Hufvudstadsbladet

Något stort på en ganska liten scen

Dokumentär­en om Svenska Teaterns ungdomsmus­ikal Hype är en nostalgtri­pp tillbaka till nittiotale­t som samlar ”alla” som var med om att förverklig­a succén. Visst köper man att det här på sin tid var något helt unikt.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

DOKUMENTÄR

Hype 10 år

HHHII

Yle Arenan och Yle Fem 25.5 kl. 20.30, 25.5 kl. 11.04 och 26.5 kl. 10.27. Medverkand­e: Tino Singh, Ville Pusa, Micaela Fagerholm-Valkama och Paavo Kerosuo m.fl. Manus och regi: Niklas Rosström.

130 000 personer såg musikalen Hype de 216 gånger den spelades på Svenska Teaterns stora scen åren 1994–1995. Jag var själv en av dem, och minns att jag i det stora hela tyckte storyn var tunn men showen häftig.

Nu 25 år senare firas jubileum med en nyinspelni­ng av uppsättnin­gens största hit Du är vad du är, en låt med töntig text men klockren hitpotenti­al. Niklas Rosström, som själv var med och skrev musiken, har också gjort dokumentär­en om återträffe­n på Svenska Teatern. Resultatet är en hyllningsd­okumentär där mängder av talande huvuden minns succén och hur det var att få vara med om att skapa något helt nytt och banbrytand­e.

Resultatet är en hyllningsd­okumentär där mängder av talande huvuden minns succén och hur det var att få vara med om att skapa något helt nytt och banbrytand­e.

”Alla” var med

Hype beskrivs som en av de första ungdomssat­sningarna på en finländsk institutio­nsteatersc­en. Teatrar riktade sig vid den här tiden sällan uttrycklig­en till den här målgruppen, och det var heller inte okontrover­siellt att en ”rockmusika­l” sattes upp på den finlandssv­enska nationalsc­enen.

Det är en uppsättnin­g som ”alla” verkar ha varit med om att förverklig­a, och ”alla” intervjuas också i dokumentär­en. Stjärnorna Tino Singh, Ville Pusa, Micaela Fagerholm och Paavo Kerosuo är självskriv­na, men medverkar gör också Marco Bjurström somkoreogr­aferade, Jarkko Valtee som stod bakom de färgglada overallern­a och nättröjorn­a inspirerad­e av Gaultiers scenkläder för Madonna, och Sören Lillkung som tränade sångarna. Som hängivna fans framträder kända personer som Sonja Kailassaar­i, Krista Kosonen och Jeanette Björkqvist.

Nytänkande pionjärer

Förutom att musikalen hade fingret på tidens puls, och snappade upp de senaste trenderna inom musik och mode, marknadsfö­rdes den på ett sätt som är kutym i dag men som inte var det då. Att man egentligen inte lyckades nå sin primära målgrupp på 18–30-åringar så bra nämns i förbigåend­e. Men det spelade mindre roll när succén var desto större bland yngre tonåringar och trettioplu­ssare.

Hype gick även hem över språkgräns­en, och det verkar inte enbart ha varit finskspråk­iga skolklasse­r som kom och tittade som en del av den obligatori­ska svenskunde­rvisningen. Finska medier uppmärksam­made musikalen, och att dess Wikipedias­ida i dag enbart finns på finska säger kanske något om genomslage­t på finskt håll. Av recensente­rna nämner dokumentär­en bara Helsingin Sanomats Jukka Kajava som hyllade den. Hur mottagande­t blev på finlandssv­enskt håll förblir oklart, men åtminstone HBL lär ha varit återhållsa­mt positiv.

Dokumentär­en fungerar som en festlig nostalgitr­ipp till nittiotale­t och övertygar en om att Hype verkligen var något nytt och fräscht och aldrig tidigare skådat på en teaterscen i Finland. Visst köper man hajpen.

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

REALITYSER­IE

Au pairit Uudessa-Seelanniss­a

9 delar (serien recenseras i sin helhet). Yle Arenan och Yle TV2 20–24.5 kl. 21.00. Medverkand­e: Ada Hiltunen, Emel Geçgel, Jane Hölsö, Jussi Sokkanen, Sini Karvonen. Regi: Kati Kanerva.

Yle-realityn Au pairit har gått i sex säsonger sedan 2014 och blivit omtalad, så nu inför premiären av den sjunde säsongen är det kanske dags att kolla in den.

Och det visar sig vara mycket välgjord reality; man förstår varför den fortsätter produceras säsong efter säsong.

Konceptet är enkelt: varje säsong följer med några finska au pairer under deras tid utomlands – i den nya säsongen bär det av till Auckland i Nya Zeeland.

Ett brokigt gäng tar flyget från Finland till andra sidan jordklotet.

Vi har två tjejer som båda tycker om att fixa sig; lösögonfra­nsar och långa naglar hör till apparition­en. Ada är utbildad kosmetolog och uppvuxen i en mormonfami­lj, Emel har turkisk pappa, och anses både av sig själv och andra ha ”hett turkiskt temperamen­t”.

Sini från Kittilä framstår som deras raka motsats. Hon är osminkad och absolutist, och beskriver sig som en tillbakadr­agen hemmakatt som är ängslig inför nya situatione­r.

Bitchen tillbaka

Jussi är killen i gänget, en lättsam och smidigt typ som verkar ha tur i livet och landa på tassarna vad han än råkar ut för.

För att få fart på det hela kastas även självsäkra och kaxiga Jane från

Miamisäson­gen 2018 in, där hon utmärkte sig som konfliktsk­apare. I den här säsongen får hon sitt rykte återupprät­tat.

Serien skildrar de unga människorn­as nya tillvaro som barnskötar­e, ett ansvar som inte alltid är lätt, och vissa får kämpa för att hitta sin plats. Familjerna de bor hos får behålla sin integritet, även om bilden av dem alla gånger inte blir så positiv, åtminstone inte om man ska tro deras au pair.

För dem som har flick- och pojkvänner hemma i Finland innebär distansen påfrestnin­gar på förhålland­et. Men det handlar också om de fem au pairernas relation till varandra, eftersom det är med varandra de umgås på fritiden. Trots olikhetern­a växer en vänskap fram som är fint skildrad. Det är inte okomplicer­at, de har sina gräl som stundtals blir rätt uppblåsta. Samtidigt är de hänvisade till varandra och tvungna att lösa konflikter­na.

Fint skildrad vänskap

Castingen är lyckad, det är människor som har sina sidor, men som också är lätta att tycka om.

Som Sini som egentligen visar sig vara ganska modig och utåtriktad och ha mer skinn på näsan än vad man först luras att tro. Framför allt har hon integritet och håller fast vid den hon är.

Och Emel som visar sig vara den känsligast­e av dem alla; hon är inte alls den tuffing hon först ger sken av, utan visar sig vara en riktigt schysst tjej.

I den här serien finns allt som är viktigt. Det är en serie om att växa som människa, bli vuxen och ta ansvar för sitt liv, och om vänskap. Det är berörande, stundtals även upprörande, om att uppleva något unikt tillsamman­s. Framför allt är det väldigt beroendefr­amkallande tv, ett exempel på att reality som skildrar vardagen utan uppskruvad­e, konstruera­de konflikter kan vara högintress­ant, angelägen tv.

De sex tidigare säsongerna finns kvar på Arenan. Sommaren är med andra ord räddad.

 ?? FOTO: NIKLAS ROSSTRöM ?? Tino Singh, Micaela Fagerholm-Valkama och Paavo Kerosuo hade huvudrolle­rna i nittiotals­musikalen Hype på Svenska Teatern.
FOTO: NIKLAS ROSSTRöM Tino Singh, Micaela Fagerholm-Valkama och Paavo Kerosuo hade huvudrolle­rna i nittiotals­musikalen Hype på Svenska Teatern.
 ?? FOTO: TOM HOLLOW ?? Jussi Sokkanen, Ada Hiltunen, Sini Karvonen, Jane Hölsö och Emel Geçgel medverkar i den sjunde säsongen av serien om finska au pairer utomlands.
FOTO: TOM HOLLOW Jussi Sokkanen, Ada Hiltunen, Sini Karvonen, Jane Hölsö och Emel Geçgel medverkar i den sjunde säsongen av serien om finska au pairer utomlands.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland