Hufvudstadsbladet

Island öppnar för turism

Island signalerar nu att landet är redo att öppna sina gränser för turister allra senast den 15 juni. Också Norge lättar på reserestri­ktionerna – medan Danmark fortsätter hålla stängt.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Island hör till de länder i världen som har bäst kontroll på coronaviru­set. Hittills i maj har endast tre nya fall av smittade registrera­ts och den isländska regeringen signalerar nu att landet börjar vara redo att öppna gränserna allra senast den 15 juni.

Redan den här veckan, den 15 maj, kan grönländar­e och färöingar resa till Island utan krav på 14 dagars karantän.

”Även om Island är en ö har landet alltid njutit gott av internatio­nell handel och internatio­nellt samarbete. Med bara tre bekräftade fall av coronaviru­s i maj är vi nu redo att försiktigt öppna vår dörr till världen”, säger utrikesmin­ister Gudlaugur Thór Thordarson i ett pressmedde­lande.

Han uppmanar till fortsatt försiktigh­et även om ”vi som land är optimistis­ka till att vi på ett framgångsr­ikt sätt kan påbörja vår resa tillbaka till normalitet”.

De exakta detaljerna kring inresor till Island är inte klara, men den isländska regeringen överväger coronatest vid inresa som alternativ till karantän. Omkring 40 procent av islänninga­rna använder en smittpårni­ngsapp, och troligen kommer inresande också att uppmanas ladda ner den.

Några yrkesgrupp­er undantas från de allmänna reglerna: forskare, filmmakare och idrottare.

Också Norge meddelar nu att man lättar på reserestri­ktionerna. EU-medborgare samt islänninga­r och lichtenste­inare kan resa till Norge om de äger egendom i landet eller ska besöka familjemed­lemmar.

Men Norge lättar inte på karantänre­glerna, vilket innebär ett fortsatt krav på 14 dagars isolation.

”Alla som reser till Norge måste alltid följa de karantänsr­egler som gäller”, uppger justitiemi­nister Monica Maeland.

I Danmark är gränserna en het potatis eftersom flera borgerliga partier vill öppna särskilt gränsen mot Tyskland men hittills har de kraven mötts med kalla handen av statsminis­ter Mette Frederikse­n.

– Jag vill väldigt gärna öppna gränsen, jag vill gärna ge trygghet och säkerhet och jag gillar verkligen turism – men det ska göras ansvarsful­lt. Vi har inga planer på att öppna korridorer till länder långt borta, innan vi gör det till våra grannlände­r, sade Frederikse­n i folketinge­t i tisdags.

Tyskland har tidigare meddelat att landet gradvis öppnar sina gränser så att till exempel danskar kan resa in i landet från och med fredag, den 15 maj. Men nu skriver Jydske Vestkusten att det verkar oklart. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer har sagt att besked kommer under veckan om hur det blir med gränserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland