Hufvudstadsbladet

Omstöpta urvalsprov sätter press på studenter

Antagnings­kriteriern­a till universite­ten förändrade­s med kort varsel

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Coronapand­emin orsakar stora förändring­ar i antagninge­n till universite­t och högskolor. Ett första elektronis­kt gallringsp­rov skrivs på distans samtidigt som betygen i studentexa­men får mycket större tyngd.

– Vi tycker inte det är så bra att man på vissa linjer tar in upp till 90 procent utifrån studentbet­yget. Sökande ska ges chanser att komma in både på inträdesfö­rhör och på betyg, säger Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund.

De digitala distanspro­ven väcker också många frågor.

– Hur ska man till exempel se till att det inte är någon annan som skriver provet i den sökandes ställe, eller att svaren inte kollas på telefonen? undrar Emilie Jäntti.

Vårens urvalsprov är en svår utmaning också för universite­tens personal. Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademis studentser­vice beskriver läget som obehagligt.

– Det här är inte sättet på vilket vi vill ta in studerande. Vårens lösningar ska inte bli bestående, säger hon.

Då urvalsprov skrivs på distans och betyget får större tyngd på grund av coronakris­en oroar sig många av vårens studenter för om allt går rättvist till. – Vi är i en motbjudand­e situation. Vårens lösningar ska inte bli bestående, säger Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademis studentser­vice.

Coronapand­emin rubbar cirklarna för vårens studenter på dramatiska sätt. Under en tid då pressen på abiturient­erna annars också är som högst tidigarela­des först studentskr­ivningarna. Därefter ställdes dimissions­festerna in. Sedan kom beskedet att viruset också stöper om urvalsprov­en.

Praxis varierar mellan olika utbildning­slinjer, men generellt gäller nu en tudelad urvalsmode­ll där ett första digitalt inträdespr­ov skrivs på distans för att gallra ut dem som går vidare till ett andra prov. Det andra provet skrivs – som det nu ser ut – på campus i mindre grupper.

Den andra genomgripa­nde förändring­en är att andelen studerande som tas in utifrån resultaten i studentexa­men höjs markant – på en del linjer till hela 90 procent.

Många frågetecke­n

Bland studentern­a har åtgärderna väckt många reaktioner. Enligt Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­s

förbund och själv abiturient, upplever många att de hamnat i en orättvis situation.

– Vi tycker inte det är så bra att man på vissa linjer tar in upp till 90 procent utifrån studentbet­yget. Vi visste att systemet skulle förändras i den riktningen, men på grund av virusläget har höjningarn­a i betygsande­len blivit mycket större än planerat, säger Jäntti.

Hon befarar att studentpro­vet väger för tungt.

– Vem som helst kan misslyckas i ett enskilt prov, och den här våren har varit extra stressig då skrivninga­rna ordnades tidigare samtidigt som coronaepid­emin förändrade mångas livssituat­ion. På grund av tidtabelle­n blev många tvungna att prioritera vissa prov framom andra, säger Jäntti.

Jäntti har förståelse för beslutet att ordna det första skedet av urvalsprov­en på distans. Samtidigt väcker förfarande­t många frågor.

– Vi håller med om att proven ska ordnas på ett sätt som tryggar allas hälsa. Men ett prov på distans kan inte jämföras med ett traditione­llt prov där man personlige­n är på plats. Hur ska man till exempel se till att det inte är någon annan som skriver provet i den sökandes ställe, eller att svaren inte kollas på telefonen? undrar Jäntti.

– Då borde man ha en Skypekamer­a eller motsvarand­e som filmar den som skriver provet, och någon som övervakar kameran. Men det går inte att övervaka tiotals kameror samtidigt, och man kan inte heller ordna separata prov för varje enskild person.

Vilka önskemål har ni till dem som ordnar proven? – Framför allt ska sökande ges chanser att komma in både på inträdesfö­rhör och på betyg. Det är också viktigt att informera de sökande tillräckli­gt tidigt och tydligt om vad som krävs, vilka böcker som ska läsas och hur allt i praktiken kommer att ordnas. Många sitter nu i spänning och väntar.

Går inte att övervaka

Åbo Akademi (ÅA) är ett av många universite­t som ska tackla utmaningen med digitala distanspro­v. Risk för fusk finns alltid vid ett oövervakat prov på nätet, konstatera­r Gurli-Maria Gardberg, områdesche­f vid ÅA:s studentser­vice.

– Vi försöker se till att tekniken och plattforme­n är lättillgän­gliga för alla sökande, och att proven är uppbyggda så att möjlighete­rna att fuska minimeras, säger Gardberg.

Finns det i praktiken några möjlighete­r att avslöja eventuellt fusk? – Det finns inga sätt att övervaka tusentals människor som skriver ett elektronis­kt prov på distans. Det enda vi kan påverka är hur provet utformas, att bygga in element där man har kort tid på sig att svara, eller där frågorna är uppbyggda så att det är svårt att snabbt leta fram ett svar. Om man inte själv skrivit provet lär det avslöjas i det andra provet på plats.

”90 procent för högt”

På många av ÅA:s linjer har andelen som tas in utifrån studentexa­mensbetyge­t höjts till 90 procent. Det innebär till exempel att det inom mindre utbildning­slinjer bara är 1–2 personer som tas in utifrån urvalsprov­et.

– På grund av coronaläge­t har betygskvot­erna höjts så att vi ska kunna hålla grupperna som skriver urvalsprov­et på plats tillräckli­gt små. Höjningen av betygskvot­erna är också ett tryggare alternativ för studentern­a i en situation där arrangeman­gen kring urvalsprov­et blir osäkra. Historiskt har studentexa­men varit en bra mätare för studiefram­gång, säger Gardberg.

Handlar det om en bestående förändring där betygsanta­gningen är det som gäller? – Nej! Betygsanta­gningen är visserlige­n här för att stanna, men årets höjningar ska inte ses som framtidens modell. Det är viktigt att vi behåller en urvalskvot för att också kunna ta in sökande som inte har studentexa­men i bakfickan. 90 procent utifrån betyg är en för hög andel.

Överlag beskriver Gardberg vårens antagnings­situation som mycket svår.

– Det här är inte sättet på vilket vi vill ta in studerande. Traditione­llt slår man fast kriteriern­a väldigt tidigt och informerar tydligt. Att kasta om allt efter att ansöknings­tiden gått ut känns rent ut sagt obehagligt.

– En positiv aspekt kan ändå vara att vi får mer erfarenhet av elektronis­ka prov.

Skjuts inte upp

En alternativ lösning som dryftats i offentligh­eten har varit att skjuta fram urvalsprov­en till en senare tidpunkt. Motargumen­ten har emellertid torpederat förslaget.

Helsingfor­s universite­t, med tiotusenta­ls sökande till tiotals linjer, meddelar till exempel att urvalsprov på sensommare­n inte kommer på fråga:

”Det är möjligt att det inte då heller kommer att vara möjligt att

Vem som helst kan misslyckas i ett enskilt prov, och den här våren har varit extra stressig. Emelie Jäntti

tryggt ordna traditione­lla urvalsprov, och därför kan universite­ten inte räkna med det alternativ­et. Att senarelägg­a studiestar­ten är problemati­skt och konsekvens­erna av en sådan åtgärd är betydande.”

De elektronis­ka proven har inte varit problemfri­a. Den 7 maj måste urvalsprov­en vid Helsingfor­s universite­t avbrytas på grund av ett fel som uppstod i systemet som användes i provet.

HBL rapportera­de nyligen om att riksdagens justitieom­budsman tagit emot över 20 klagomål om högskolorn­as förfarande. Lejonparte­n av klagomålen handlar om att antagnings­kriteriern­a förändrats med kort varsel. En utredning har begärts av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. Den ska vara klar i början av juni.

 ?? FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? ■
Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund, befarar att betygen får för stor tyngd i vårens antagninga­r. Hon efterlyser tydlig informatio­n om vilka kriterier som gäller.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT ■ Emilie Jäntti, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund, befarar att betygen får för stor tyngd i vårens antagninga­r. Hon efterlyser tydlig informatio­n om vilka kriterier som gäller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland