Hufvudstadsbladet

Kantele möter minimalism i strålande debut

Lägg namnet Sarah Palu på minnet. Debutskiva­n har låtit vänta på sig, men är en imponerand­e sammansvet­sad helhet, skriver Tove Djupsjöbac­ka.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Är begreppet ASMR-musik bekant, musik som framkallar en charmigt kittlande känsla av välbehag i kroppen? Finsk-franska Sarah Palus debutalbum Ikivirta är just sådan musik. Musiken är smeksam men stark, man mår helt enkelt bra av att lyssna till den.

Det här är en av de bästa debutskivo­r jag hört på länge. Det är tydligt att den låtit vänta på sig, eftersom låtarna är inspelade 2015–2018. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Numera görs många plattor väl snabbt – här finns gott om kött på benen och det märks att man gjort ett omsorgsful­lt och genomtänkt arbete med helheten.

Att Palu har erfarenhet av kantelemed­itationsko­nserter säger en del om plattans estetik, men musiken är mycket större än så – den sväller till episka bredder och bollar med flertalet instrument och breda ljudlandsk­ap. Medproduce­nten Matias Tyni har en stor roll i det hela och hans klaviature­r backar upp Palus kantele och harpa skivan igenom. Bägge musikerna är bekanta från till exempel Viitasen Piia-ensemblen, vilket säger en del om att steget till popmusiken aldrig är långt borta.

Helheten viktigast

Skivan Ikivirta är framför allt en kompositio­nsskiva, som vilar mer på helhetsint­rycket än till exempel enskilda starka musikerrös­ter. De smälter in i helheten, som inte lider det minsta av att musiker kommer och går. Ibland är det lite stråkharpa, ibland dobro. Det här är alltså ingen bandskiva för en och samma instrument­kombinatio­n. Det närmaste man kommer ett band är Palus och Tynis samarbete med Miia Palomäki på dragspel och Minna Koskenlaht­i på slagverk, här skulle man ha en välfungera­nde kvartett. Den avslutande titellåten avslutar i en lite annorlunda värld, tydligt influerad av amerikansk minimalism.

De flesta låtarna är instrument­ala, några sjungna ger välkommen variation. Också sången smälter stiligt in i helheten. Skivans mest minnesvärd­a låt är sången En silti ampunut, tolkad av Tero Pajunen och Maija Pokela, där kontrasten mellan den lyriska estetiken och laddade texten är rentav drabbande.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Instrument­en kommer och går på Sarah Palus omsorgsful­la och efterlängt­ade debut. Själv trakterar hon kantele.
FOTO: PRESSBILD Instrument­en kommer och går på Sarah Palus omsorgsful­la och efterlängt­ade debut. Själv trakterar hon kantele.
 ??  ?? FOLKMUSIK/POP
Sarah Palu
Ikivirta (Egen utgåva, endast digitalt)
FOLKMUSIK/POP Sarah Palu Ikivirta (Egen utgåva, endast digitalt)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland