Hufvudstadsbladet

Reserestri­ktioner lyfts ett steg i taget

Munskydd på planet och förhandsbo­kning vid poolen. Sommaren 2020 bjuder på ett annorlunda resande, enligt EU:s nya riktlinjer för turismen efter coronakris­en.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Efter en vår som präglats av kampen mot coronaviru­set försöker EU-kommission­en ta tag i hur sommaren ska se ut.

– Det har varit en lång och väldigt svår vår. Vårdperson­alen har arbetat outtröttli­gt för att hålla oss friska. Men så sakteliga håller vi på att resa oss från ett liv i nedstängni­ng, konstatera­r danska Margrethe Vestager när hon presentera­r onsdagens stora rese- och turismpake­t från EU-kommission­en.

Här ges riktlinjer och rekommenda­tioner om hur gränser ska kunna öppnas igen och hur passagerar­e och anställda inom turismen kan skyddas på bäst sätt.

– Turismen är en avgörande del av EU:s ekonomi. Men vi måste återinföra den på ett säkert sätt. Det kommer naturligtv­is inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsamman­s så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, säger digitalise­ringskommi­ssionären på en presskonfe­rens i Bryssel.

Tre faser

Allt utgår från smittsprid­ningsläget. EU-kommission­en talar om tre faser, där man går från helt stängda gränser till helt öppna. I mitten finns ett mellanläge då restriktio­nerna endast hävs för resande mellan regioner, områden och medlemslän­der med ”liknande epidemiolo­giska situatione­r”.

I riktlinjer­na betonas att lyftandet inte får diskrimine­ra någon. Om reserestri­ktionerna lyfts från resande från ett land till ett annat så måste det gälla alla EU-medborgare och alla bosatta i de berörda länderna. Och lyftandet bör i det läget också gälla för alla andra delar av EU där hälsositua­tionen är likadan.

– Det är väldigt viktigt att medlemssta­terna pratar med varandra, konstatera­r en av de tjänstemän som arbetat med riktlinjer­na vid en genomgång för journalist­er i Bryssel.

Start i juni?

Några datum för när resandet över gränserna kan starta igen nämns inte i rekommenda­tionerna. I slutändan är det medlemslän­derna själva som avgör när och vilka restriktio­ner man kan lyfta.

– Vi kan inte säga till när land A eller land B ska öppna för turism. Medlemssta­terna kommer steg för steg att lyfta sina restriktio­ner. Det kommer att ske gradvis och inte samtidigt överallt, säger inremarkna­dskommissi­onären Thierry Breton på presskonfe­rensen i Bryssel.

Från Berlin meddelar samtidigt Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel att hon hoppas på fria resor inom EU och grannlände­rna redan om en månad.

– Målet är, om infektions­graden tillåter det, att gränskontr­ollerna i Schengenzo­nen kan slopas helt från den 15 juni, säger Merkel inför förbundsda­gen, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Munskydd på flyget

Rent praktiskt rekommende­rar EU-kommission­en att biljettköp och inchecknin­gar i största möjliga mån görs online. Munskydd bör användas i ”transportc­enter och fordon, särskilt där fysisk distanseri­ng inte fullt ut kan garanteras hela tiden”.

För flygandet ska nya hälso- och säkerhetsr­egler tas fram av flygsäkerh­etsorganis­ationen Easa och EU:s smittskydd­senhet ECDC.

Exempelvis Finnair har redan svarat på de nya rekommenda­tionerna genom att från och med måndag införa obligatori­skt munskydd på alla flygningar.

Andra praktiska förslag gäller hotell- och restaurang­branschen, där digital förhandsbo­kning rekommende­ras för måltider, poolplatse­r och besök på gymmet.

För den som längtar till semestern för att få träffa en massa nya människor på välfyllda stränder, barer och festivaler ser det dock tufft ut.

– Om ni reser för att få uppleva folkliv så blir det en väldigt svår sommar, konstatera­r Margrethe Vestager i Bryssel.

 ?? FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Anställda inom turistbran­schen demonstrer­ade i går i Berlin. De betonar vikten av ett ekonomiskt stödpaket för att rädda jobben inom den hårt drabbade turismen.
FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Anställda inom turistbran­schen demonstrer­ade i går i Berlin. De betonar vikten av ett ekonomiskt stödpaket för att rädda jobben inom den hårt drabbade turismen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland