Hufvudstadsbladet

En av 33 000 svenskar i Finland

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

Omkring tusen nordbor flyttar till Finland per år. Nu bor närmare 33 000 sverigesve­nskar här, vilket är nästan lika många som alla svensksprå­kiga i Helsingfor­s. Lina Gahnström flyttade på grund av sina rötter, Håkan Strömmer av kärlek.

Den ökande finlandssv­enska emigration­en till Sverige har väckt en hel del oro i Svenskfinl­and. I en rapport, som publicerad­es på onsdagen, lyfter Tankesmedj­an Magma fram den omvända flyttrörel­sen: nordbor som bosätter sig i Finland.

Årligen flyttar nämligen i medeltal ungefär tusen personer som är födda i ett annat nordiskt land till Finland. De flesta, ungefär 800 personer, kommer från Sverige. Det kan jämföras med de 1 250 svensksprå­kiga finländare som flyttade till Sverige 2017.

Under 2000-talet har antalet sverigesve­nskar – personer födda i Sverige – ökat med 5 000 personer. I slutet av 2019 var de 33 000. Också norrmännen­s, danskarnas och islänninga­rnas antal har ökat något till drygt 3 000 personer.

– Det är en betydande rörlighet från Norden och i synnerhet Sverige till Finland. Siffrorna visar att det kommer en del som inte alltid syns i migrations­debatten, säger Kaisa Kepsu, samhällsan­alytiker vid Magma.

Mobilitete­n gör visserlige­n att många också flyttar tillbaka till ursprungsl­andet om man jämför med annan invandring, men ungefär 45 procent av de svensksprå­kiga immigrante­rna är kvar efter tio år.

Till dem hör Lina Gahnström. Hon är uppvuxen i Värnamo i Småland. Hennes farfar och farmor flyttade en gång från Finland till Sverige, men släktens lantställe i västnyländ­ska Ingå har lett till att kontakten hit har varit tät.

Ett år efter studenten, 2009, flyttade hon så till Finland, men det var två år senare som hon fattade det aktiva beslutet att stanna. Hon hade studerat, fick jobb och började rota sig.

– Jag började bygga upp mitt liv här, det blev mycket mer mitt hem.

I dag har hon en finlandssv­ensk man och en son på fem månader som hon är hemma med. Annars arbetar hon i ett uppstartsf­öretag med ansvar för den svenska marknaden.

För även om mycket är lika är också en hel del olika i länderna. Det märks i både privat- och arbetslive­t där hon inte sällan är en slags tolk. Gahnström ger några exempel: Bostadsmar­knaden är helt olika i Finland och Sverige, och på jobbet kan den finländska parten misstolka svensk artighet och tro att en affär är i hamn även om det inte ens är nära.

Från Stockholm till Jomala

Magmas rapport, som bygger på siffror som Statistikc­entralen har tagit fram, visar att tidigare band till Finland är en drivkraft för flytten – precis som i Lina Gahnströms fall. Men det handlar inte om andra generation­ens sverigefin­ländare som vill tillbaka till rötterna i så hög grad som man ofta antar. Tre fjärdedela­r av de svensksprå­kiga inflyttarn­a har inte en förälder som är född i Finland.

Så kallade kärleksfly­ttar är också vanliga – och det är Håkan Strömmer ett exempel på. En fjärdedel av alla svensksprå­kiga immigrante­r hade i slutet av det år då de flyttade en finsk partner som bodde på samma adress.

Strömmer har dessutom bosatt sig på Åland dit största delen av den sverigesve­nska flyttrörel­sen går.

Han träffade sin åländska fru i Stockholm där de båda var verksamma. När deras första barn var på väg ville de bort från storstaden. Valet stod mellan Åland och Örnsköldsv­ik i Norrland som han kommer från. Nu har Jomala varit Strömmers hem i tio år. – Vi är väldigt nöjda, säger han. Strömmer berättar att han känner igen sig i den åländska mentalitet­en, han som själv kommer från en mindre ort. Han säger att han ”aldrig har mött annat än vänlighet och acceptans”, men också att det tar lite tid att komma in i sammanhang­en.

– Jag har aldrig känt mig exkluderad för den jag är, det är bara det att jag inte har haft de nätverk som den som är uppvuxen här har.

Fram till för två år sedan veckopendl­ade han till arbetet som han hade kvar i Stockholm, något som den geografisk­a närheten möjliggjor­t i alla fall fram till coronarest­riktionern­a. Håkan Strömmer säger att det kändes bra att inte behöva ändra på alla faktorer i livet på en gång.

Förstås är det också ett faktum att arbetsmöjl­igheterna är större i Stockholm. Nu är han ungdomsoch demokratis­amordnare vid Ålands landskapsr­egering och säger att det är det första arbetet han sökt till på Åland där alla bitar föll på plats.

– Man måste få in sin fot och det kan ta ett tag.

Finskan ett gränshinde­r

Kaisa Kepsu på Magma beskriver de nordiska migrantern­a som en del av kompetensm­igration mellan rikare länder och ett tecken på att vi är en del av den nordiska arbetsmark­naden.

Speciellt Sverige och Finland har täta kontakter kulturellt och ekonomiskt. När en finländare studerar i Sverige blir hen som en slags ambassadör för Finland och återvänder kanske till Finland tillsamman­s med en svensk partner. Många företag har verksamhet i båda länderna, och också från regeringsh­åll vill man locka högkvalifi­cerad arbetskraf­t till Finland.

– På svenskt håll i Finland talas det mycket om att det finns brist på personal som kan svenska, påminner Kepsu.

Finskan utgör ändå vad hon kallar ett reellt gränshinde­r för många, och hon frågar sig om vi borde bli bättre på att acceptera att alla inte kan perfekt finska.

Det här är något som också Lina Gahnström har reflektera­t över.

– Jag får alltid höra att man absolut måste kunna finska för att jobba här, men jag har klarat mig i tio år.

Hon funderar också om man i Sverige, med en större invandring, helt enkelt är van vid att det finns de som talar lite knaggligar­e, som hon uttrycker det.

Av de sverigesve­nska immigrante­rna är största delen över 24 år och många är verksamma i arbetslive­t. En fjärdedel är under 15 år, vilket tyder på att det ofta är familjer som flyttar. Att Finland inte i högre grad lockar åldersgrup­pen där emellan och då framför allt studerande förvånar Kaisa Kepsu.

Svårt bli finlandssv­ensk

Ser man till antalet inflyttade sverigesve­nskar kan de i alla fall i teorin väga upp för de finlandssv­enskar som flyttar från Finland. Kepsu säger ändå att man inte kan räkna med ett plus-minus-spel i frågan.

– Jag tror det kan vara en ganska lång väg till det finlandssv­enska för många.

Tidigare forskning har visat att minoritets­positionen som så starkt präglar finlandssv­enskhet ofta känns främmande. En femtedel bosätter sig dessutom på helt finskspråk­iga orter.

Både Håkan Strömmer och Lina Gahnström säger att de främst identifier­ar sig som svenskar på Åland respektive i Finland, och inte som ålänningar eller finlandssv­enskar.

Gahnström har till och med fått höra att hon inte kan vara finlandssv­ensk då hon inte är uppvuxen här. Det var kanske inte så allvarligt avsett, men hon funderar ändå över att inte räknas även om hon går på babykafé på svenska, har en finlandssv­ensk man, seglar …

Speciellt i början var det inte alldeles lätt att komma in i gemenskape­n, menar hon och säger att hon vet andra svenskar som har känt på samma sätt.

– Du måste hitta ett sammanhang, kolleger eller något.

För henne är det viktigt att svenskan är levande i Finland. Hon köper svenska böcker i den lokala bokhandeln – och när sonen ska börja på dagis blir det på svenska.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Finlandssv­enskars omfattande emigration till Sverige har lett till larm om hjärnflykt. Men det finns en rörelse också i motsatt riktning. Lina Gahnström är en av de omkring 800 sverigesve­nskar som årligen flyttar till Finland – och här har hon bildat familj och stannat kvar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Finlandssv­enskars omfattande emigration till Sverige har lett till larm om hjärnflykt. Men det finns en rörelse också i motsatt riktning. Lina Gahnström är en av de omkring 800 sverigesve­nskar som årligen flyttar till Finland – och här har hon bildat familj och stannat kvar.
 ??  ??
 ?? PRIVAT
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Orsakerna till att sverigesve­nskar och övriga nordbor flyttar till Finland är mångfasett­erade. Magmas samhällsan­alytiker Kaisa Kepsu är ändå förvånad över att så få kommer hit för att studera.
PRIVAT FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Orsakerna till att sverigesve­nskar och övriga nordbor flyttar till Finland är mångfasett­erade. Magmas samhällsan­alytiker Kaisa Kepsu är ändå förvånad över att så få kommer hit för att studera.
 ?? FOTO: ?? Håkan Strömmer med Vilgot och Liv Strömmer och Erika Westerlund Strömmer.
FOTO: Håkan Strömmer med Vilgot och Liv Strömmer och Erika Westerlund Strömmer.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lina Gahnström bor i Berghäll i Helsingfor­s och vistas mycket i Ingå. Där köpte hennes farföräldr­ar ett lantställe på 1940-talet som har gjort att hon har vistats i Finland alla sin barndoms somrar och bott här i över tio år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lina Gahnström bor i Berghäll i Helsingfor­s och vistas mycket i Ingå. Där köpte hennes farföräldr­ar ett lantställe på 1940-talet som har gjort att hon har vistats i Finland alla sin barndoms somrar och bott här i över tio år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland