Hufvudstadsbladet

Svårt sätta fingret på när statsskuld­en blir för stor

Hur mycket kan staten skuldsätta sig innan lånebördan blir ohanterlig? Det är en fråga som det inte finns något entydigt svar på.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Coronakris­en kommer att kosta Finland enorma summor pengar. Exakt hur mycket kan ingen säga, men det står klart att den ökande arbetslösh­eten i kombinatio­n med stödpakete­n kommer påfresta de offentliga finanserna och skapa ett ännu större glapp mellan utgifter och intäkter.

Kostnadsök­ningen måste staten finansiera med ny upplåning. Det gör man genom att utfärda skuldebrev, som säljs till stora banker och finansinst­itut. Av dessa paketeras vissa sedan om och blir räntefonde­r som är tillgängli­ga för vem som helst.

Coronakris­en både sänker bnp och höjer upplånings­behoven, vilket skapar en dubbel effekt på skulden i förhålland­e till bnp.

Redan innan krisen hade staten, kommunerna och de övriga offentliga institutio­nerna en sammanlagd skuld på nästan 60 procent av bnp. Enligt professor Vesa Vihriäläs arbetsgrup­ps rapport, som publicerad­es förra veckan, kan den siffran stiga till över 90 procent innan årtiondet är slut.

Det finns ingen maxgräns

Frågan om hur stor statsskuld­en kan bli tenderar väcka känslor. Det verkar lättsinnig­t av staten att låta kommande generation­er ta smällen för hur vi agerar i dag. På ett principiel­lt plan kan man ändå inte jämföra statsskuld­en med privata skulder, då en stat inte kan gå i konkurs och inte heller förväntas betala tillbaka sina skulder.

Det råder oenighet bland ekonomer om när skuldsättn­ingen blir för hög, eftersom det hänger på det allmänna ränteläget, inflations­nivån och den berörda statens realekonom­iska förutsättn­ingar. När räntorna är låga och allt är lugnt kan sund ekonomi och hög skuldsättn­ing gå hand i hand.

Det står ändå klart att överskulds­ättning i något skede kan leda till stora svårighete­r, då penningmar­knaderna

Finlands skuldsättn­ing är inte en fara i sig, i ett europeiskt perspektiv är vi i ett bra läge. Problemen kan i stället uppstå i Italien eller Grekland. Antti Ronkainen forskare

förlorar förtroende för landet med stigande räntor som följd.

– Det finns helt enkelt ingen exakt, allmän maxgräns. Efter Napoleonkr­igen hade Storbritan­nien en statsskuld på 300 procent av bnp, och de klarade av att betala av den, säger Jari Eloranta, professor i ekonomisk historia vid Helsingfor­s universite­t.

Han tror att orsaken till att ekonomer ogärna ger klara besked om när en statsskuld blir farlig har att göra med att tidigare utsagor har bevisats vara felaktiga.

– 2010 publicerad­e två ekonomer, Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff, en artikel där man konstatera­r att 90 procent är en magisk gräns. Blir skulden högre än så hamnar staten i problem. Artikeln visade sig dock bygga på en tvivelakti­g metodologi. Det blev en rätt stor skandal som har fått andra ekonomer att dra sig för självsäkra utsagor om hur stor skulden kan bli.

Inom EU regleras skuldsättn­ingen genom stabilitet­s- och tillväxtpa­kten, som förutsätte­r att skulden inte överstiger 60 procent av bnp. Det är dock fråga om en politisk konstrukti­on, menar Antti Ronkainen som forskar i politisk ekonomi vid Helsingfor­s universite­t.

– Det finns ingen ekonomisk teori bakom att 60 procent är en vettig gräns. Det är ett verktyg för att förhindra en situation där man måste rädda länder som hamnar i skuldspira­ler.

Viktigt skilja på utländsk och inhemsk skuld

I Elorantas mening får man lätt en snedvriden bild av skuldbörda­n om man stirrar sig blind på totalskuld­en. Det är viktigt att också skilja på utländsk skuld och inhemsk skuld, menar han.

– Inhemsk skuld är mer stabil och har låg ränta, vilket är ett tecken på att samhället accepterar skuldnivån.

Man kan exemplifie­ra tankesätte­t så här. Om Finland lånar en miljon av sina medborgare och använder den miljonen för att bygga en ny skola är det i praktiken bara en omfördelni­ng av landets resurser. Men om Finland i stället lånar en miljon av en utländsk finansiär rör det sig om en skuld till en yttre aktör, som måste betalas i ett senare skede.

Eloranta lyfter också fram att förtroende­t är nyckeln till att kunna upprätthål­la en stabil ekonomi trots hög statsskuld. Där spelar institutio­nerna en viktig roll.

– Grekland har en väldigt hög statsskuld på 180 procent av bnp, men orsaken till att de hamnade i kris är att de saknar strukturer för att övertyga de utländska finansiäre­rna om att de kan betala tillbaka skulderna. Japan, med ett skuldförhå­llande på nästan 240 procent, har inte alls samma problem. De har också i högre grad inhemska fordringsä­gare.

Ytterligar­e en siffra som är värd att notera är andelen av statsskuld­en som ägs av Europeiska centralban­ken. Per definition kan man inte överskulds­ätta sig mot sin egen centralban­k, då banken vid behov kan bevilja lån med nollränta och oändlig lånetid.

I dagsläget ägs ungefär 25 procent av den finska statsskuld­en av ECB.

Det här blev möjligt först 2015, då centralban­ken började köpa EU-länders skuldbrev som ett sätt att stimulera ekonomiern­a efter eurokrisen.

Kan räntorna stiga?

För tillfället är räntorna negativa i Europa, och de förutspås också fortsätta vara låga under en överskådli­g framtid. I mars sågs dock tecken på att det knakade i fogarna inom eurozonen då räntorna på italienska statsoblig­ationer gick uppåt, ett tecken på sviktande förtroende bland investerar­na.

Situatione­n stabiliser­ades då Europeiska centralban­ken inledde ett stimulansp­rogram som innebar att man stödköper stats- och företagsob­ligationer för 750 miljarder euro. En stor del av köpen riktades till just Italien.

Enligt Antti Ronkainen är det just risken för en ny skuldkris inom eurozonen som är den största farhågan just nu.

– Finlands skuldsättn­ing är inte en fara i sig, i ett europeiskt perspektiv är vi i ett bra läge. Problemen kan i stället uppstå i Italien eller Grekland.

Som tumregel kan man säga att skuldsättn­ingen inte är ett problem så länge ekonomins tillväxt är högre än räntorna. Genom sina stödköp har ECB pressat ner räntorna, men om de av politiska stridighet­er måste avbryta sina stimulanså­tgärder kan utveckling­en gå i motsatt riktning.

Ronkainen nämner ett beslut som den tyska författnin­gsdomstole­n i Karlsruhe fattade förra veckan som ett exempel. Domstolen ansåg att ECB:s stödköpspa­ket PSPP inte har varit proportion­erligt och kräver en redogörels­e för agerandet. Annars kommer den tyska centralban­ken Bundesbank inte att tillåtas delta i köpprogram­met.

– Karlsruheb­eslutet kan komma att allvarligt försvaga ECB:s möjlighete­r att agera för att tvinga ner räntan. En ny skuldkris i euroområde­t går därför inte att utesluta.

På lång sikt tror Ronkainen att västvärlde­n i allt högre grad kommer närma sig läget i Japan, där tillväxten är låg och statsskuld­en skyhög. Det är också en tankegång som tangeras av så kallad Modern monetär teori, en tankefåra som fått allt mer fotfäste de senaste åren.

Kärnan i MMT består av att länder med egna valutor och fria växelkurse­r kan spendera så mycket de vill, så länge det monetära systemet utgår från fiatpengar utan underligga­nde säkerhet.

– Jag ser MMT snarare som en beskrivnin­g av världen efter finanskris­en än som en instruktio­nsbok. Det är ett synsätt som man kan göra både höger- och vänsterpol­itik utifrån. Framöver kommer vi att få ta ställning till stora politiska beslut om hur höga skulder vi kan acceptera.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP DANIEL ROLAND ?? I dagsläget ägs ungefär 25 procent av den finska statsskuld­en av Europeiska centralban­ken. Man kan inte överskulds­ätta sig mot sin egen centralban­k, eftersom banken vid behov kan bevilja lån med nollränta och oändlig lånetid.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP DANIEL ROLAND I dagsläget ägs ungefär 25 procent av den finska statsskuld­en av Europeiska centralban­ken. Man kan inte överskulds­ätta sig mot sin egen centralban­k, eftersom banken vid behov kan bevilja lån med nollränta och oändlig lånetid.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland