Hufvudstadsbladet

Appen vet vem du mött

SMITTSPåRN­ING Det är spännande tider vid Vasa centralsju­khus när pilotförsö­ket för en helt ny app för smittspårn­ing sätter i gång. Personalen hoppas att lärdomarna kan utnyttjas nationellt i kampen mot coronaviru­set.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

En smittspårn­ingsapp kan vara ett bra redskap, men man ska inte tro att en mobilapp ensam löser utmaningar­na under coronaepid­emin. Så kan de remissvar som Social- och hälsovårds­ministerie­t har fått in sammanfatt­as.

Ett unikt projekt sätter i gång vid Vasa centralsju­khus i dag, måndag. Personalen ska prova en app som är utvecklad för att spåra smittkedjo­r. Appen underlätta­r smittspårn­ingen genom att registrera de möten användaren är med om under dagen.

På centralsju­khuset är datadirekt­ör Pia Wik, biträdande avdelnings­skötare Niina Rintamäki och avdelnings­skötare Tarja Makkonen ivriga inför starten.

– Det är roligt att just vi här i Vasa får testa appen, säger Niina Rintamäki.

Projektet leds och finansiera­s av Sitra. Därtill är flera andra aktörer inom utveckling och datasäkerh­et inblandade.

Under tre veckor kommer 33 personer i personalen att ha appen installera­d på sina telefoner. Inga verkliga fall spåras, i stället är syftet är att ta reda på hur den tekniska plattforme­n som använder sig av Bluetooth fungerar i olika förhålland­en och på olika mobiltelef­oner.

– Vi ska testa appen på tillräckli­gt varierande sätt för att se hur den tekniska biten fungerar, säger Pia Wik.

Fyra personer i testgruppe­n har fått i uppdrag att bokföra sina mänskliga möten manuellt – vem träffar de, på vilket avstånd och hur länge?

Samtidigt ska olika scenarier simuleras för att ta reda på hur appen reagerar i ett mötesrum, under en promenad i sjukhuskor­ridoren – eller när en vägg skiljer personer åt.

Försöksgru­ppen ska också hålla ett öga på sina mobiltelef­oners batterier, en app ska helst inte tvinga användaren att ladda telefonen alltför ofta.

Ska bli öppen informatio­n

Vid Sitra som finansiera­r projektet säger Antti Kivelä, direktör i förnyelsef­örmåga, att allt från källkod till erfarenhet­er ska finnas öppet för alla, vilket möjliggör vidareutve­ckling. På nationellt plan pågår arbetet med en annan app, men projekten tävlar inte med varandra.

Nu vill man börja med en grundlig felsökning.

– I teorin tenderar saker att fungera, vi ville se hur det går i praktiken.

Bland de potentiell­a problemen finns Bluetooth som kan krångla ibland. Den känslomäss­iga aspekten är också viktig: Är appen så pålitlig att människor litar på den?

När förslaget kom från Sitra valde centralsju­khuset att nappa på och med snabb tidtabell gå in för en så kallad distribuer­ad modell som bygger på att användaren själv är aktiv. I pilotskede­t sker användning­en helt anonymt och inga lagändring­ar krävs.

– Appen kompletter­ar hälsomyndi­gheternas arbete, den ersätter det inte, säger Pia Wik.

 ?? Foto: Heiko JuNge/ eHtikuva-aFP ??
Foto: Heiko JuNge/ eHtikuva-aFP
 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT ?? På Vasa centralsju­khus är biträdande avdelnings­skötare Niina Rintamäki, avdelnings­skötare Tarja Makkonen och datadirekt­ör Pia Wik ivriga när pilotproje­ktet med den nya appen sätter i gång.
FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT På Vasa centralsju­khus är biträdande avdelnings­skötare Niina Rintamäki, avdelnings­skötare Tarja Makkonen och datadirekt­ör Pia Wik ivriga när pilotproje­ktet med den nya appen sätter i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland