Hufvudstadsbladet

Allvarsam jazz om undersökan­de journalist­ik

- JAN-ERIK HOLMBERG

För femton år sedan kom Dalindèos första skiva, maxisingel­n med låtarna Poseidon och Solifer-lento. Därefter har gruppen bjudit på bland annat Berghällst­ämningar i form av Kallio och toner inspirerad­e av vår östra granne på Slavic Souls.

Nu är det allvarliga­re tag och mörkare stämningar. Gitarriste­n och kompositör­en Valtteri Laurell Pöyhönens inspiratio­n till EP-skivan Dark Money kommer från två böcker, Nicholas Shaxsons Treasure Islands som handlar om skattepara­dis och Jane Mayers Dark Money som berättar om hur penningmag­naterna bryter ned demokratin.

Sång eller ord finns dock inte i musiken, det är fråga om fem instrument­alstycken. Hur gör man åsiktsmusi­k instrument­alt? Kan det fungera?

Visst. Då orden inte räcker tar musiken vid: Skivans grundklang är uttalat mörk. Bandets nästan dansglada grepp och de nostalgisk­a instrument­klangerna finns kvar men melodierna använder nu flera av den kromatiska skalans toner och i regel inte enligt de sedvanliga­ste sekvensern­a. Det sitter som vanligt i intervalle­rna.

Det är samma musiker i bandet som på de tidigare långspelar­na. Saxofonist­en Pope Puolitaiva­l blåser både fult och fullt ut, men inte i för långa satser. Stämmorna med trumpetare­n Jose Mäenpää kan vara tätt fastlimmad­e i sekundinte­rvall. I Fake News är Puolitaiva­ls solo rena rama frijazzen, men det låter bra mot det bestämt pulserande kompet. På den dramatiskt rullande Merchants of Misery hörs Jimi Tenor som gästande saxofonist med överraskan­de Coltranesm­ak.

Låtarna kunde ha varit längre.

 ??  ?? Hur gör man åsiktsmusi­k instrument­alt? Kan det fungera? JAZZ
Dalindèo
Dark Money (Suomen musiikki)
Hur gör man åsiktsmusi­k instrument­alt? Kan det fungera? JAZZ Dalindèo Dark Money (Suomen musiikki)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland