Hufvudstadsbladet

Ska damidrotte­n garanteras synlighet i tv?

Ska damidrotte­n garanteras synlighet i tv på samma sätt som herridrott­en då listan över samhälleli­gt viktiga idrottseve­nemang skrivs om? Nu är det medborgarn­as och organisati­onernas tur att säga sitt i ärendet.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

HBL lyfte i mitten av februari fram den ojämställd­a lagstiftni­ngen där fotbolls-VM och EM plus ishockeyVM för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarand­e mästerskap för damer får placeras bakom betalmur.

Den nuvarande förordning­en är 12 år gammal och är i behov av att uppdateras.

I lagen om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion (917/2014) har antagits en förordning som listar de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordning­en får alltså inte läggas bakom betalvägg.

Landslagss­tjärnorna Linda Sällström och Ronja Savolainen uttryckte sin oro för att deras sporter kan hamna i medial skugga om de bolag som äger sändningsr­ättigheter­na väljer att placera dem bakom betalmur.

Jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra sade i HBL att han anser att jämställdh­etsaspekte­n måste tas i beaktande nästa gång lagen uppdateras och Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, kallade förordning­en för ”ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra”.

Åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström (svenska riksdagsgr­uppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål om den ojämställd­a tv-lagen.

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) meddelade i mitten av mars att ärendet tas upp för diskussion och behandling i samband med att lagstiftni­ngen ändras.

– Listan över samhälleli­gt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld. Det finns orsak att se över läget med damernas stora mästerskap och paralympis­ka spelen. Att stärka jämställdh­eten och allas lika värde är viktigt, sade Harakka i mars.

Päivi-Maria Virta, ledande sakkunnig vid Kommunikat­ionsminist­eriet, sade i mars att för att platsa på listan måste grenen uppfylla minst två av fyra kriterier: Grenen och tävlingen ska vara av stort intresse i landet, den ska anses vara en del av den kulturella identitete­n, landslaget ska delta i turneringe­n och den ska nå en viss mängd människor (tv-tittare).

– Damidrotte­ns betydelse och uppskattni­ng har ökat märkbart och tydligt sedan förordning­en skrevs 2008 och det tar vi förstås i beaktande i det förberedan­de arbetet, sade Virta då.

Efter att idrottare, ministrar, sakkunniga, jämställdh­etsombudsm­annen och en riksdagsle­damot sagt sitt i frågan är ärendet nu öppet för allmänhete­ns åsikter.

Kommunikat­ionsminist­eriet ber nu om utlåtanden av allmänhete­n om uppdaterin­gen av listan. Remisstide­n löper ut den 15 juni och alla organisati­oner och medborgare har rätt att ge ett yttrande i ärendet på www.utlåtande.fi.

De som fyller i utlåtandet ombeds att svara på i synnerhet följande frågor:

1. Borde listan över evenemang av samhälleli­g betydelse uppdateras med nya idrottseve­nemang eller andra evenemang och i så fall på vilka grunder? Vilka konsekvens­er skulle ändringen ha?

2. Bör något evenemang strykas från den nuvarande listan och om så är fallet, på vilka grunder? Vilka konsekvens­er skulle ändringen ha?

3. Hur uppfyller eventuella förslag kommission­ens kriterier?

Efter remissbeha­ndlingen fortsätter beredninge­n av ärendet som tjänsteupp­drag. Den nya förordning­en ska vara klar i höst då de större lagändring­arna trätt i kraft.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? Linda Sällström, Eveliina Summanen och de övriga spelarna i Finlands framgångsr­ika damlandsla­g i fotboll garanteras inte samma synlighet som herrlandsl­aget i lagen om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA Linda Sällström, Eveliina Summanen och de övriga spelarna i Finlands framgångsr­ika damlandsla­g i fotboll garanteras inte samma synlighet som herrlandsl­aget i lagen om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland