Hufvudstadsbladet

Så har regeringen uttryckt sin linje

Statsminis­tern ilsknade till över att opposition­en inte förstått om regeringen­s strategi var att kväsa coronaviru­set eller inte. Men det är inte konstigt att man efterfråga­t klarhet – regeringen­s budskap har skiftat.

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@hbl.fi

En ordstrid utbröt mellan regering och opposition om hur regeringen definierat sin coronalinj­e. Men vad är det exakt som sagts vid olika tidpunkter?

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) anklagade på Twitter opposition­spolitiker­n Petteri Orpo (Saml) för att fara fram med lögn då han menade att Marin inte varit tydlig inför riksdagen med vad som är regeringen­s mål.

I stället för att referera ännu en Twittersto­rm och göra en händelse av det går jag direkt på biffen.

Har regeringen varit otydlig eller inte? Har opposition­en fått svar på frågan om regeringen­s strategi är flockimmun­itet, att låta viruset passera i en lägre kurva, att det sprids på lågintensi­tet, eller att stoppa det helt?

Här är en rad citat från regeringsh­åll de senaste månaderna, och hur de kan ha inverkat på förvirring­en.

Den 16 mars, då regeringen utlyste en lång lista hårda åtgärder och landet gick in i undantagsf­örhållande­n, sade omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) så här på presskonfe­rensen:

”Det mest centrala är därför att Finland bereder sig på att de äldsta kan hållas skyddade, och resten av befolkning­en tar sedan emot den kommande epidemin.”

Den 16 mars svarade Sanna Marin så här på en fråga av Iltalehtis Lauri Nurmi:

”Vi tänker inte heller i det här fallet att vi skulle kunna stoppa epidemin, utan det är fråga om att i alla lägen försäkra oss om att Finlands vårdkapaci­tet och bärkraft räcker till.”

Den tillplatta­de kurvan

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) visade upp den numera bekanta grafen om hur man ”plattar till kurvan”.

Det var inget märkvärdig­t då. Att platta till kurvan var den tidiga parollen på många håll i världen. I det läget var det också mycket svårt att se utveckling­en framåt och hur olika åtgärder biter. Informatio­n om virusets beteende och farlighet har tillkommit vecka för vecka, och inte funnits tillhanda på en gång.

Om regeringen därför omprövar sig eller bedömer annorlunda senare är det naturligtv­is inte ett problem, utan en dygd. Särskilt om det visar sig att kurvan går nedåt och det är dags för följande beslut.

Men det är ändå mot bakgrunden av vad som sagts tidigare som regeringen­s budskap tolkas senare. Ska ”resten av befolkning­en ta emot den kommande epidemin” också när kurvan är på nedgång?

Frågan väcktes på nytt i början av maj då tjänsteman­nagruppen ledd av kanslichef Martti Hetemäki släppte sin rapport om exitstrate­gin.

I den stod det bland annat så här: ”[Med regeringen­s åtgärder i mars] försökte man sakta ner epidemins utveckling så att vårdkapaci­teten inte överskrids (...) Den blå kurvan visar en situation där människors fysiska kontakter minskat så mycket, att epidemin nästan stannar. I det scenariot är prognosen dock att epidemin snabbt rasar på nytt ifall man frångår begränsnin­garna. Då är resultatet att man får nackdelarn­a av både epidemin och av begränsnin­gsåtgärder­na.”

Det var tolkningar­na av rapporten – att det kunde vara en nackdel om epidemin stannar upp – som fick opposition­en och massmedier att fråga regeringen om strategin ännu var att platta till en stigande kurva eller att kväsa kurvan.

”Förhindra virusets framfart”

På denna fråga svarade Sanna Marin många gånger med ungefär samma formulerin­g. Den 6 maj sade hon till riksdagen: ”Jag har sagt det många gånger här i salen (...) och säger det igen: Regeringen­s mål är att försöka hindra virusets framfart i samhället, trygga vårdens bärkraft och skydda personer i riskgruppe­rna. Den här målsättnin­gen har hela tiden varit densamma och förblir det i fortsättni­ngen.”

I torsdags, på frågetimme­n den 14 maj:

”Regeringen­s mål är att hindra virusets spridning i samhället, trygga vårdens bärkraft och skydda riskgruppe­r. De här målsättnin­garna har hela tiden varit desamma (...)”

Men hon tillade också att man inte vet om immunitete­n håller, och att regeringen därför inte eftersträv­ar att resten av befolkning­en ska ta emot epidemin:

”Det vore därför mycket oansvarigt om regeringen hade som mål att en stor del av befolkning­en insjuknade. Vi eftersträv­ar inget sådant, vi vill inte ha något sådant”, sade hon.

Statsminis­tern upplever att hon upprepat sig tydligt, men dilemmat är att hon samtidigt säger att målsättnin­gen varit densamma hela tiden. Då kunde det lika bra tolkas som att ”övriga befolkning­en tar emot viruset”, att man plattar till kurvan så länge vårdplatse­rna inte överstiger kapacitete­n, eller att viruset sprids mindre men på lågintensi­tet.

Det är inte konstigt att alla inte varit hundra på vad som gäller.

”Efterstäva­r inte flockimmun­itet”

Det som tydligen irriterade Petteri Orpo var att Marin gav det tydligaste beskedet på en presskonfe­rens dagen efter, 15 maj:

”Målsättnin­gen betyder att vi inte vill att människor ska exponeras för viruset. (...) Regeringen anser att epidemin inte alls borde fara fram i det här landet.”

”Regeringen eftersträv­ar inte, liksom, en sådan här flockimmun­itet via insjuknand­e, utan förstås hoppas vi att ett vaccin utvecklas i sinom tid och att befolkning­en kan skyddas via det.”

Och på en fråga av Yles Pirjo Auvinen sade Marin:

”Vi vill alltså att viruset inte ska finnas i samhället, att det inte ska spridas, att det helt enkelt inte ska finnas. Så alltså om man sätter ett mål till exempel för r-talet eller sjukdomens förekomst så borde förstås målet vara att viruset inte finns alls, att det inte finns några smittfall (...) Men samtidigt är vi realister. Det är en global pandemi och finländare kan lämna landet och komma in. Det finns inga garantier för att viruset hålls borta. Vi väger också in andra mänskliga följder (...) därför går regeringen en balansgång.”

Det mest rediga inlägget om nuvarande målsättnin­g verkade alltså ha kommit i fredags, inte under dusterna i plenisalen. Och det ser heller inte ut som om målsättnin­garna hela tiden skulle ha varit ”desamma”, det har ju heller inte läget varit. Det är som sagt inte ett problem – det vore ett större problem om regeringen inte reagerade på läget.

Men att Marin ilsknar till för att det varit svårt att hänga med är rätt onödigt.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Regeringen eftersträv­ar inte flockimmun­itet via insjuknand­e, sade statsminis­ter
■ Sanna Marin i fredags.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Regeringen eftersträv­ar inte flockimmun­itet via insjuknand­e, sade statsminis­ter ■ Sanna Marin i fredags.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Enligt Samlingspa­rtiets orförande Petteri Orpo har Marin inte varit tydlig
■ med vad som är regeringen­s mål.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Enligt Samlingspa­rtiets orförande Petteri Orpo har Marin inte varit tydlig ■ med vad som är regeringen­s mål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland