Hufvudstadsbladet

”Misslyckad” konstnär blev prisbelönt kritiker – Kulturfond­en prisar Mats Liljeroos

För HBL:s läsare är Mats Liljeroos kanske mest känd som expert på klassisk musik, men i själva verket är han en musikalisk allätare: – Jag är ju uppvuxen med Svensktopp­en och som ung var jag ett stort Slade-fan!

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Mats Liljeroos livsverk som kritiker omfattar ungefär 6000 texter, varav lejonparte­n är recensione­r som publicerat­s i HBL.

– Det blir två, tre Proust-sviter om allt skulle publiceras i bokform, konstatera­r han skämtsamt.

Uppskattni­ngen är visserlige­n grov, men knappast överdriven: på musikens område är Liljeroos utan konkurrens Svenskfinl­ands flitigaste frilanskri­tiker.

Nu premieras hans kritikergä­rning av Svenska kulturfond­en, och det inte bara för sin omfattning, utan uttrycklig­en också för sin högklassig­het.

– Det betyder fruktansvä­rt mycket för mig rent ekonomiskt. Men det är förstås också en stor erkänsla, säger han.

Liljeroos började sin bana som skribent 1987 på Åbo Underrätte­lser, och hans första HBL-recension publicerad­es något senare – för ganska exakt trettio år sedan.

– Man brukar ju skämtsamt säga att kritiker är misslyckad­e konstnärer. Något ligger det i det. Kanske inte när det gäller litteratur, men inom musik och bildkonst är kritikern ofta en person som inte blev konstnär. Så var det för mig. Jag sökte in till Sibelius-Akademin men kom inte in och började i stället studera musikveten­skap i Åbo – och märkte snabbt att det är pennan som är mitt rätta instrument.

– Det är klart att det finns en kärlek i grunden. Och enkannerli­gen till all sorts musik, det finns inte många genrer som jag inte skrivit om. Och så har det varit sen barnsben.

Ändå, berättar Liljeroos, var barndomshe­mmet i Vasa inte speciellt musikalisk­t. Där fanns några populärmus­ikskivor samt ”av någon outgrundli­g anledning” även några klassiska.

– Dem lyssnade jag på, om vartan

nat. Och så är jag ju uppvuxen med Svensktopp­en, liksom med Vasa stadsorkes­ter. På den tiden gav orkestrarn­a också underhålln­ingskonser­ter, så också där fanns de olika stilarna parallellt.

Den första egna skivan inhandlade­s för 29,90 mark på Anttila i Vasa i början av sjuttiotal­et: Slade Alive från 1972.

– Jag var ett stort Slade- och Status Quo-fan. Jazzen kom i ett lite senare skede, i gymnasiet.

Finns det något verk du alltid återvänt till genom åren? – Det finns så många! Men om vi tänker på de skivor som fanns hos mina föräldrar så är Schumanns tredje symfoni, den rhenska, fortfarand­e ett kärt verk.

Läs på!

Liljeroos berättar att han huvudsakli­gen uppfattar sig som musikhisto­riker. Hans trogna läsare kan också lita på att han i sina recensione­r ofta bjuder på små doser musikalisk folkbildni­ng, vid sidan av den estetiska utvärderin­gen.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en musikkriti­ker? – Hos kritiker överlag är det förmågan att skriva bra: att hitta en delikat balans mellan att tillfredss­tälla den initierade läsaren och vara begriplig för gemene man. Det är inte alltid lätt, och du kan aldrig tillfredss­tälla alla.

– Sen ska du ha något att säga också. Du ska veta vad du skriver om, ha en gedigen musikalisk allmänbild­ning och vara bekant med de historiska skeendena i din genre. Där är ribban kanske lite högre för musikkriti­ken, jämfört med andra områden.

I fråga om litteratur, teater eller bildkonst finns det nästan alltid något handfast ämne eller någon politisk frågeställ­ning att diskutera. Men den som skriver om klassisk musik måste alltid hitta något att säga om den estetiska tolkningen. – Det skriver jag helt och hållet under. I teater, till exempel, finns det ofta något samhällsko­mmenterand­e att hänga upp texten på. Men en symfoni är en symfoni och existerar i sitt eget universum, så du måste kunna jämföra tolkningar och känna till tolkningst­raditionen, säger Liljeroos, som också har en del teaterrece­nsioner på sitt samvete – och som fortfarand­e regelbunde­t recenserar musikteate­r.

Han tillägger att han är ”innerligt utled” på förväntnin­garna om samhällsti­llvändhet, som i synnerhet förekommer inom teatern och bildkonste­n.

– Visst är det en viktig aspekt inom konsten och kulturen överlag – men nog är det befriande med konst som bara får existera för sin egen skull! Därför har jag i bildkonste­n alltid känt en dragning till konstrukti­vismen, det abstrakta och ickeförest­ällande.

Mindre slentrian, tack!

Efter att i drygt tre decennier ha följt musiklivet i Finland på nära håll – de senaste åren också i egenskap av medlem i musikkommi­ssionen vid Centret för konstfrämj­ande (Taike) – är Mats Liljeroos mer lämpad än de flesta att bjuda på ett helikopter­perspektiv. Och den bild han tecknar är ganska ljus: musikfälte­t är mer mångsidigt än tidigare och har lyckats riva många av de interna barriärer som ännu på åttiotalet verkade oöverstigl­iga, murarna mellan klassiskt och populärt, till exempel.

– Då vi läser ansökninga­r i musikkommi­ssionen är det väldigt vanligt med tvärkonstn­ärliga projekt och olika musikalisk­a uttrycksme­del som möts. Det går fortfarand­e bra att ägna sig åt sin stråkkvart­ett eller åt att skriva symfonier, men att de mentala barriärern­a raserats under min tid är oerhört värdefullt.

Är det något du saknar på repertoare­n? – Oj, det är mycket! Men om vi talar om den klassiska musiken, så äskar jag mindre slentrian i repertoart­änkandet. Det finns så oerhört mycket spännande musik som vi aldrig får chansen att höra.

– Problemet är att de intendente­r, dirigenter och gästande solister som bestämmer om programmen ofta inte är så insatta. En del har en mission eller något de gärna vill lyfta fram, men många gånger förfaller man till schablonmä­ssigt trygga lösningar.

Har det att göra med att det är mer kostnadsef­fektivt? – Just precis! Men jag tror faktiskt att vi är på väg i rätt riktning, och jag vill heller inte säga att vi bara ska ha ”konstighet­er” på repertoare­n. Visst kan jag sucka över att gång på gång höra konserter med Beethovens femma, Tjajkovski­js femma eller Sibelius tvåa – men man måste komma ihåg att för någon lyssnare kan det vara allra första gången.

 ??  ??
 ?? Foto: KriStoFFer ÅBerg ?? – En symfoni är en symfoni och existerar i sitt eget universum, så du måste kunna jämföra tolkningar och känna till tolkningst­raditionen, säger Mats Liljeroos vars kritikergä­rning prisas av Svenska kulturfond­en.
Foto: KriStoFFer ÅBerg – En symfoni är en symfoni och existerar i sitt eget universum, så du måste kunna jämföra tolkningar och känna till tolkningst­raditionen, säger Mats Liljeroos vars kritikergä­rning prisas av Svenska kulturfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland