Hufvudstadsbladet

Stora fondbidrag till dokumentär om Jörn Donner och Virala genier 2

- FREDRIK SONCK

Svenska kulturfond­en och föreningen Konstsamfu­ndet har i maj beviljat nästan 600 000 euro till film-, tv- och medieprodu­ktioner.

I ett pressmedde­lande framgår det att sammanlagt 32 projekt beviljats bidrag i storleksor­dningen 1 500–200 000 euro.

Mest pengar får Klaus Härös engelskspr­åkiga spelfilm My Sailor, My Love – 200 000 euro. Här är det frågan om en förlustgar­anti, vilket innebär att pengarna måste återbetala­s om projektet gör vinst.

Filmen ska handla om en pensionera­d sjökapten som förälskar sig i sitt hembiträde. Hans medelålder­s dotter godkänner inte förhålland­et men de två kvinnorna tvingas hitta en väg till försoning.

Ett stort bidrag, 50 000 euro, går till dramaserie­n Virala genier 2, som baserar sig på Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos bok ZOO Hjärtattac­k! och med manus och regi av Elin Grönblom.

Produktion­sbolaget Oy Bufo Ab:s dokumentär om Jörn Donner får 40 000 euro.

Projektet bygger på den sista inspelade intervjun med Donner och visar enligt pressmedde­landet en man som är ”empatisk, blyg, principfas­t och feminist”. Tv-premiär planeras till februari 2021.

Bland bidragen märks också 6 000 euro för manusarbet­et med tv-serien Hallonback­en, baserad på författare­n Eva Frantz bok med samma namn, en rysare för 10–12-åringar. Serien ska omfatta tre avsnitt på 20 minuter och vara klar för distributi­on våren 2022.

 ?? Foto: HaNNu-PeKKa VitiKaiNeN/PressBiLd ?? Jörn Donner i samband med att han intervjuad­es av ett filmteam för sista gången i december 2019.
Foto: HaNNu-PeKKa VitiKaiNeN/PressBiLd Jörn Donner i samband med att han intervjuad­es av ett filmteam för sista gången i december 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland