Hufvudstadsbladet

Korsord 363

-

VÅGRäTT

1. Det är inte någon som uppföder rovfåglar, utan ett äldre ord för specerihan­dlare.

4. Stort, djupt kokkärl att koka byk, häxbrygder eller helt enkelt bara mat i.

9. Känslosam på ett uppstyltat och teatralisk­t sätt. 12. En gaffel har mer än en sådan. 13. Massiv personbil som också kallas stadsjeep. Omstridd eftersom den är rätt miljöovänl­ig och dessutom farlig för andra bilar i trafikolyc­kor. 14. Sina som en dam med ut. 15. Tryckande, olycksbåda­nde. 17. Tändsticks­virke. 18. En rejäl smocka. 20. Klosterför­eståndare som står under en abbot i rang.

21. Hjältinnan i en välkänd arabisk Romeo och Julia-berättelse från medeltiden bär detta namn, som betyder ”natt”.

23. En burlesk, ful och djurisk naturvarel­se i grekisk mytologi.

26. Det latinska ordet för detsamma används i vetenskapl­iga skrifter när man i litteratur­förtecknin­gen vill ange att flera citat är ur samma text. 28. En engelsk sådan är 25,4 mm. 29. Enkel hake att stänga dörrar med, exempelvis på uthus.

30. I Stiernhiel­ms ”Hercules” möter titelperso­nen systrarna Kättja och Flättja samt deras bror, som heter vad?

32. En laxfisk varav sex arter förekommer naturligt i Finland. Deras storlek varierar från 10– 15 cm till över 60 cm. Alla arter föredrar kallt, syrerikt vatten.

33. Den som är förkyld kan lindra en irriterad strupe med sådana. 34. Jättegesta­lt. 35. Stallbrode­r.

LODRäTT

1. Disneyfilm­en Lejonkunge­n har hämtat motivet från denna Shakespear­epjäs. 2. Är andan i Grönköping. 3. Startklar. 5. Gör blodet när man blir skräckslag­en enligt talesättet. 6. – Så du har äntligen gift dig. – Ja, det började bli tråkigt att bara hänga på krogen med kompisarna kväll efter kväll. – Och nu då? – Nu är det roligt igen! 7. Gjorde såret förhoppnin­gsvis så småningom. 8. Ger inte något direkt behagligt intryck av köket.

10. Billgren (1940–2001), uppskattad svensk konstnär, känd bl a för sina porträtt och interiörmå­lningar i fotorealis­tisk stil. Förnamnet? 11. Flicknamn, troligen en kortform av Perpetua. 15. Förtrollat. 16. En bok som ingår i en serie, t ex en lång roman som publicerat­s i två eller flera band.

18. Bakteriein­fektion i huden som vållar en lokal svullnad.

19. Kallas aposteln Petrus familjärt i egenskap av himmelrike­ts portvakt. 22. Gammal skrotfärdi­g bil eller cykel. 24. Att förleda någon att göra något, eventuellt med hjälp av mutor. 25. Har det som grott. 27. En liten gnagare som gärna lever i eller nära människobo­ningar. Den är inte välkommen eftersom gnagandet kan skada inredninge­n och avföringen sprida sjukdomar. 29. Åt det här hållet. 31. ---, sax, påse är ett lättlärt strategisp­el för två personer som kan användas för att fälla ett avgörande mellan dem.

32. Fördröjda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland