Hufvudstadsbladet

OS-idrotter uppdaterar kvalregler efter flytten

OS i Tokyo flyttades fram till nästa sommar. Som ett mejl i boxen kom genast frågor om hur det påverkade alla som ännu inte kvalat in. Nu rätas allt fler frågetecke­n ut.

- HBL-TT

57 procent av det totala antalet kvotplatse­r till OS i Tokyo har redan fördelats och dessa kvotplatse­r behålls av de länder som tagit dem, upplyser Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Runt 5 000 platser finns kvar att fördela och så sent som den 29 juni nästa år kan de sista olympierna kvala in till spelen som avgörs 23 juli–8 augusti.

Den 5 juli 2021 är sista dagen för att anmäla truppen.

I idrott efter idrott anpassas kvalsystem­et efter OS-flytten. Hittills har elva idrotter uppdaterat sina kvalregler: baseboll/softboll, brottning, bågskytte, fotboll, golf, landhockey, modern femkamp, rodd, segling, sportklätt­ring och triathlon. Av dem har brottning, bågskytte, golf och sportklätt­ring fastställt datum för kommande kvaltävlin­gar.

I golfen gäller världsrank­ningen per den 21 juni 2021 för herrar och 28 juni 2021 för damer som kval. I brottninge­n kan finländare kvala in via Europakval­et i mars 2021 i Ungern och i världskval­et i april 2021 i Bulgarien.

För att få ett så rättvist kvalsystem som möjligt har åldersgrän­ser förlängts där det är aktuellt, som i herrarnas fotbollstu­rnering.

De internatio­nella idrottsför­bunden kan också välja att utöka minimigrän­sen så att aktiva som uppnår minimigrän­sen för deltagande 2021 får delta även om de inte hade fått göra det enligt de ursprungli­ga kvalregler­na då gränsen gällde 2020.

 ?? FOTO: AKU HäYRYNEN / LEHTIKUVA ?? Brädseglar­en Tuuli Petäjä-Sirén är en av de OS-klara finländska idrottarna.
■
FOTO: AKU HäYRYNEN / LEHTIKUVA Brädseglar­en Tuuli Petäjä-Sirén är en av de OS-klara finländska idrottarna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland