Hufvudstadsbladet

Baka paj av tortillabr­öd

Havregryn, tortillas, fetaost, blåbär och jordgubbar – dessa ingrediens­er hittas med stor sannolikhe­t någon gång i en finländare­s kök. Jag har utmanat mig själv att hitta på nya, men enkla rätter av bekanta ingrediens­er.

-

Matkreatör­en Malin Vesterback experiment­erar med bekanta råvaror i nya recept. Tortillabr­öd passar fint som botten i en kycklingpa­j.

Det är vanligt att fastna i gamla hjulspår i sin matlagning. När inspiratio­nen tryter tänker vi ofta att lösningen är exotiska ingrediens­er och invecklade recept. Men, som matinspira­tör förespråka­r jag en annan inställnin­g. Byt inte ut råvaran – variera tillrednin­gssätt och kryddning i stället. Med andra ord: det är kocken, inte ingrediens­en.

Häromdagen förenklade jag mitt recept på kycklingpa­j rejält genom att använda köpta tortillabr­öd som pajskal i stället för vanlig pajdeg.

– Finurligt, sa min man när jag satte fram pajen på bordet.

Mellan tuggorna funderade han länge över vad det kunde vara som gjorde den så god och krämig. Det måste vara något nytt, kanske en ny ost? – Crème fraiche, svarar jag. Jag hade fyllt pajen på samma vis som jag varvar en tacogratän­g – och det blev en hit! Det är nu min allra godaste paj. Familjens stolthet.

På samma sätt överraskad­e jag med att servera havregryns­gröten som ett matigt mellanmål, fetaosten bakad i ugn ovanpå en matig sallad och till dessert stekta jordgubbar! Så knasigt, men fantastisk­t gott.

När man sauterar jordgubbar i socker och smör i stekpanna får bären en djupare smak. Saften från bären bildar en ljuvlig sirap som är gudomligt god att skopa över desserter och glass.

Hoppas för er skull att ni vill testa.

Grötkaka med blåbär

7 dl havrefling­or 2 ägg 1–2 msk honung 2 tsk kanel 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt 2,5 dl mjölk smör 2 dl frusna blåbär

■ Sätt ugnen på 175 C.

Mät upp havregryn i en stor skål. Tillsätt ägg, honung, kanel, bakpulver, salt och blanda väl. Rör till sist ned mjölken.

Fördela blandninge­n jämnt i en liten ugnsform. Häll över blåbären och platta till ytan så att bären fastnar på ytan. Ta smör ur kylen och hyvla tunna plattor med en osthyvel, fördela dem jämnt över ytan.

Grädda grötkakan i 30 minuter. Servera varm med mjölk.

Tortillapa­j med kyckling & quinoa

7 tortillabr­öd 250 g kycklingst­rimlor salt, peppar, paprikapul­ver, spiskummin 2 dl kokt quinoa 1 röd paprika, finhackad 1 burk tacosås, medium 2 burkar (à 150 g) crème fraiche 100 g riven ost

■ Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram en springform och 4 tortillabr­öd. Lägg bröden omlott i formen, ca 5 cm upp längs kanterna, för att bilda ett pajskal.

Koka quinoa enligt förpacknin­gen.

Stek kycklingst­rimlorna och krydda efter behag med salt, peppar, paprikapul­ver och spiskummin. Låt hackad paprika fräsa med en stund i pannan så den mjuknar något.

Gör ett första lager av kycklingbi­tar och paprika i pajskalet. Toppa kycklingen med 1/3 av tacosåsen, 1/3 av quinoa och 1/3 av en burk crème fraiche. Strö därefter över en näve riven ost.

Lägg på ett tortillabr­öd och pressa ned brödet mot fyllningen under. Gör sedan om hela proceduren ovan med ett andra lager och sedan ett tredje. Det fjärde lagret består av ett bröd, en hel burk med crème fraiche och riven ost ovanpå det.

Grädda pajen i mitten av ugnen 30 minuter, tills pajen fått färg. Ta ut pajen och låt den svalna något.

Lossa pajen från formen och för över den på ett fat. Servera med grönsallad.

Ugnsbakad fetaost

2 block fetaost (à 150 g) olivolja mangochutn­ey

■ Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg fetaosten i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och pensla på generöst med mangochutn­ey.

Ställ in i ugnen tills fetaosten mjuknat och fått lite färg, det borde ta cirka 20 minuter.

Servera som tillbehör till en matig sallad.

Sauterade jordgubbar med yoghurtkrä­m

Yoghurtkrä­m: 3 dl grekisk yoghurt 2 dl vispgrädde 1 dl florsocker 1 tsk vaniljpast­a (vanilla paste)

Jordgubbar:

1 ask (400 g) jordgubbar, rensade och delade 2 msk rörsocker 2 msk smör 0,5 tsk kanel

■ Mät upp yoghurten i ett durkslag klätt med kaffefilte­r. Ställ det att droppa över en skål i kylen i minst 30 minuter.

Under tiden; hetta upp en traktörpan­na till medelvärme. Tillsätt socker, kanel och smör och låt det smälta. Tillsätt jordgubbar­na och låt dem fräsa runt i pannan tills de saftat sig något men inte kokat sönder. Låt svalna.

För över yoghurten i en skål och smaksätt med vanilj.

Vispa grädde och florsocker till fast konsistens. Rör ner i yoghurten.

Servera yoghurtkrä­men med jordgubbar­na och gärna något knaprigt, som granolasmu­lor eller rostade nötter.

 ?? FOTO: MALIN VESTERBACK ??
FOTO: MALIN VESTERBACK
 ??  ?? 1. Bakad fetaost passar utmärkt som varm toppning på en matig sallad.
2. Tillsätter man ägg och bakpulver till ingrediens­erna för morgongröt­en så blir det ett läckert mellanmål i stället.
3.
Ett enkelt sätt att baka paj är att ersätta degen med färdiga tortillabr­öd. Den här pajen har en fyllning med kyckling, quinoa och crème fraiche.
4.
Stekta jordgubbar? Javisst, det blir gott med smör och kanel.
1. Bakad fetaost passar utmärkt som varm toppning på en matig sallad. 2. Tillsätter man ägg och bakpulver till ingrediens­erna för morgongröt­en så blir det ett läckert mellanmål i stället. 3. Ett enkelt sätt att baka paj är att ersätta degen med färdiga tortillabr­öd. Den här pajen har en fyllning med kyckling, quinoa och crème fraiche. 4. Stekta jordgubbar? Javisst, det blir gott med smör och kanel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland