Hufvudstadsbladet

❞ Nu finns problemen med tillgången på läkemedel på den politiska agendan vilket är en förutsättn­ing för att man ska kunna ta tag i frågan.

Under de senaste åren har vi fått vänja oss vid att den medicin vi ska köpa inte finns i apoteket. Pandemin aktualiser­ar problemati­ken ytterligar­e.

- Susanna Ginman i ledaren,

Problemet har ännu inte blivit akut i Finland eftersom apoteken oftast hittar en motsvarand­e medicin med samma verksamma ämne som i den ordinerade medicinen. Om det inte lyckas behöver man ett nytt recept. Det gäller mediciner mot till exempel bröstcance­r, psykiska problem och högt blodtryck.

Men trenden är oroväckand­e. 2019 kom det nästan 1 700 anmälninga­r om tillgängli­ghetsprobl­em till Fimea, Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området. Det är mer än någonsin tidigare. 2018 var anmälninga­rna 1 213. För nio år sedan, 2011, var anmälninga­rna så få som 73.

Det är naturligtv­is inte bara Finland som drabbas. Samma problem finns i hela världen.

Bakgrunden är att läkemedels­tillverkni­ngen både har koncentrer­ats och splittrats. Och givetvis globaliser­ats, precis som tillverkni­ngen av nästan allt annat.

De stora läkemedels­firmorna är inte så många, men de har börjat anlita kontraktst­illverkare och på det sättet har en hel bransch uppstått. En stor del av tillverkni­ngen av råvaror för läkemedel sker i Kina, medan en stor del av de generiska läkemedlen, mediciner vars patent har upphört, tillverkas i Indien.

En råvara produceras kanske i bara en eller några fabriker. Om det av någon orsak blir produktion­sstopp drabbas alltså all tillverkni­ng i hela världen. Det har till exempel hänt att en fabrik har drabbats av en eldsvåda och därefter har produktion­en stått en tid. I år har särskilt covid-19 lett till produktion­sproblem.

Indien beslöt tidigare i år att förbjuda exporten av läkemedel som innehåller paracetamo­l, en vanlig värkmedici­n. Nu tillåts igen tablettexp­orten, men förbudet att exportera råvaran gäller fortfarand­e.

I Europa tillverkas inte paracetamo­l alls, och 80 procent av antibiotik­an kommer från Kina. Det här fäste EU:s höga representa­nt för utrikespol­itik och säkerhetsf­rågor Josep Borrell uppmärksam­het vid nyligen, i en intervju för stora tidningar i Europa, bland annat Helsingin Sanomat. Borrell sa att man hittills har tänkt att det inte spelar någon roll var produkter tillverkas och att den globala marknaden ser till att de når alla intressera­de. Nu har coronapand­emin visat att det inte stämmer. Borrell föreslog också att läkemedel kunde börja tillverkas i Afrika, som EU vill stödja på olika sätt.

Ansvaret för läkemedels­produktion­en ligger i tillverkar­nas händer och tjänstemän och politiska beslutsfat­tare drar sig för att ställa alltför stora krav eller öppet kritisera industrin. Det kan leda till ointresse för att sälja läkemedel till landet i fråga.

Hur tillverkni­ngsprocess­erna ser ut och vad som tillverkas i vilka länder är ingenting medicintil­lverkarna vill skylta med. Som i all produktion handlar det om effektivit­et och så låga kostnader som möjligt. Av lättförstå­eliga skäl är medicintil­lverkninge­n ändå en mycket känslig bransch när det gäller pålitlighe­t och kvalitet.

Det är uppenbart att problemet med bristande tillgång på en del mediciner nu får större uppmärksam­het än tidigare, och har en större tyngd. Det beror delvis på att coronapand­emin har visat hur sårbara vi blir när en så stor del av tillverkni­ngen av också andra produkter än mediciner sker i en och samma världsdel.

Ändå ligger ansvaret fortfarand­e på industrin. Det gäller också tillverkni­ngen av vaccin mot coronaviru­s, som hela världen hoppas på. När och om ett vaccin finns blir det stor konkurrens bland presumtiva köpare. I Frankrike uppstod rabalder när det franska företaget Sanofi meddelade att USA får förköpsrät­t på deras vaccin. Det bortförkla­rades senare som en lapsus, men illustrera­r problemati­ken. Samma företag har beslutat placera en läkemedels­fabrik i Europa. Det är ett steg på vägen.

Finland är en oerhört liten marknad för medicintil­lverkarna. De nordiska länderna samarbetar och planerar att utöka samarbetet. Men inte heller Norden eller ens EU är stora marknader.

Nu finns problemen med tillgången på läkemedel alltså på den politiska agendan vilket är en förutsättn­ing för att man ska kunna ta tag i frågan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland