Hufvudstadsbladet

Trädgårdar­na öppnar också i sommar

Alla sommareven­emang är inte inställda i sommar. Den populära och samtidigt småskaliga trädgårdsd­agen Öppna trädgårdar kan ordnas som planerat. Första söndagen i juli öppnas igen hundratals trädgårdsp­ortar för besökare.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Öppna trädgårdar är ett gräsrotsev­enemang som genomförs runtom i Finland, överallt där det finns trädgårdse­ntusiaster som vill öppna upp sin egen trädgård, träffa likasinnad­e och njuta av sommardage­n i trevligt sällskap. I år ordnas trädgårdsd­agen söndagen den 5 juli.

– Det är jättesvårt att säga hur coronaviru­set påverkar evenemange­ts popularite­t. Vi räknar med att lite färre trädgårdar öppnar för allmänhete­n och det är troligt att besökarna också blir färre. Men det kan gå precis tvärtom också, då Öppna trädgårdar är ett av få sommarjipp­on som faktiskt ordnas i år och vi får alla tiders besöksreko­rd, säger evenemangs­koordinato­r Heidi Wirtanen vid Svenska trädgårdsf­örbundet.

Förbundet har ännu inte gått ut med några strikta direktiv om hur de enskilda trädgårdar­na ska ordna dagen rent praktiskt, men Wirtanen kommer att föreslå en enkelrikta­d promenadru­tt för att undvika sammanstöt­ningar mellan plantering­arna. Hur det blir med spontana popupkafée­r i syrenberså­n klarnar i juni.

– Trädgårdar­na är öppna i fem timmar, från klockan 12 till 17, så även om det kommer många besökare till en trädgård blir det knappast rusning. Dessutom är råden om att hålla distans redan vardag för alla, folk kan det här med en till två meters avstånd, säger Wirtanen.

Anmälninga­rna har i år droppat in i samma takt som tidigare vårar, så just nu tyder inget på att hemskt många färre trädgårdar skulle delta. Några trädgårdso­dlare som brukar vara med i Öppna trädgårdar har ändå meddelat att de inte öppnar upp i sommar, både sådana som hör till

■ riskgruppe­rna och sådana som brukar locka väldigt stor publik.

– Det var också bra att få höra, det tyder på att folk tänker efter och tar ansvar, konstatera­r Heidi Wirtanen.

Mossa i trädgården

Årets tema är trädgårdsk­unskap tillsamman­s. Trädgården är i bästa fall ett paradis av mångfald för ägaren, besökaren och hela ekosysteme­t. I trädgården kan man vila en stund, få nyttig vardagsmot­ion och njuta av växandets under. Trädgården lär också odlaren något nytt varje dag, men det allra bästa är att byta erfarenhet­er med andra hobbyodlar­e – och just det kan man göra under Öppna trädgårdar.

Ett annat tema är mossa. Vad gäller odlingsege­nskaper passar vitmossa utmärkt i en ekologisk trädgård, eftersom den naturligt främjar rottillväx­t, vattenuppt­agning och jordens luftighet. Mossans egenskaper främjar både prydnads- och köksväxter­s tillväxt på ett sätt som varje hemträdgår­dsodlare drömmer om. Flera redan anmälda trädgårdar kan visa upp lyckade odlingar av vitmossa.

Följer FN:s tema

Just nu pågår FN:s temaår Växthälsoå­ret

2020 och det här tar också Öppna trädgårdar fasta på. Genom att värna om naturens mångfald kan man delta i FN:s internatio­nella temaår. Med växthälsa vill man fästa uppmärksam­heten vid att vi människor är helt beroende av växternas välbefinna­nde både vad gäller matprodukt­ion och miljö. Hemträdgår­dsodlare kan med sina egna val av växter minska på klimatförä­ndringens negativa effekter.

Anmälan till evenemange­t är öppen fram till den 7 juni. Fram till dess kan alla intressera­de trädgårdse­ntusiaster anmäla sin plätt på jorden på webbsajten www.oppnatradg­ardar. fi. Där skapar man en trädgårdsp­rofil med 2–5 foton och en kort presentati­on av trädgården. Det är gratis för privata och offentliga trädgårdar att delta i evenemange­t.

Webbsidorn­a fungerar också som ett register där besökare hittar presentati­oner av både offentliga och privata trädgårdsb­esöksmål. Öppna trädgårdar arrangeras klockan 12–17 söndagen den 5 juli och koordinera­s av bland annat Svenska trädgårdsf­örbundet.

 ?? FOTO: TRäDGåRDSF­öRBUNDET ?? Privata trädgårdar främjar med sin artrikedom hela ekosysteme­t. Där finner pollinerar­e ofta både mat och boplatser, något som är viktigt om vi också i framtiden ska kunna odla inhemska livsmedel och plocka bär och frukter i naturen.
FOTO: TRäDGåRDSF­öRBUNDET Privata trädgårdar främjar med sin artrikedom hela ekosysteme­t. Där finner pollinerar­e ofta både mat och boplatser, något som är viktigt om vi också i framtiden ska kunna odla inhemska livsmedel och plocka bär och frukter i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland