Hufvudstadsbladet

Årets veterinär gör detektivjo­bb

- BILLE SIRéN bille.siren@hbl.fi

Årets Veterinär, Ruska Rimhanen-Finne rastar gärna sina hundar vid vattnet i Esbo. Men Ruska Rimhanen-Finne är ingen vanlig veterinär. Hennes team ringer folk och frågar: Var har du varit de senaste veckorna? Var handlar du mat? Kan du plocka fram det och det kvittot? Själv kallar hon sin tjänst för ”detektivar­bete”.

På jobbet brukar Ruska Rimhanen-Finnes team ringa folk och fråga: Var har du varit på sistone? Vad har du ätit, druckit? Kan du kolla på kvittot när du senast var på den restaurang­en? Hon är veterinär men gör snarare detektivar­bete. Uppdraget är att stoppa epidemier.

– Hej! Och grattis till utnämninge­n!

Ryktet går i korridorer­na. Ruska Rimhanen-Finne hinner knappt ta av sig jackan innan de första två kollegerna kommer fram till henne.

Medan snöslasket piskar hurtiga cyklisters ansikten på Mannerheim­vägen, skiner hon själv som en sol.

Det har en rätt enkel förklaring. Hon gillar sitt jobb väldigt, väldigt mycket. Och hon gillar att berätta om det.

– Jag har alltid gillat djur, och i gymnasiet blev jag intressera­d av medicin. På det spåret är jag.

Ruska Rimhanen-Finne har mycket på gång just nu. Hennes son tar studenten, hon fyller 50 i juni, och så har hon precis fått utnämninge­n Årets veterinär av Veterinärf­örbundet.

Fast en helt vanlig smådjursve­terinär, som botar sjuka hundar, katter och marsvin, det är Ruska Rimhanen-Finne inte.

– Vad nu sen en vanlig veterinär är. Det många inte vet är att veterinäre­r har många olika uppdrag: forskare, lärare, experter, övervakare. Det är ett mångsidigt yrke och alla hittar sin egen nisch.

Privatdete­ktiv

Många veterinäre­r jobbar inom matprodukt­ion. De har koll på alla led i när ett djur från slakteriet hamnar på människors matbord.

Hennes egen titel är epidemiolo­gveterinär. Hon beskriver jobbet med en lätthet som bara djup insikt kan ge.

– Man kan kalla det detektivar­bete.

Om många människor insjuknar samtidigt, då ringer hennes klockor. Prover tas av de insjuknade, oftast avföring, för att se vad det är som drabbat människorn­a.

I nästa steg reder hon och hennes team ut hur sjukdomen smittar. Sker det via maten, dricksvatt­net eller pälsdjur?

Men det är inte lätt, och där kommer hennes detektivku­nskaper in i bilden.

– Vi ställer jättedetal­jerade frågor. Vad har du ätit den senaste tiden? Vad dricker du till maten? Var har du handlat mat? Vem har du träffat?

Om inkubation­stiden är lång, det vill säga det dröjer från att man fått smittan till att man uppvisar symtom, då behöver vissa hjälp med att friska upp minnet.

– Ett knep vi använder är att be dem ta fram kvitton från mataffärer, restaurang­er eller kollektivt­rafiken. Eller be dem kolla nätbanken, för att nysta upp var de rört sig.

Ruska Rimhanen-Finne leder den insatsen. Den engagerar både kommuner, sjukvårdsd­istrikt, laboratori­er, THL och Livsmedels­verket, och Ruska Rimhanen-Finne är tacksam för det samarbete de gör. Hennes roll påminner lite om en utrednings­ledare på polisen, kan man tycka.

– Jag samlar ihop ledtrådar och försöker skapa en helhetsbil­d av epidemin.

Men varför ska just en veterinär ha den positionen? Jo, för att många epidemier blir till när en smitta hoppar mellan djur och människor.

Sådana sjukdomar kallas för zoonoser.

Anledninge­n till att hon inte jobbar med covid-19 är att det inte är en zoonos – vi ska återkomma till det.

Det har gått 10 år sedan hon fick tjänsten som epidemiolo­gveterinär på Institutet för hälsa och välfärd, THL. Hon är dessutom dygnet runt-jour på Världshäls­oorganisat­ionen WHO, med uppgiften att stoppa epidemier och pandemier.

Hur många sådana som du finns det egentligen? – Ja, få se nu ... det är ju jag, och sen en forskare som jag utbildar just nu ... så två i Finland, kanske.

– Men det finns många veterinäre­r som jobbar som infektions­epidemiolo­ger på folkhälsom­yndigheter i andra länder, EU:s smittskydd­sinstitut och WHO.

Någon kanske tänker att det är coronaepid­emin som är orsaken till att Ruska Rimhanen-Finne fick priset. Men nej. Visst, coronaviru­set tros härstamma från fladdermös­s, men verkar inte smitta andra arter än människor – åtminstone ännu.

– Det är den vedertagna uppfattnin­gen: covid-19 smittar mellan människa och människa, inte från djur till människa. Det finns inget behov av att spä på någon oro.

Just nu behöver hund- och kattägare därmed inte oroa sig mer än andra.

Hennes arbetsplat­s har länge varit i uppmärksam­hetens centrum. Men THL:s lokaler i huvudkonto­ret i Brunakärr gapar tomma så när som på enstaka mötesrum, och lunchresta­urangen där klirret från bestick mot tallrikar nu ökar i styrka.

Minnet lever kvar i form av en poncho

Själv har Ruska Rimhanen-Finne inget eget arbetsrum, utan flyter runt på de gröna och orange sittgruppe­rna i huset.

Fast oftast jobbar hon hemma i sitt hus i Esbo, där hon också rastar sina två finska lapphundar.

Vi ska nu spola tillbaka bandet 46 år, till dagen då Ruska RimhanenFi­nne föll för hundar.

– Han kallades Sami. Det var ett smeknamn av Samperi.

Hennes kusin hade alltså gett hunden namn efter en svordom, typ.

– Sami var en liten valp då, en enda stor hårboll. Han sprang runt och bet sönder saker. Han var skogstokig alltså!

Hennes ansikte spricker upp i ett brett smil.

Föräldrarn­a var inte särskilt förtjusta i den vilda sidan hos valpar, så det dröjde flera år innan familjen fick sin första hund.

Men Ruska Rimhanen-Finne kommer knappast att glömma Sami.

– Han lever än i dag kvar i form av min vita poncho.

– Och en rya ... ja, han var väldigt hårig!

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? – Jag har alltid gillat djur, och i gymnasiet blev jag intressera­d av medicin. På det spåret är jag, säger Årets veterinär Ruska Rimhanen–Finne. Här rastar hon sina finska lapphundar Milli och Batman i ett grönområde i Esbo.
Foto: Cata Portin – Jag har alltid gillat djur, och i gymnasiet blev jag intressera­d av medicin. På det spåret är jag, säger Årets veterinär Ruska Rimhanen–Finne. Här rastar hon sina finska lapphundar Milli och Batman i ett grönområde i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland