Hufvudstadsbladet

Ansiktsmas­kerna provocerar folk

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi. Hon bor i Los Angeles.

Alla verkar älska enkla lösningar. Det finns något mänskligt i att dela in världen i vi och dem. Goda och onda, smarta och dumma eller som här i USA: Demokrater och Republikan­er.

När det råder kris och ovisshet antar jag att människor har lättare än vanligt att backa in i det de känner och sen hålla fast vid det. Det som de andra gör är fel och definierar den egna gruppen. Antingen hejar man på Donald Trump eller så gör man inte det, man är urban liberal eller rural konservati­v, man äter kött eller är vegan. Avståndet mellan de två olika polerna blir allt längre.

För tillfället handlar det om ansiktsmas­ker. Demokrater­na uppmanar alla att ha ansiktsmas­k som en solidarisk handling för att skydda andra. Ansiktsmas­ken blir som en vaccinatio­n light, vi gör detta för att vi bryr oss om de svagaste och mest utsatta. Republikan­erna ser ansiktsmas­ken som en begränsnin­g av friheten. För republikan­erna är ansiktsmas­ken ett tvång som myndighete­rna tvingar på dem. Det blir en form av våld och integritet­sbrott.

Kampen om ansiktsmas­kens vara eller icke-vara har gått så långt att demokrater på republikan­sk mark kan bli antastade för att använda mask. Det upplevs som ett provokativ­t ställnings­tagande. Motsvarand­e gäller republikan­er i demokratis­ka områden. Här upplevs man arrogant och egoistisk som struntar i andra.

För oss utan partitillh­örighet, men med mer sympatier för Demokrater­na blir det komplicera­t när vi vill ut och jogga utan att täcka ansiktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland