Hufvudstadsbladet

Många unga blir utan sommarjobb då fast anställda omplaceras för att inte behöva permittera­s. Till exempel anställer S-gruppen i år 10 000 sommarjobb­are färre än förra året. Gymnasiest­uderandena Oscar Taht och Minna Kuusisto påverkas direkt av coronarest­r

Unga som tidigare beviljats sommarjobb kan bli tvungna att tänka om då regeringen­s coronarest­riktioner tar kål på sommarjobb­splatserna.

-

I januari skrev HBL en artikel om sommarjobb och rekryterin­g. Då intervjuad­es gymnasieel­everna Oscar Taht och Miisa Kuusisto, två ungdomar som arbetade vid sidan av sina studier och hade sina planer för sommaren klara. Sedan dess har mycket skett.

Taht har jobbat som simskolelä­rare vid sidan av gymnasiest­udierna. Samma vecka som skolorna övergick till distansstu­dier fick Taht veta att alla vårens simskolor ställts in.

– Det kändes tråkigt. Jag tycker om att lära barn simma, säger Taht.

Taht hade förhoppnin­gar om att få fortsätta arbeta som simskolelä­rare under sommaren och därför sökte han inte andra jobb. När det blev klart att sommarens simskolor också ställs in var det i princip för sent att söka andra jobb.

– De flesta platserna är redan fyllda. Miisa Kuusisto håller med. – Jag har sökt olika jobb till sommaren, men inte fått napp. Flera arbetsgiva­re har meddelat att de inte kan anställa fler just nu, säger Kuusisto.

Kuusisto jobbar vanligen på inomhuslek­parken Hoplop, men är permittera­d fram till månadsskif­tet. Hennes ursprungli­ga plan var att fortsätta jobba där under sommaren.

– Då Hoplop öppnar igen tror jag att jag får återvända till jobbet, men jag är rädd att det kommer vara stängt hela sommaren. Allting är väldigt osäkert.

Osäkert

Ordet osäker beskriver årets sommarjobb­smarknad väl. Taht säger att några vänner har fått sommarjobb, medan andra blivit utan. För Kuusistos bekantskap­skrets är sommarplan­erna precis lika osäkra.

– Det känns inte bra. Man vill ju jobba, tjäna pengar och få arbetserfa­renhet. Jag hoppas det blir bättre, säger Kuusisto.

I januari berättade Kuusisto och Taht att de tänker söka sommarjobb som ledare på olika läger. Där gick jobbsökand­et bättre. Båda kommer att jobba en vecka som hjälpledar­e på församling­ens konfirmati­onsläger.

– Den veckan har jag jobb, resten av sommaren är jag ledig. Jag får lov att göra det bästa av situatione­n, säger Taht.

S-gruppen har jobb för 10 000 färre

Inom S-gruppen har antalet sommarjobb­splatser minskat med hela 10 000. Förra året hade S-gruppen sammanlagt 14 000 sommarjobb­are i sina olika företag och om allting hade gått som planerat skulle lika många ha fått jobb i år.

Men allting gick inte som planerat.

– Vi anställer ungefär 4 000 sommarjobb­are. Det är svårt att säga exakt eftersom situatione­n hela tiden lever, säger S-gruppens utveckling­schef Minnastina Miettinen.

Orsaken till den stora förändring­en är föga överraskan­de coronaviru­set. Matbutiker­nas behov av sommarjobb­are är oförändrat, men hotell- och restaurang­branschens situation är som den är. Inom S-gruppen har en del personal förflyttat­s till andra uppgifter för att undvika permitteri­ngar.

– Vi vill inte permittera vår personal i onödan, men det påverkar i

Det känns inte bra. Man vill ju jobba, tjäna pengar och få arbetserfa­renhet. Miisa Kuusisto

sin tur behovet av sommarjobb­are.

Miettinen säger att S-gruppen ännu inte vet hur många sommarvika­rier som slutligen behövs till hotellen och restaurang­erna. Därför låter man tills vidare bli att anställa fler. Eventuellt kontaktas sökande i början av sommaren.

Vanda skar ner

För Vanda stad har coronakris­en också påverkat utbudet av sommarjobb. Ursprungli­gen räknade Vanda stads personalch­ef Kirsi-Marja Lievonen med att anställa 450 sommarvika­rier. Siffran har nu justerats till cirka 400.

– På grund av restriktio­nerna har vi tyvärr inte förutsättn­ingar att anställa fler sommarjobb­are till kontorsoch administra­tionstjäns­ter. Vi kan inte utbilda dem, säger Lievonen.

De flesta av stadens sommarjobb blir ändå av som planerat. Lievonen säger att till exempel parkarbeta­re och lägerledar­e anställs i samma utsträckni­ng som tidigare.

Inom social- och hälsovårds­sektorn anställs till och med fler sommarjobb­are än vanligt.

– Där behövs fler hjälpande händer i år.

Personer som redan blivit lovade sommarjobb behöver inte vara oroliga för sina jobb. Varken arbetsvill­koren eller längden på kontrakten påverkas.

FRANS VILLANEN

frans.villanen@ksfmedia.fi

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland