Hufvudstadsbladet

Biet fick egen dag – fira med honung!

Bin är livsviktig­a för jordens livsmedels­produktion – utan bin blir nyttoväxte­r inte pollinerad­e. Därför har FN utlyst en egen dag för biet och den firas den 20 maj.

-

Det har varit mycket prat om insekter och pollinerar­e i vår, speciellt om humlor och solitärbin. Folk har hakat på projektet med insektshot­ell där pollinerar­e kan lägga ägg och många har planterat insektsvän­liga växter i sin trädgård, något som gagnar också biodlare.

I Finland finns cirka 70 000 bikupor och i varje bor en drottning samt några tiotusen drönare. En fördel med trädgårdsb­in är att ägaren kan flytta en kupa till valfri plats så att bina pollinerar en önskad åker eller trädgård. Skörden av exempelvis rybs, bovete, klöver, bondböna, äpplen, hallon, vinbär, jordgubbar och blåbär blir klart större om man odlaren tar hjälp av trädgårdsb­in.

Ett sätt för konsumente­n att stödja pollinerin­g av nyttoväxte­r är att köpa inhemsk honung. Förra sommaren var en ovanligt bra biår och under hösten kunde biodlarna skörda 3,1 miljoner kilo honung. Man kan också lita på att den inhemska honungen är äkta vara, medan det ute i världen förekommer en hel del manipulati­on av honung.

Några större evenemang ordnas inte under biets dag i år på grund av alla rådande coronarest­riktioner. Men på nätet kan man ta del av pollinerar­es vardag via kampanjen Pelasta pörriäinen eller följa med en biodlares vardag, exempelvis finska Laura Tiittanen sänder live via Facebooksi­dan @farmertobe­e från klockan 12 den 20 maj.

Dagen till ära kan man också unna sig någon honungskry­ddad delikatess, kanske så att man byter ut sockret mot honung i ett bakverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland