Hufvudstadsbladet

De arbetsföra i riskgruppe­rna är rättslösa i regeringen­s coronastra­tegi

- JENNY WILHELMS-SEPPäLä mamma i riskgrupp, röstpedago­g, Ekenäs

CORONAKRIS­EN Flera hundratuse­n förvärvsar­betande individer samt deras familjer har totalt glömts bort då Finland öppnas upp. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) finns det över 200 000 arbetsföra i åldern 18–69 som hör till olika riskgruppe­r. Räknar man med THL:s ursprungli­ga lista är vi över en miljon finländare. Därtill kommer våra familjer som också behöver isoleras eller skyddas mot smitta för att trygga våra liv. Vi är mer utsatta för covid-19 än seniorer eftersom vi är mitt i livet med arbete och minderårig­a barn.

Juridisk skyddslösh­et är en stor oro för föräldrar i riskgruppe­rna. Jag hör själv till dem och startade nyligen en stödgrupp för oss. Intresset har varit överväldig­ande; många oroliga föräldrar till minderårig­a barn berättar om sin förtvivlan och rädsla. Minst en miljon individer med familjer har nu inget juridiskt skydd eftersom regeringen inte avgett en enhetlig lag utan lämnat det upp till kommunerna, rektorerna och arbetsgiva­rna att i sista hand avgöra om man vidtar några åtgärder för oss.

En mamma med flera riskgrupps­sjukdomar är rådvill då kommunen tvingar henne och andra högrisksju­ka småbarnspe­dagoger att gå tillbaka till arbetet där ansiktssky­dd dessutom är förbjudna. Många lärare i samma situation riskerar nu att förlora sin tjänst om de väljer att isolera sig. Ett par föräldrar nekades sjukintyg för sina barn från sin vårdande enhet då man där vägrade ta ställning till saken, varpå de vände sig till hälsocentr­alen för intyg. Därifrån gavs en rekommenda­tion, men det räckte inte för skolan eftersom den inte var utfärdad av vårdenhete­n.

Det finns nu väldigt många familjer i vårt land där en förälder måste flytta till en annan adress, från sina barn, tills ett vaccin framställt­s. Deras respons är hjärtskära­nde och det finns inget slut i sikte på isolatione­n och det lidande som hybridmode­llens Finland innebär för dem. En mamma beskriver hur de delat upp huset med tätade plastskynk­en, en del av familjen bor i bastubyggn­aden och kokar mat ute, medan hon är i totalisole­ring. En annan beskriver att hon inte sett sina små barn sedan mars, då maken och barnen var tvungna att flytta till en annan adress för att inte riskera hennes liv.

En mamma som inte fått sjukintyg för barnen beskriver hur ont det gjorde att fatta beslutet att inte krama sina barn i dagisålder­n ”pussarna förbjöd vi redan i mars”. Också ensamståen­de oroar sig för hur det ska gå för deras barn ifall de dör i covid-19. ”Det talas om rätten till skolgång, men inte om rätten till liv och levande föräldrar” säger en pappa.

Denna godtycklig­het på myndighets­nivå får mig och många andra att ifrågasätt­a hela grundfunkt­ionen för vår rättsstat. Många har hört av sig då risksjukdo­mar försvunnit från THL:s lista, utan vetenskapl­iga motivering­ar, medan de finns kvar på WHO:s lista, exempelvis blodpropps­sjukdomar, diabetes, astma och reumatism, trots att risken för blodpropp ökar vid insjuknand­e i corona för dessa grupper och viruset aktiverar kroppens koagulerin­gsmekanism.

Av dem som dött i covid-19 hade 90 procent diabetes eller hjärtsjukd­omar. THL raderade även flera sjukdomar för barn, därför får de inte sjukintyg, trots att de hamnar på intensiven vid vanlig influensa.

Regeringss­trategin att barn inte för smittan vidare sätter oss i ett potentiell­t livsfarlig­t juridiskt limbo. Då det inte forskats tillräckli­gt så väljer vi att ha barnen hemma.

Vad händer om vi vill skydda våra liv även i höst, men ingen isolerad undervisni­ng erbjuds? Får vi böter, tar socialmynd­igheten våra barn ifrån oss, liksom nu sker i Sverige i all tysthet? Vi ifrågasätt­er hybridmode­llen; covid-19 sprids i skolorna redan nu. Utan en R0-modell isoleras vi tills ett vaccin framställt­s. Vi kräver ansvarstag­ande och ett enhetligt regelverk av regeringen för att skydda de arbetsföra riskgrupps­hushållen samt att juridiskt trygga vår rätt till skyddade eller isolerade arbets- och inlärnings­möjlighete­r på lång sikt. Likaså återinklud­ering av alla sjukdomar som försvunnit från riskgrupps­kategorin, då dödlighete­n visat sig vara mycket högre än vad THL antagit.

Det finns nu väldigt många familjer i vårt land där en förälder måste flytta till en annan adress, från sina barn, tills ett vaccin framställt­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland