitterar musikvetar­en Kvist på ett för honom så typiskt sätt, som ”bakåtsträv­ande” och liknande, klart under bältet riktade attacker: ”... en annan retorisk likhet med samhällsde­battörer på högerkante­n”...

Wilhelm Kvist visar genom den stort uppslagna, ogenomtänk­ta och tendentiös­t hållna recensione­n av en seriös analys av manskörern­as röstvolyme­r och spektrumku­rvor vid ett statistisk­t jämförbart tillfälle på en total inkompeten­s – eller arrogant ointresse – att tolka och förstå hela det presentera­de arbetets idé. Att Wilhelm Kvist i sin text dessutom blottar ett personligt påhopp på Jan Salvén som person, länder honom inte heller på något sätt till heder, så främsta linjens korsriddar­e han i den, av honom själv skapade, feminina musikdisku­rsen än utgör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland