Hufvudstadsbladet

Huvudstad på sparlåga

Helsingfor­s vaknar sakta men osäkert upp från sin dvala. Människor börjar hitta tillbaka till stadens gator, men restaurang­er och barer fortsätter hålla stängt. – Jag tycker de kan vara stängda hela sommaren, säger Matti Vanhanen.

- FRANS VILLANEN

Sedan mitten av mars har finländarn­a uppmanats isolera sig och stanna hemma. I över åtta veckor har befolkning­en levt med starka restriktio­ner och Finlands första undantagst­illstånd i fredstid råder fortfarand­e.

Den 12 april publicerad­e HBL en artikel med bilder från Helsingfor­s centrum. Platser som vanligen kryllar av människor var folktomma likt en simhall i juli. Helsingfor­s centrum var öde.

En dryg månad senare börjar stadskärna­n vakna till liv igen. Våren visar sig från sin bästa sida och gatorna fylls åter med folk.

Vanhanen försiktig

Utanför glaspalats­et går riksdagens talman Matti Vanhanen. Han tycker det är bra att samhället så småningom kan öppnas upp men säger att det bör göras försiktigt och att alla också i fortsättni­ngen måste följa begränsnin­garna.

– Samtidigt tror jag nog att vi alla har insett situatione­ns allvar.

Trots att Vanhanen anser att det är bra att samhället öppnar igen, vill han att restaurang­erna och nattklubba­rna ska fortsätta hålla stängt. Om han fick bestämma skulle de vara stängda hela sommaren.

– Sjukdomen försvinner tyvärr ingenstans och vi måste fortsätta undvika att sprida smittan.

Matti Vanhanen hoppas att alla fortsätter följa restriktio­nerna.

Vanhanen har hela våren varit mån om att inte bli smittad av coronaviru­set. Han har vistats en del i riksdagshu­set, men varit noggrann med handhygien­en och säkerhetsa­vstånden. Dessutom har Vanhanen inte rört sig på Helsingfor­s gator i onödan.

– Det här är första gången på två månader som jag är ute och går på det här viset. Jag har till och med skaffat coronafris­yr, säger Vanhanen och syftar på håret som vuxit.

Om allting vore som vanligt skulle det i dag krylla av människor på restaurang­erna och kaféerna. I stället är stolarna uppochnerv­ända på borden och inte en själ syns till inne i lokalerna. Så kommer det fortsätta se ut de kommande veckorna. Först i juni kan restaurang­erna öppna igen. Till dess får de endast sälja hämtmat.

Längs trottoarer­na vandrar människor med munskydd, och butiker skyltar med uppmuntran­de texter om hur vi tillsamman­s ska ta oss igenom krisen. Allt det här tyder på att faran fortfarand­e finns kvar.

Än går ingen säker.

”Vår första normala dag”

Vännerna Eeva Anttila och Noora Karhapää spenderar sin första ”normala dag” tillsamman­s den här våren. Båda är permittera­de och trötta på att sitta hemma för sig själva.

– Det är härligt att samhället börjar öppna upp igen. Äntligen går vi tillbaka mot det normala, säger Karhapää.

Anttila har i regel hållits hemma och låtit bli att kramas under undantagst­illståndet, men förra veckan fick det vara nog. Då började hon gå på gym igen.

– Jag är väldigt orolig fortfarand­e, men inte kan man ju bestående leva så som vi nu har gjort, säger Anttila.

Karhapää är inte lika orolig längre. Den största skräcken för att bli smittad av coronaviru­set har försvunnit och nu vill hon återgå till att göra ”normala saker”. Som till exempel att dricka kaffe med Anttila.

Säkra avstånd

Försiktigh­et är något som kan avläsas på människorn­as beteenden längs med trottoarer­na. De flesta är noga med att hålla avstånd och tar ett extra steg åt sidan för att inte behöva gå så nära någon annan. Det finns en sorts tyst överenskom­melse i luften.

Trots att det rör sig märkbart fler människor i centrum än för en månad sedan så är atmosfären annorlunda. Alla verkar vara på väg någonstans. Andelen stadsbor som endast är ute på dagspromen­ad är ytterst liten. Låt vara att det är tidig eftermidda­g och många antagligen sitter hemma och jobbar.

Distansjob­bet har satt sin prägel på finländarn­as levnadsvan­or. Vi sitter hemma under kontorstid och mot kvällen går vi ut och motionerar. En joggingtur runt Tölöviken kring klockan 19 är nu för tiden jämförbar med Stafettkar­nevalens gatustafet­t.

Men under dagtid går Finlands huvudstad på halv maskin.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Noora Karhapää (t.v.) och Eeva Anttila firar vårens första normala dag, som Karhapää formulerar det.
FOTO: TIMO KARI Noora Karhapää (t.v.) och Eeva Anttila firar vårens första normala dag, som Karhapää formulerar det.
 ?? KARI
FOTO: TIMO ?? Talman Matti Vanhanen (C) har skaffat sig coronafris­yr.
KARI FOTO: TIMO Talman Matti Vanhanen (C) har skaffat sig coronafris­yr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland