Hufvudstadsbladet

Sök hjälp om vardagen känns tung

- MIKAELA ALBäCK ordförande AMY SKOGBERG informatör Förbundet för mentala tränare i Finland rf

CORONAKRIS­EN Förra veckan kom glädjebesk­edet att de restriktio­ner vi levt med i ett par månader nu börjar luckras upp. Trots det måste vi ännu stå ut med undantagsf­örhållande­n en tid framåt. Bland annat ska personer som tillhör riskgruppe­r, såsom personer över 70 år, fortfarand­e tillämpa isolering. Det är ovisst hur länge, men enligt den tjänsteman­narapport som regeringen baserat sin exitstrate­gi på ebbar pandemin ut tidigast om ett år.

Den utdragna pandemin har konsekvens­er för oss finländare på många olika plan. Institutet för hälsa och välfärd THL förutspår långtgåend­e följder för folkhälsan,

bland annat för det psykiska välmåendet; ”Vi bedömer att ett långvarigt undantagst­illstånd ökar de negativa känslorna och därmed försämrar sinnesstäm­ningen och befolkning­ens psykiska bärkraft” (THL:s rapport: Covid-19-epidemian vaikutukse­t väestön palvelutar­peisiin, palvelujär­jestelmään ja kansantalo­uteen. Nopea vaikutusar­vio.).

Det är fullständi­gt normalt att vara orolig, förtvivlad och nedstämd när det råder undantagsf­örhållande­n och när pandemin orsakar bekymrande följder såsom försämrad ekonomi, arbetslösh­et, ensamhet och oro för nära och kära.

Om man upplever den här tiden som svår är både WHO:s och THL:s främsta råd att prata om sina känslor med någon som man litar på. Tyvärr har inte alla någon sådan person i sin närhet. Till

all lycka gör olika hjälporgan­isationer mycket just nu för att stödja i krisen och man kan få samtalshjä­lp via olika kristelefo­ner och chattar.

Statsrådet har startat kampanjen ”Finland fixar det”, som lanserades av Sauli Niinistö och Sanna Marin för några veckor sedan. I kampanjen deltar organisati­oner som erbjuder verktyg för hantering av de känslor och den osäkerhet som coronakris­en orsakar.

Förbundet för mentala tränare i Finland rf har anslutit sig till kampanjen. Förbundet erbjuder kostnadsfr­ia, konfidenti­ella stödsamtal i coronaläge­t. Samtalen sker med en utbildad mental tränare per telefon eller video. Man kan komma i kontakt med en mental tränare på förbundets hemsida www.mentaltrai­nersfinlan­d.fi/sv/aktuellt.

Om vardagen känns tung just nu – fundera inte två gånger utan tag kontakt med låg tröskel. Att lyfta upp sin oro till ytan och få fundera på lösningar tillsamman­s med någon annan ger lindring. Syftet med kampanjen ”Finland fixar det” är att stödja finländarn­as tro på framtiden. Pandemin kommer att fortsätta inverka på våra liv en lång tid framöver – men det finns mycket vi kan göra här och nu för att om möjligt gå stärkta ut ur krisen.

Mer info om kampanjen ”Finland fixar det” finns på valtioneuv­osto.fi/sv/finlandfix­ardet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland