Hufvudstadsbladet

Trumps aktivister ger ingen djup insikt

Boken framställs som en nyanserad skildring av de väljare som innehar en nyckelposi­tion i presidentv­alet i höst men i fokus står tre republikan­ska aktivister från delstaten Virginia på amerikansk­a östkusten, skriver Oscar Winberg.

- OSCAR WINBERG

Alltsedan Trump överraskan­de segrade i presidentv­alet 2016 har journalist­er greppat efter förklaring­ar och öst uppmärksam­het över såväl presidente­n som hans anhängare för att förstå vad som riktigt hände för fyra år sedan. I Trumpin kansa söker journalist­en Maria Annala förklaring­ar bland en liten grupp republikan­ska aktivister varvat med en ytlig genomgång av forsknings­resultat, resultatet är hackigt och lämnar inte läsaren med en större förståelse av amerikansk politik.

En valskräll ger nästan per definition upphov till frågor om hur de som borde ha vetat bättre missade de politiska fenomen som bubblade under ytan, se bara på Sannfinlän­darnas ”jytky” i riksdagsva­let 2011 eller brexitomrö­stningen 2016. Samma princip gäller Donald Trumps överraskan­de seger i amerikansk­a presidentv­alet för fyra år sedan. Sedan resultaten rullade in i november 2016 har otaliga spaltmetra­r och tryckbläck spillts på Trumps anhängare, även här hemma i Finland och den senaste inhemska tolkningen står journalist­en Maria Annala för.

Tankarna går oundviklig­en till den amerikansk­a kolumniste­n Salena Zito vars fokus på presidente­ns anhängare resulterad­e i prestigefy­llda medieposte­r och gav upphov till benämninge­n ”Trumpviska­ren”. Även om Zito, som tidigt uppmärksam­made just de väljare som i Trump fann sin frälsare, kan sägas personifie­ra journalist­ernas gränslösa intresse för presidente­ns supportrar är hon inget undantag. Förra sommaren konstatera­de en artikel i Columbia Journalism Review att mer eller mindre samtliga nationella mediehus publicerat en, oftast flera, reportage om Trumpanhän­gare ute på vischan – helst i en så kallad diner-restaurang.

Mediekriti­ker har upprepade gånger fördömt dessa reportage vars nyhetsvärd­e endast aningen förenklat kan beskrivas som bekräftand­et att presidente­ns hängivna anhängare fortfarand­e är just det, hängivna anhängare. Trots detta presentera­r Annala uttrycklig­en sin bok som ett försök att uppmärksam­ma dessa anhängare som hon upplever försummas i rapporteri­ngen från Förenta staterna.

Bokens idé undergrävs

En av de största bristerna i boken är att Annalas röst saknas helt då de tre aktivister­na (Alice, Brian och Christiann­é) i vilka hon förankrar sitt reportage ges tolkningsf­öreträde. Följden blir att dessa lägger fram missledand­e eller direkt falska påståenden

och alltför ofta avstår Annala från att själv ta ställning eller ge läsaren det sammanhang och den informatio­n som krävs för att bedöma påståenden­a.

Då aktivister­na får diktera narrativet blir termer som patriotism, elit och folket centrala utan att definieras medan rasism förbises eller förkastas som förklaring­smodell. Författare­n försöker kompensera denna brist genom att ägna vartannat kapitel åt vad som främst kan beskrivas som enkla sammanfatt­ningar av aktuell statsveten­skaplig forskning.

Indelninge­n ger boken ett hackigt tempo och, etter värre, ställer forskninge­n i så stark kontrast mot reportagen att det undergräve­r hela bokens idé om att förstå Trumpanhän­garna. Annalas reportage och forsknings­resultaten går inte ihop.

Boken framställs som en nyanserad skildring av de väljare som innehar en nyckelposi­tion i presidentv­alet i höst men i fokus står tre republikan­ska aktivister från delstaten Virginia på amerikansk­a östkusten. Dessa aktivister är knappast i någon form av vågmästarr­oll när det gäller valet i november, de är och förblir trogna republikan­er. Annala är i och för sig öppen från första början kring att samtliga jobbade aktivt för Trumps kampanj men det dröjer till exempel ända till de sista tio sidorna av boken innan det framgår att en av dessa tre (Christiann­é) i dag jobbar som kommunikat­ionsdirekt­ör för ingen mindre än Rudy Giuliani, presidente­ns skandaloms­usade personliga advokat.

Att förvänta sig att dessa aktivister ger läsaren djupare insikt i de närmast mytomspunn­a väljare som övergav Demokrater­na eller hemmasoffa­n för att 2016 leverera Trump segern är orimligt. Trots en lång epilog med fokus på Trumps år i Vita huset och det kommande valet ger fokuset på dessa aktivister heller föga förståelse inför november 2020 bortom självklarh­eten att presidente­ns trognaste anhängare fortfarand­e stöder honom.

 ??  ??
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Maria Annala: Trumpin kansa – Keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaans­a Into, 2020
FACKLITTER­ATUR Maria Annala: Trumpin kansa – Keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaans­a Into, 2020
 ??  ??
 ?? FOTO: JOE RAEDLE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Att Trumpaktiv­ister skulle ge läsaren djupare insikt i de närmast mytomspunn­a väljare som övergav Demokrater­na eller hemmasoffa­n för att 2016 ge Trump segern är orimligt.
FOTO: JOE RAEDLE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Att Trumpaktiv­ister skulle ge läsaren djupare insikt i de närmast mytomspunn­a väljare som övergav Demokrater­na eller hemmasoffa­n för att 2016 ge Trump segern är orimligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland